Fransa'da Türkçe dersleri tehlikede
Fransa Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem , 1977'de Türkiye'nin de arasında bulunduğı 9 ülkeyle imzalanan anlaşma gereği Anadil ve Kültür Eğitimi başlığıyla göçmen çocuklarına verilen dersler 2018 yılında Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenler tarafından verileceği açıklandı.
cumhuriyet.com.tr
Fransa'da son dönemde Anadil ve Kültür Eğitimi(ELCO) kapsamında verilen yabancı dil dersleri tartışma konusu oldu. Muhalefet partilerinin Fransızca'nın ders saatleri azaltılarak ilkokullara Arapça eğitiminin geleceğini iddiası ile eleştirdiği ELCO ile ilgili hükümetin düşündüğü değişikliğe Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem açıklık getirdi.
Fransız Bakan, göçmen kökenli öğrencilerin yararlandığı derslerinin çok sayıda eleştiri aldığını ileri sürdü. Derslerin yabancı ülkeden gelen ve o ülke yönetimi tarafından görevlendirilip konsolosluk tarafından belirlenen yerlerde öğretmenler tarafından verildiğini belirten Bakan bunun komünotarizm eleştirilerini artırdığını dile getirdi.
2018'de yürürlüğe girmesi düşünülen yeni reform paketiyle, bu derslerin diğer yabancı diller gibi okul müfredatına ekleneceğini ,yabancı dil derslerinin o ülkelerden gelen öğretmenler tarafından değil, Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı öğretmenler tarafından verileceği belirtiliyor.
Reform paketiyle ayrıca 2018 yılından itibaren bu dersler sadece göçmen çocuklarına yönelik değil, bu dili öğrenmek isteyen her öğrenciye açık olacak.
Hükümetin düşündüğü değişiklik için Paris'te INALCO ve Strasbourg Üniversitesi'nde 'Turcologie' bölümü olsa da şimdilik bu bölümler orta öğretimde Türkçe eğitimi verecek öğretmen yetiştirmek için yeterli değil .ELCO kapsamında birçok dil için çeşitli üniversitelerde öğretmenlik eğitimi veren bölümleri bulunurken henüz Türkçe için böyle bir imkan yok.
Fransa Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde Fransalı Türk öğrencilerin BAC sınavında geçtikleri Türkçe sınavı için parmakla sayılacak kadar az öğretmen istihdam edilebilmiş durumda.