Füzede denge arayışı

Rusya’dan S-400 füze sistemi satın alınması konusunda Türk ve Rus yetkililerin kararlı açıklamasının ardından İtalya ve Fransa ile füze geliştirme anlaşması imzalanması, bu konuda “dengeli” arayışı ortaya koyuyor.

Sertaç Eş

Türkiye, NATO yetkilileri ve birlik üyelerinden gelen sert eleştirilere de bu anlaşma ile yanıt vermeyi amaçlıyor. Türkiye uzun menzilli hava savunma sistemlerindeki açığı kapatmak için uzun süredir arayışını sürdürüyor.

Bu konuda müttefiklerinden beklediği desteği göremeyen Türk yetkililer, rotayı güçlü bir şekilde Rusya’ya çevirmiş durumda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya yönelik ziyaretine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eşlik etmesinin Suriye merkezli gelişmelerin yanı sıra S-400 alımına ilişkin temasları da amaçladığı savunuluyor. Emekli havacı generaller, “Deneyimli personelin durumu darbe girişimi nedeniyle yara aldı. Türkiye’nin hava savunma füzeleri konusunda uzun süredir yaşadığı sıkıntı komşusu olduğu diğer ülkelerin psikolojik üstünlüğü ele geçirmesine neden oluyor. Türkiye, bu nedenle S-400 alımı konusunda kendisini zorunlu hissediyor” değerlendirmesini yapıyor. Generaller, NATO ile yaşanan sorunların dışında, S-400 alımının gerçekleşmesi durumunda askeri teknik düzeyde Türkiye’nin elinin güçleneceğini savunuyor. Türkiye’nin Rusya’ya yönelmesi üzerine NATO yetkililerinin yanı sıra müttefik ülkelerden de eleştiriler yükselmeye başlamıştı. Hava savunma sistemleri üzerine çalışma yürüten Türkiye, bu konuda ikili bir çalışmaya yöneldi. Fransa ve İtalya konsorsiyumu olan EUROSAM ile ortak çalışmak için savunma bakanları düzeyinde anlaşma imzaladı. Anlaşma, Türkiye’nin müttefiklerini yumuşatma girişimi olarak algılanırken, S-400 alımına yönelik eleştirileri de yumuşatması bekleniyor.