Füze ihalesi, Türk-Çin ilişkilerini güçlendirecek

Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, "Türkiye'deki uzun menzilli füze savunma ihalesini Çin'in alması halinde iki ülke ilişkilerinin güçleneceğini" söyledi.

AA

Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen Turkuaz Türk Kültürü ve Yemekleri Festivali'ne katılmak üzere bu ülkeye gelen Sungurlu, gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Çin'in dünyadaki ithalatının 1,6 trilyon dolar, ihracatının ise 1,4 milyar dolar olduğunu vurgulayan Sungurlu, "Çin'e gerekli ürünleri sunmakta zorlanıyoruz" dedi.

Sungurlu, Türkiye'den Çin'e demir, zeytinyağı, incir gibi ürünlerin ihraç edildiğini dile getirerek, "Çin'in gelecek beş yıllık planda iç tüketime yönelik uygulamaları olacak ve bu da daha fazla ithalat anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Çin'e gelecek yatırımcıların pazara güçlü girmek ve güçlü yerli partner bulmak zorunda olduğunun altını çizen Sungurlu, Çin'in büyük bir güç ve teknolojisi olduğunu, bu ülke ile ticari ilişkileri güçlendirmenin Türkiye'nin cari açığını kapatmada önemli rol oynayacağına işaret etti.

Sungurlu, Çin'in giderek daha tüketen bir toplum olduğunu ve lüks tüketimin arttığına dikkati çekerek, bu anlamda ülke pazarında kuyumculuk sektöründe büyük potansiyel gördüğünü söyledi.

Çin pazarında özellikle gıda alanında yeniliğe açık olunduğunu kaydeden Sungurlu, "Gıda güvenliği anlaşması henüz tamamlanmadı. Gelecek yıl anlaşma yürürlüğe girecek. Et, et ürünleri, süt ve süt ürünleri ihraç edebileceğiz" dedi.

Sungurlu, Çin'in yıllık gıda ithalatının 130 milyar dolar olduğunu hatırlatarak bu ithalatın büyük kısmının Yeni Zelanda, Avustralya, ABD ve Brezilya'dan olduğunu söyledi.

-Füze ihalesi-

"Füze ihalesi Çin ile ilişkilerimizi güçlendirecek" diye konuşan Sungurlu, ihalenin sadece ürünü alıp kullanma değil ürünün teknolojisini alma noktasında geçmişte izlenilen yoldan farklı olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin silah sanayisinde ileriye dönük yaptığı yatırımlarda Çin'den füzelerle birlikte teknolojiyi de alacak olmasının önemine değinen Sungurlu, "Her türlü politik tepkiye rağmen bu ihalenin devamına karar verilmesi önemli ve netice kesinleşince iki ülke ilişkilerinin güçleneceğine inanıyorum" diye konuştu.

Sungurlu, TÜÇSiAD'ın Çin'de resmi makamlarca onaylanan tek Türk Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu belirterek, ülke coğrafyasının büyüklüğü sebebiyle burada daha fazla ticari organizasyonun bulunması gerektiğini söyledi.

Çinlilerin markaya ve lüks tüketime önem verdiğinin altını çizen Sungurlu, "Bu durum devam ederse Çin, ilerde bir numaralı ekonomik güç haline gelecek" ifadelerini kullandı.

-"Made in China" algısı-


Sungurlu, Çin'de ödenen ücret oranında ürün alındığına dikkati çekerek, "Buraya gelen yatırımcılar ucuz üretmek peşinde. Daha ucuza alma peşinde ucuza mal etmek için kaliteden çalmanız gerekir; aksi takdirde bu ucuzluğu yakalayamazsınız" diye konuştu.

Çin'de son 10 yıldır devlet teşvikleri sayesinde ucuza ürün mal edildiğini belirten Sungurlu, "Ancak Çin'de artık ucuz işgücü yok" dedi. Sungurlu, ucuz mal algısının alıcıdan kaynaklandığını vurgulayarak, "Çin'de en ucuzundan, en kalitelisine her türlü ürünü bulabilirsiniz" ifadelerini kullandı.