Fukuşima'da radyasyon seviyesi yükseldi
Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin girişinde, radyasyon seviyesinin sabaha karşı aniden arttığı bildirildi. Japonya'daki Fukuşima Dai-İçi nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangının söndüğü bildirildi. Öte yandan Japonya'da deprem ve tsunami nedeniyle ölenlerin sayısı, resmi olarak 4 bin 314'e yükseldi.
cumhuriyet.com.trJapon Nükleer Güvenlik Ajansının sözcüsü Minoru Ogoda AFP'ye yaptığı açıklamada, "Artık ne alevler ne de duman gözüküyor, yangın kendiliğinden sönmüş" dedi. Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe daha önce çıkan yangın da Japonya'da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürülmüştü.
Fukuşima 1 santralindeki radyasyon seviyesi
Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya'nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin girişinde, radyasyon seviyesinin sabaha karşı aniden arttığı bildirildi. Japon Nükleer Güvenlik Ajansı'nın bir yetkilisi yaptığı açıklamada, santralin giriş kapısında radyasyon seviyesinin önce 6,4 mSv yükseldiğini daha sonra da 2,9 mSv düştüğünü belirtti. Radyasyon seviyesi ölçümünde, 10 mSv insan için ölümcül dozu ifade ediyor.
Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise Fukuşima santralinde radyasyon seviyesinin her saat başı çok değiştiğini ve sağlığa zararlı oranla vardığını ifade etti.
Yukio ayrıca, santraldeki çalışanların geçici olarak tahliye edilerek, daha güvenli bir yere götürüldüklerini belirtti. Fukuşima santralinin 3 numaralı reaktörünün tepesinde duman görüldüğünü söyleyen Edano, reaktörün koruma kabının zarar görmüş olabileceğini, bunun sonucunda da reaktörün buhar kaçırmış olabileceğini kaydetti. Yukio, nükleer bir felaketi önlemek amacıyla, Japon hükümetinin ABD ordusunun yardımına başvurmayı düşündüğünü söyledi.
Yabancı yardım ekipleri radyasyona maruz kaldı
Japonya'da bulunan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı yardım ve kurtarma ekiplerinin az miktarda radyasyona maruz kaldığı bildirildi. Ekiplerin, helikopterlerinin, deprem ve tsunami felaketinin ardından meydana gelen patlamalar nedeniyle radyasyon sızıntısı olan Fukuşima nükleer santrali yakınındaki havaalanına zorunlu iniş yapmak durumunda kaldığı, bu yüzden radyasyona maruz kaldıkları belirtildi. İki ülkenin liderleri, iki Avustralyalı ve iki Yeni Zelandalının üslerine döndüklerinde çok az miktarda radyasyona maruz kaldığının saptandığını, ancak bu miktarın sağlık riski taşımadığını açıkladı.
Öte yandan Japonya Fukuşima'daki radyasyon seviyesindeki artış nedeniyle acil durum görevlilerinin çekilmesi talimatını vererek, ısı artışı olan reaktörlerdeki soğutma çalışmalarını geçici olarak askıya aldı. Hükümet sözcüsü Yukio Edano, sıcaklık artışını önlemek için reaktörlere deniz suyu boşaltan görevlilerin çekilmesinden başka seçenekleri bulunmadığını söyledi. Açıklamadan sonra radyasyon seviyesinde düşüş olduğu bildirildi, ancak görevlilerin işlerinin başına dönüp dönemeyeceği henüz açıklık kazanmadı. Öte yandan Japonya savunma güçlerinin, santralin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için reaktöre helikopterden su dökmeye hazırlandığı belirtildi.
Soğutma işlemleri için helikopter gönderildi
Deprem ve tsunami felaketinin ardından radyasyon sızıntısı olan Fukuşima nükleer santrali reaktörünün soğutma işlemi için Japonya ordusuna ait bir helikopter gönderildi. CH-47 Chinook tipi helikopterin havalandığını duyuran NHK televizyonu, helikopterin reaktöre su döküp dökmediğine ilişkin bir görüntü yayımlamadı. Yomiuri Shimbun gazetesi, bu operasyona katılmak için başka helikopterlerin de hazır bekletildiğini bildirdi. Japonya savunma güçlerinin, santralin 3 numaralı reaktöründeki yakıt çubuklarını soğutmak için helikopterden su dökmeye hazırlandığı belirtildi.
