Füzede yeni rota
4 milyar dolarlık füze ihalesinde sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Çin ile sözleşme görüşmeleri yapılan ihalede, nihai kararın bugün Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde alınması planlanırken toplantı son dakikada ocak ayı ortasına ertelendi.
Barkın Şık / CumhuriyetSavunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de temaslarda bulunmak üzere Fransa’nın yolunu tuttu. Çin ile görüşmelerin kesilmesi durumunda ihaleye Fransa ile devam edilecek. Fransa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeye yaptığı ziyaret sırasında Ankara’nın Suriye politikasına tam destek veren “yegâne” ülke olarak şansını arttırıyor.
Çin ile sözleşme görüşmelerine devam eden Türkiye’nin, 31 Aralık tarihinden sonra görüşmelere Fransız Eurosam firması ile devam edeceği Ankara kulislerinde sıklıkla dile getirilmeye başlandı. Bu iddia savunma çevrelerini meşgul ederken, bugün yapılması planlanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ocak ayı ortasına ertelendiği öğrenildi. Müsteşarlık kaynakları, toplantıdan füze ihalesi ile ilgili kararın çıkacağını
söyledi. Bu arada Müsteşar Demir’in de Fransa’da temaslarda bulunacağı kaydedildi.
Gerekçe: Teknoloji transferi
Ankara kulislerinde, “istenen teknoloji transferinin sağlanamaması” gerekçesiyle ihalenin Çin’den alınarak Fransa’ya verileceği konuşuluyor. Türkiye’nin uzun menzilde ve alçak/orta/ yüksek irtifada hava savunmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje, 26 Eylül 2013’te başlatıldı. ABD’nin Patriot sistemi, Çin’in FD- 2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sisteminin yarıştığı
ihale kapsamında, Çin Halk Cumhuriyeti’nden CPMIEC kuruluşu ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verilmişti. Bu karar, NATO, ABD ve Avrupalı yetkililerce tartışma konusu olmuştu. Savunma Sanayii İcra Komitesi talimatı gereği, CPMIEC ile görüşmelerden sonuç alınamaması halinde ikinci sıradaki Eurosam konsorsiyumu ile, onlarla yapılan görüşmelerden de sonuç alınamaması halinde üçüncü sıradaki ABD ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırılmıştı.