Galakside bir ilk

Astronomlar, ilk kez küresel bir galaksi kümesinde ikiz kara delikler buldu.

cumhuriyet.com.tr

"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre ikiz kara delikler, Dünya'dan 10 bin ışık yılı uzakta bulunan ve 12 milyar yaşında olduğu sanılan M-22 galaksi kümesinde keşfedildi.

Tipik küresel bir galaksi kümesinde yüzlerce kara deliğin oluşabileceğine ancak yerçekimsel etkileşim sonucu sadece bir tanesinin varlığını sürdürebileceğine işaret eden bilim adamları, aynı galaksi kümesi içinde iki kara deliğin bulunmasının şimdiye kadar bildikleri her şeye ters bir durum olduğunu belirtti.

Batı Avustralya'daki Curtin Üniversitesi Uluslararası Radyoastronomi Araştırma Merkezi'nden James Miller-Jones, kara delikleri M-22 galaksi kümesi yakınlarındaki başka bir küme ile ilgili araştırmaları sırasında şans eseri keşfettiklerini açıkladı.
ABD'nin New Mexico eyaletindeki radyo teleskobu kullandıklarını belirten Miller-Jones, radyo emisyonlarından buldukları galaksi kümesinin konumunu Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Chandra X-ışın Teleskobu tarafından gönderilen görüntülerle karşılaştırdıklarını ifade etti.

Miller-Jones, mucize eseri aynı galakside yer alan iki kara deliğin aktif olduğunu ve yakınlarındaki yıldızları yutarak beslendiklerini söyledi.

Chandra teleskobunun kara deliğin yuttuğu cisimlerin yaydığı x-ışınlarını tespit ettiğini belirten Miller-Jones, radyo dalgalarının x-ışınlarına oranını hesaplayarak kara deliğin kütlesini bulduklarını kaydetti.

Hesaplamalara göre M-22 galaksi kümesindeki kara delikler, Güneş'ten 10-20 kat daha büyük kütleye sahip.

İkiz kara deliklerin diğer galaksilerdeki kara deliklerden 2-3 kat daha büyük olduğuna dikkati çeken Miller-Jones, bu büyüklükte iki kara deliğin aynı galaksi kümesinde yer almasının ancak galaksi kümesindeki koşulların diğerlerinden farklı olmasıyla açıklanabileceğini söyledi.