Füze savunma radarları Türkiye'ye yerleştirilecek mi?
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, NATO sistemi içindeki yerleştirmeler konusunda henüz somut kararlar alınmadığını, tüm bu konuların konuşulup, nihayetinde tekliflerin sunulacağını ve ortak uzlaşı yoluyla karara bağlanacağını belirtti.
cumhuriyet.com.trNATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, Washington'daki Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, "30'dan fazla ülkenin NATO'ya tehdit olarak görüldüğü sıklıkla söylense de, daha önceleri hep İran'ın adı öne çıkarılmıştı. Tehdit olarak görülen ülkeler hangileri?" şeklindeki sorusu üzerine, "NATO'ya tehdit oluşturmada tek bir ülke tanımı yapmaya çalışmaktansa, '30'dan fazla ülke' değerlendirmesinin doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü dünya değişiyor" diye konuştu.
ABD'nin "aşamalı uyarlanabilir yaklaşım" adı verilen füze savunma sistemiyle, onun entegre olacağı NATO füze savunma sisteminin yapılarının birbiriyle paralel olacağını ifade eden Stavridis, şunları kaydetti:
"(ABD sisteminde) Başkan'dan başlayıp, Savunma Bakanına, muharip komutan olarak bana, Almanya'da bulunan hava savunma merkezindeki astlarıma ve oradan da gemilere uzanan bir idareyle işleyecek bir komuta ve kontrol omurgasına sahip olacağız. Zaman içinde NATO sistemiyle nasıl entegre olacağımıza karar verirken, bu yapının NATO parçasını devreye sokacağız ve bu, ABD'ninkiyle kabaca paralel olacak. 28 üye ülkeden NATO Genel Sekreteri'ne, bana ve NATO'daki paralel komuta zinciri yoluyla aşağılara uzanacak şekilde yönetilen bir yapısı bulunacak."
"Bir radarın olması iyi, ikinci radarın olması ise daha iyi"
Füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü ve iki sistemin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konulara dair detayların üzerinde ise çalışılacağını, bu süreçte teknik zorlukların üstesinden geleceklerine emin olduğunu belirten Stavridis, gelecek 6 ay içinde bu konuda bir teklif geliştireceğini, bu teklifin Kuzey Atlantik Konseyi yoluyla ülkelere sunulacağını ve tüm bu kararların ortak uzlaşıyla alınacağını söyledi.
Stavridis, "Sistemin radar unsurlarının Türkiye'ye yerleştirileceğinin kesin olup olmadığının" sorulması üzerine de, "NATO sistemi içindeki yerleştirmeler konusunda henüz somut kararlar alınmadığını, tüm bu konuların konuşulup, nihayetinde tekliflerin sunulacağını ve ortak uzlaşı yoluyla karara bağlanacağını" belirtti.
Lizbon Zirvesi'nde alınan kararlara bakıldığında, 28 üye ülkenin tümü arasında büyük bir uzlaşının görüldüğüne dikkati çeken Stavridis, "bu nedenle, teknik detaylar üzerinde çalışılarak, tüm ülkeler tarafından kabul edilebilir bir yapıya ulaşılacağından emin olduğunu" kaydetti.
Stavridis, bir gazetecinin, "Amerikalılar, mevcut plan çerçevesinde Romanya'ya radar sistemi konuşlandırırsa, entegre edilmiş sistemin Avrupa ve NATO ucunu korumada bu yetmez mi? (Radar konuşlandırmada) Türkiye ya da başka bir yeri eklemeye ihtiyacınız var mı?" şeklindeki sorusu üzerine de, sadece savunmak zorunda oldukları coğrafyayı değil, potansiyel tehdidin kaydettiği gelişmeleri de izlemek açısından, bir yerine, birden fazla radarın olmasının gerekliliğine işaret etti. "Bir radarın olması iyi, ikinci radarın olması ise daha iyi" ifadesini kullanan Stavridis, bu tür teknik detayların üzerinde çalışıldığını yineledi.