FT'den Mısır analizi

Financial Times'in tanınmış köşe yazarı Gideon Rachman, Mısır'ın gelecekte Türkiye ve Pakistan arasında bir yerde konumlanabileceğini öne sürdü.

cumhuriyet.com.tr

Mısır'ın gelecekte Türkiye ve Pakistan arasında bir yerde konumlanabileceğini öne sürüldü. Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı Gideon Rachman, "Facebook Devrimi" olarak adlandırılan, Mısır devrimine ilişkin değerlendirmesinde Fransa'da devrim sırasında halkın Twitter'in yardımı olmadan Bastille'yi ele geçirdiğine dikkat çekerek başka faktörlerin önemine vurgu yaptı.

Rachman, Mısır'da da sadece sosyal medya üzerinden yürütülen bir devrim olmadığını, yozlaşan otoriteye karşı duyulan nefretin ve yürütülen gizli politikaların, yükselen orta sınıfın yaşadığı hayal kırıklıklarının, fakirlerin içinde bulunduğu çaresizliklerin devrimi harekete geçiren etkenler arasında olduğunu vurguladı.

Mısır'daki devrimin uluslararası yüzü olan Facebook kuşağı eğitimli gençlerin de zor durumda olan bir sosyal sınıfa mensup olduğunu belirten Rachman, kişi başına gelirin 6 bin doları aşan ülkelerde demokrasilerin korunduğuna dikkat çektiği yazısında Mısır için sık sık "model" gösterilen Türkiye üzerinde de durdu.

Gideon Rachman, Türkiye konusunda "Güçlü orduları olan demokrasiler olarak Türkiye, Pakistan ve Tayland bazı paralellikleri gösteriyor. Bu üç ülke, askeri darbelerin, demokratik yönetim sürelerini sık sık sekteye uğrattığı, uzun dönemleri yaşadılar. Türkiye ve Tayland şimdi bu aşamanın ötesine geçtiği gibi görünüyor. Daha yoksul olan Pakistan ise, hala kırılgan" yorumunu yaptı.

Ordunun seçim sözünü tutması halinde Mısır'daki sosyal ve siyasi güçlerin eğilimlerinin daha netleşeceğini belirten Rachman, son 30 yıldır Mısır'ın nüfusunun bir kat artarak 80 milyona çıktığına işaret ederken bu genç toplumun giderek kentleştiğini kaydetti.
Son yıllarda bir dini canlanmanın yaşandığı kaydedilen yorumda Pew kuruluşunca gerçekleştirilen yeni bir anketin Mısır'da halkın yüzde 80'inin zina yapanların taşlanması fikrine destek verdiğini gösterdiğine dikkat çekti.

İngiliz yazar Rachman, yazısında "Pakistan, Tayland ve Türkiye'de deneyimler, eğitimli kentli orta sınıfın, gücün, daha yoksul ve az eğimli vatandaşlara geçmesini sağlayan demokratik seçimlerin sonuçlarından sık sık, mutsuz olduğunu gösteriyor" görüşünü öne sürdü.

"Laikler AKP'ye şüpheyle yaklaşıyor"

Rachman, "Türkiye'de laik elitlerin çoğu, ılımlı bir İslami parti olan AK Parti'nin hükümetine derin bir şüphe ile yaklaşıyor" dediği yorumuna son verirken şu görüşleri de dile getirdi:

"Mısır'ın şansı yaver giderse, ülkenin geleceği, güçlü bir İslami partisi olan işleyen bir demokrasi ve hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip Türkiye'ye benzeyebilir. İşler kötüye giderse eğer, Mısır'ın geleceği daha çok, yoksullaşmış ve işlemeyen bir demokrasisi olan, köktendinciler, laikler ile güçlü bir ordu arasında parçalanmış olan Pakistan'a benzeyebilir.
Mısır henüz, Türkiye'nin refah düzeyine ulaşamadı fakat Pakistan'dan da daha zengin ve kırsal nüfusu daha azdır. Belki Mısır'ın geleceği, bu iki ülke arasında bir yerde olabilir."