Fransa'nın susma gerekçesi

Fransa Büyükelçiliği yetkilileri, Paris'te soruşturmanın devam ettiğini belirterek, Sakine Cansız ve arkadaşlarının ölümünde MİT parmağına ilişkin iddialar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Duygu Güvenç / Cumhuriyet

Fransız Büyükelçiliği’nden bir yetkilinin, ülkesindeki soruşturmaya ilişkin değerlendirmeleri Türkiye’de de sıcak tartışma olan yürütme-yargı ilişkileri açısından önemli mesajlar içerdi. Büyükelçilik yetkilisi, “(Ses kayıtları ve MİT belgesi) Bunları basın söylüyor. Şu anda Fransa’da soruşturma devam ediyor ve devam eden bir soruşturmayla ilgili yönetim tarafından şu anda bir değerlendirme yok. Biliyorum bu Türkiye’deki herkes için çok şaşırtıcı, ama Fransa’da güçler ayrılığı ilkesi gereği, kural bu. Biz yönetim olarak müdahale etmeyiz, değerlendirme yapmayız, sadece elimizdeki bilgileri veririz. Polis ve savcılar da Fransa’da görevlerinin gereğini yapıyorlar” dedi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN O SES KAYDI İÇİN ÇARPICI SÖZLER!

Henüz Türk basınında yer alan belgelerin gerçekliğinin bilinmediğine işaret eden yetkili, Türk ve Fransız yargısı arasında da soruşturmaya yönelik temaslar olduğunu belirtirken “Fransa’daki kural, yönetimin bu süreçten bilgilendirilmemesidir. Savcılar araştırmalarını bağımsız olarak sürdürüyorlar, yönetimle işbirliği içinde değil. Bunlar şu anda basının öne sürdüğü iddialar. MİT’in yaptığını henüz bilmiyoruz” diye konuştu.

Türk medyasındaki iddialar hakkında yorum yapmayacaklarını, sadece Paris’e ilettiklerini belirten yetkili, Türkiye’de de yargının çalışmasına izin verilmesi gerektiğinin altını çizerek “3 kişinin öldürüldüğü cinayet tabii ki Fransız kamuoyunda büyük şok yarattı. Biz şehir merkezinde, bu şekilde 3 kişinin öldürülmesine alışık değiliz. Ama Fransa’nın tepkisi, hemen soruşturmanın başlamasını teşvik etmektir, servislerimizi çalışmak için harekete geçirdik ve onlar çalışıyor. Türkiye’deki insanların sabırsızlığını anlıyoruz, ama yargının çalışmasına izin verin” görüşünü dile getirdi.

Yetkili, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’ın 27-28 Ocak’ta Türkiye’ye yapacağı ziyarette cinayet konusunun gündeme gelip gelmeyeceğini bilmediğini belirtti.