Füze kalkanı çıkmazı
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama ile Polonya Devlet Başkanı Lech Kazinski'nin Polonya topraklarına kurulması planlanan füze savunma sistemi konusunda görüştü. Obama'nın dış politika danışmanı, yeni başkanın Polonya'ya taahhüt vermediğini, Polonya Devlet Başkanı ise Obama'nın bu konuda söz verdiğini öne sürüyor.
cumhuriyet.com.trBarack Obama'nın dış politika danışmanı Denis McDonough, Obama'nın, Polonya Devlet Başkanı Lech Kazinski ile ABD-Polonya müttefikliği üzerine ''güzel bir görüşme'' yaptıklarını belirtirken, Kazinski'nin görüşmede, Polonya topraklarına kurulması planlanan füze kalkanı projesini gündeme getirdiğini, ancak Obama'nın konuyla ilgili taahhütte bulunmadığını söyledi.
McDonough, Obama'nın bu konudaki tutumunun, kampanyasında da söylediği gibi, füze savunma sistemi teknolojisini, uygulanabilir olduğu kanıtlandığında konuşlandırılmasını desteklemek yönünde olduğunu kaydetti.
Kazinski ise Obama'nın görüşmede, iki ülke arasında siyasal ve askeri işbirliğinin sürmesini umut ettiğini ve füze savunma sistemi projesinin süreceğini söylediğini bildirdi.
Obama- Medvedev görüşmesi
Bugün Obama'yı telefonla arayarak başkanlığı dolayısıyla tebrik eden Rusya Cumhurbaşkanı Dimitry Medvedev'in ise, ABD’nin Avrupa ülkelerine füze kalkanı sistemi kurması halinde, Rusya'nın buna yanıtsız kalmayacağı tehdidini yinelediği bildirildi. İki liderin önümüzdeki günlerde bu konuyu görüşmek için bir araya gelme kararı aldıkları ifade edildi.
George W. Bush yönetimi, geçen ağustos ayında Polonya ile füze kalkanı projesi çerçevesinde bu ülke topraklarına füze savunma tesisleri inşa edilmesi anlaşması yapmıştı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD’nin Avrupa ülkelerine füze kalkanı sistemi kurmasını sert şekilde eleştirmiş, gerekirse ülkesindeki füzelerin yönünü Avrupa’daki bu tesislere çevirebileceklerini söylemişti.
Türkiye de planın bir parçası
NATO ise, Türkiye’yi de kapsayacak bir füze savunma sisteminin hazırlığının yapıldığını duyurmuş, sistemin ABD’nin füze savunma sistemiyle birleştirilebileceğini açıklamıştı. Türkiye’nin NATO daimi temsilcisi Tacan İldem de, Türkiye’nin NATO’nun kısa menzilli füze savunma sistemini desteklediğini, ancak şu aşamada bu konuda herhangi bir karar alınmadığını belirtmişti.