Fransa’nın egemenliğindeki ada ülkesinde bağımsızlık referandumu yapıldı
Dünyadaki tüm nikel rezervlerinin yüzde 25'inin bulunduğu, Pasifik Okyanusu'nun güneydoğusunda yer alan, Fransa'ya bağlı özerk Yeni Kaledonya'da yapılan referandumda halk, resmi olmayan ilk sonuçlara göre bağımsızlık aleyhine oy kullandı.
AAYaklaşık 180 bin seçmenin bulunduğu adada yapılan referandumda halka, Yeni Kaledonya'nın egemenliğini kazanarak tam bağımsız olmasını isteyip istemedikleri soruldu.
Fransa Denizaşırı Bölgeler Bakanlığının açıkladığı kesin olmayan sonuçlara göre, katılım oranının yüzde 86 civarında olduğu referandumda, 108 bini sayılan oyların yüzde 53’ü bağımsızlığa "hayır" derken, "evet" oylarının oranı yüzde 47’de kaldı.
Resmi dili Fransızca olan adada, bağımsızlığı en fazla yerli halk Kanaklar savunuyor.
Kasım 2018'de düzenlenen bağımsızlık referandumunda, seçmenlerin yüzde 56,7’si bağımsızlığı reddetmişti.
KANAKLAR NÜFUSUN YÜZDE 44'ÜNÜ OLUŞTURUYOR
Fransa Parlamentosunda iki milletvekili ve iki senatör tarafından temsil edilen Yeni Kaledonya, Fransa’dan her yıl 1,3 milyar Euro mali destek alıyor.
Fransa’nın 1853'te ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946'ya kadar sömürge bölgesi oldu, 2003'e kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer aldı. 2003'te gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olarak konumlandırıldı.
Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya'da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44’ünü oluşturuyor.
DÜNYADAKİ NİKELİN YÜZDE 25'İNE SAHİP
Takımada ülkesi Yeni Kaledonya, dünyadaki nikel rezervlerinin yüzde 25’ine sahip olmasıyla biliniyor. Ülkede 2018 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, yüzde 56,7 oyla halk, bağımsızlığı reddetmişti. Ülkenin nüfusunun yüzde 39’unun yerliler Malezyalılardan oluştuğu ifade edilirken, yüzde 27’sini Avrupalıların, kalanını da Tahitilerin, Endonezyalıların ve Vietnamlıların oluşturduğu biliniyor.
SADECE ÜÇ KEZ REFERANDUM HAKKI VAR
Yapılacak referandumda bağımsızlık konusunda olumsuz oy çıkarsa, 2022’de yeni bir referandumun yapılması bekleniyor. Ancak 1988’de yapılan anlaşmanın şartlarına göre, bağımsızlık referandumu sadece üç kez yapılabilecek.
MACRON, ADAYI ELİNDE TUTMAK İSTİYOR
Ülkede yüksek işsizlik oranı, suç, alkolizm ve başarısız bir eğitim sistemi gibi sorunların var olduğu belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise ülkeyi korumanın en iyi yolunun, maliyetine rağmen onu Fransa'nın yönetimi altında tutmak olduğuna inandığı ifade ediliyor.
Macron, Pasifik Okyanusu'nun güneydoğusunda yer alan, Fransa'ya bağlı özerk Yeni Kaledonya'da yapılan referandumda resmi olmayan ilk sonuçların duyurulmasının ardından açıklamalarda bulundu.
Seçmenlerin "çoğunluğunun" Yeni Kaledonya'nın Fransa'ya bağlı kalmasını istemesini, ülkesine güvenin işareti olarak değerlendiren Macron, Fransa'dan bağımsızlık isteyen seçmenlerin sesine de kulak verdiğini söyledi. Macron, bu referandumun başarılı şekilde gerçeklemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bundan sonra üçüncü referandumun düzenlenebileceğini ancak bu kararın Yeni Kaledonya'daki yetkililer tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden Macron, yeni referandumun yapılması yönünde kararın çıkması halinde devletin gerekeni yapacağını vurguladı. Macron, Yeni Kaledonya'da siyasi güçlerin referandumun sonuçlarını kabul etmesi gerektiğini belirtti.