Frankfurt Kitap Fuarı
Türkiye'nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Koleksiyonu'ndan ''Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim Sanatı'' sergisi Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası'nda açıldı.
cumhuriyet.com.trFrankfurt Sanayi ve Ticaret Odası'nda açılan "Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim Sanatı" sergisinin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hans-Joahim Tonnelier tarafından yapıldı.
Sergide, Doğu ve Batı kültürlerinin kesiştiği, tarihi, kültürel zenginliği ve otantik yapısıyla İstanbul'u konu alan, Türk sanatçılarının yerel duyarlıklarını yansıtan klasik ya da klasik anlayıştaki eser örnekleri ile bugünkü çağdaş dünyadaki gelişmelere duyarlı sanat örneklerini içeren 41 eser yer alıyor.
Serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin tarihi ilişkiler olduğunu belirterek, ''Bütün Renkleriyle Türkiye'' sloganı ile Türkiye'nin bütün renklerinin, edebiyatının ve düşünce dünyasının yansıtıldığını söyledi. Bu tür etkinliklerin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Günay, bu etkinliklerin Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları için de moral kaynağı olduğunu belirtti.
Yunus Emre'nin "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, dünya kimseye kalmaz" sözünü hatırlatan Günay, birbirlerini tanıyan toplulukların işlerini kolay halledebileceğini belirterek, "Ekonomik köprüler yıkılabilir. Fakat kültürel köprüler yıkılmaz. Biz Frankfurt Kitap Fuarı'nda dünyayla kültürel köprü kuruyoruz" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da Türkiye'nin onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı etkinliği kapsamında açılan serginin, Merkez Bankası'nın 850'ye yakın eserden oluşan koleksiyonundan seçilen parçalardan oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:
''Ülkelerin ve toplumların zenginliği, maddi varlıklarının toplamından ibaret değildir. Maddi ve manevi boyutu olan insan yaşamının mükemmel olabilmesi için yalnız maddi ihtiyaçların değil, manevi gereksinimlerin de karşılanması gerekir. Sanat, işte insan ihtiyaçlarının bu yönüne yanıt verir. Zaten yaşam ispat etmiştir ki, sanatsal verimliliği düşük olan toplumların ekonomik verimliliği de düşüktür. Genelde tüm ekonomik birimlerin, özelde parasal otoritelerin içinden geçmekte olduğumuz bu sıkıntılı günlerde bir nebze olsun, olan bitenle göz temasını hiç kaybetmeden, başlarımızı kaldırıp sanatsal güzelliklere bakmak eminim hepimiz için yararlı olacaktır.''
Merkez Bankası'nın resim sergisine ev sahipliği yapan Frankfurt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hans Joachim Tonnelier, Türkiye ve Almanya'da yaşayan Türklerin Almanya için önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı.
Daha sonra Bakan Günay, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz ve diğer davetliler serginin koordinatörlüğünü yapan Prof. Dr. Halil Akdeniz eşliğinde sergiyi gezdiler.
Bakan Günay ayrıca, Yahudi Müzesinde açılan "Türk toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler" sergisini gezdi.