FT'den Türkiye analizi (09.11.2010)

Financial Times gazetesi, Türkiye'de araba satışlarındaki yükselişe dikkat çekerken "Belki Türkiye, ilk defa negatif reel faizler, değerlendirilen bir para birimi, güçlü bir bankacılık sistemi ve kolayca bozulmayacak bir siyasi istikrarı birarada yaşıyor" yorumuna yer verdi.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzasını taşıyan "Araba Satışları, Canlanmanın Hızını Gösteriyor" başlıklı haberinde Türkiye'de araba satışlarının bu yıl yüzde 10 arttığını belirtirken İngiliz lüks arabaları markası Aston Martin'in İstanbul'da ilk bayiliğini, Volkswagen distribütörü Doğuş Otomotiv'in de, yurt çapında showroomlarını açmakta olduğunu kaydetti.

Renault'un Ankara'daki satış temsilcisi Murat Gazioğlu'nun "Bu, insanların para harcamaktan korkmadığı bir dönemdir. Atmosfer olumlu. Bankalar bile, cep telefonlarına 'krediniz hazır' mesajlarını gönderiyor" sözlerinin aktarıldığı haberde Türkiye'nin sürekli "IMF kurtarma operasyonları"na başvurma zorunda kaldığı çok uzun bir sürenin ardından "Türkiye, istikrarlı bankaları, ılımlı kamu borcu ve hızlı büyümesiyle sadece komşu ve eski rakibi Yunanistan değil, aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ve yükselen ekonomilerinin birçoğundan daha iyi bir performans gösterdiği bir dönemi yaşıyor" denildi.

İngiliz gazetesi, Türkiye'deki büyümenin lokomotifinin iç talebi olduğuna, tüketici güveninin 2008'den beri en yüksek düzeyinde bulunduğuna, resmi faiz oranlarının da en düşük seviyede olduğuna dikkat çektikten sonra Sabancı HoldingYönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın "Türkiye halen şirketlerin lira olarak orta ve uzun vadede borçlanabildiği, çok cesaret verici bir dönemde bulunuyor" sözlerini de yansıttı.
 

"Negatif faizler"

Bu arada, HSBC'den ekonomist Murat Ülgen'in Türkiye, belki ilk defa "negatif reel faizler, değerlendirilen bir para birimi, güçlü bir bankacılık sistemi ve kolayca bozulmayacak bir siyasi istikrarı bir arada yaşıyor" değerlendirmesine dikkat çekildiği haberde iki yıl önce Türkiye'nin IMF ile yeni bir anlaşma yapıp yapmayacağı tartışılırken şimdi ise, IMF icra kurulunda oturup oturmayacağı konuşulduğuna da işaret etti.
 

"Büyümeyle birlikte zayıflıklar daha belirgin hale geldi"

"Ancak büyümeye dönüş ile birlikte uzun bir süreden beri var olan bazı zayıflıklar daha belirgin hale geldi"
diyen gazete, bu çerçevede, zayıf dış talebi, cari açık sorunu, esnek olmayan işgücü piyasası, düşük tasarruf oranı ve kayıt dışı ekonomiye işaret ettikten sonra

"Mesele, gözleri gelecek seçimde olan politikacılar, bu meydan okumalarını çözmeye çalışıp çalışmayacaklarıdır" dedi

 

"Eleştirilse de AKP'nin iktidarda olacağı beklentisi rahatlatıyor"

Ekonomik canlanmanın, bir miktar yavaşlamakta olsa da, AKP'nin, 2011'deki seçimlerin yeniden iktidara gelmesini sağlayacak kadar güçlü gibi göründüğünü belirten FT, "Sosyal olarak muhafazakar ancak ekonomide liberal olan AKP, şirket kayırıcılığı ve İslami türban gibi sembolik konulara odaklandığı için eleştiriliyor" ifadesini de kullandı.
İngiliz gazetesi, haberin son bölümünde iş dünyasında birçok kişiyi, gelecek yıldaki seçimlerden, bir koalisyon yerine siyasi istikrar çıkacağı beklentisinin rahatlattığını belirtirken "Ancak, seçimler biter bitmez hükümetten, yeniden teknokratik reformlara dönmesini ısrarla isteyecekler" sözlerine ekledi.