'Radyasyon seviyesi insan sağlığını tehdit etmiyor'
Deprem ve tsunami felaketinin ardından arızalanan Fukuşima nükleer santrali reaktörünün soğutma işlemi için gönderilen Japonya ordusuna ait helikopterin reaktöre su dökmeyi başaramadığı bildirildi. Kyodo haber ajansı, Savunma Bakanına dayanarak verdiği haberde, helikopterin bu görevi yerine getirememesinin nedeninin muhtemelen yüksek radyasyon seviyesi olduğunu duyurdu.
Öte yandan hükümet sözcüsü Yukio Edano, Fukuşima nükleer tesisinin çevresindeki radyasyon seviyesinin şu anda insan sağlığını tehlikeye atacak boyutta olmadığını ifade etti.
Soğuk hava kurtarma çalışmalarını engelliyor
Japonya'da tsunamiden etkilenen bölgelerde soğuk hava ve kar yağışının kurtarma çalışmalarını engellediği bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, Iwate, Miyagi ve Fukuşima bölgelerinde hava sıcaklıklarının sıfır dereceye kadar düştüğünü belirtti. Meteoroloji yetkilileriyse, sıcaklığın -5 dereceye kadar düşebileceğini kaydetti.
5 ve 6 numaralı reaktörlere su veriliyor
Japonya'daki Fukuşima Daiçi nükleer santralinin 5 ve 6 numaralı reaktörlerine su pompalandığı bildirildi. Tokyo Elektrik şirketi, deprem ve tsunami felaketinin ardından soğutma sisteminde arıza meydana gelen nükleer santralin 5 ve 6 numaralı reaktörlerine su verildiğini açıkladı.
Japon Kızılhaçı: Tokyo seyahat için güvenli
Japon Kızılhaçı, yabancılar için Tokyo'ya seyahatin güvenli olduğunu bildirdi. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu'ndan Matthias Schmale, yaptığı basın toplantısında, "Japon Kızılhaçı bize radyasyon sızıntısıyla ilgili olarak Tokyo'nun güvenli olduğunu ve yabancıların gelebileceğini bildirdi" dedi. Schmale ayrıca, Japonya'nın tsunami felaketine karşı büyük bir uluslararası kurtarma operasyonu talep etmediğini, ancak muhtemelen mali yardıma ihtiyacı olacağını söyledi.
Reaktöre tazyikli su
Japon makamları, endişe verici şekilde ısınan nükleer yakıt çubuklarını soğutmak amacıyla Fukuşima 1 santralinin 4 numaralı reaktörüne basınçlı su sıkacak. Devlete ait NHK televizyon kanalının haberine göre, helikopterle yapılan işlemin başarısız olmasının ardından, şimdiye dek denenmemiş bu yöntemi uygulamak için Tokyo polisine ait özel bir aracın akşama doğru nükleer tesise getirilmesi bekleniyor. Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketi (Tepco) dünden beri yetkililerle, geleneksel soğutma yöntemlerinin işe yaramamasından ötürü yakıtın bulunduğu havuzu doldurmak için çeşitli çözümleri deniyor.
Fukuşima'daki 4 numaralı reaktörde, su dışında kalması halinde tehlike oluşturacak şekilde radyoaktif yakıt çubukları bulunuyor. Nükleer uzmanlar, kullanılmış olsa bile nükleer yakıtın su içinde kalmaya devam etmesi gerektiğini belirtiyorlar. Japon yetkililer, yangın geçiren 4 numaralı reaktörle birlikte Fukuşima 1 santralinin diğer beş reaktörünün kontrolünü ellerinde tutmak için mücadele ediyorlar.
Ölü sayısı artıyor
Japonya'da deprem ve tsunami nedeniyle ölenlerin sayısı, resmi olarak 4 bin 314'e yükseldi.
Polisin açıkladığı son resmi rakamlara göre, deprem ve tsunamide 4 bin 314 kişi öldü, 2 bin 282 kişi yaralandı, 8 bin 606 kişi kayboldu.
Kurtarma ekipleri 9 büyüklüğündeki depremden 5 gün sonra enkaz altından canlı çıkma şansının az olduğunu ifade ederken, yetkililer ölü sayısının 10 bini geçebileceğini belirtiyor.
ABD'den 80 km yasağı
Japonya'daki Amerikan askerlerinin Japonya'nın arızalı nükleer enerji santrallerine 80 kilometreden fazla yaklaşmalarına izin verilmediği bildirildi.
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri, önlemlerin amacının Amerikan askerlerinin güvenliğini sağlamak olduğunu belirtirken, bazı uçuş personeline de radyasyonun etkilerine karşı potasyum iyod tabletleri verildiği kaydedildi.
Önlemlerin ihtiyaten alındığını bildirilirken, Pentagon, Amerikan askerlerinde şu ana kadar radyasyon zehirlenmesi belirtisi görülmediğini duyurdu.