Francis Bacon’ın yapıtına rekor fiyat

Francis Bacon’ın ‘Lucian Freud Üstüne Üç Çalışma’ adlı üçlemesi, bir müzayedede en yüksek fiyata satılan sanat yapıtı oldu. Daha önceki rekor 240 milyon TL ile Munch’un ‘Çığlık’ına aitti.

cumhuriyet.com.tr

20. yüzyılın en önemli ressamlarından Francis Bacon’ın (1909-92) “Lucian Freud Üstüne Üç Çalışma” adlı üçlemesi, 142 milyon dolara (yaklaşık 284 milyon TL) alıcı bularak bir müzayedede satılan en pahalı sanat yapıtı oldu. Christie’s tarafından New York’ta düzenlenen müzayedede satılan 1969 tarihli üçleme, Bacon’ın başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Daha önceki rekor, Edvard Munch’un 2012’de Sotheby’s tarafından 120 milyon dolara (yaklaşık 240 milyon TL) satılan “Çığlık”a aitti. Bacon’ın bugüne kadarki en pahalı yapıtı ise 2008’de 86 milyon dolara (yaklaşık 172 milyon TL) satılmıştı.
“Lucian Freud Üstüne Üç Çalışma” adlı anıtsal üçlemede, Bacon’ın yakın dostu, psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’un torunu, ünlü ressam Lucian Freud üç farklı açıdan betimleniyor. Christie’s yetkilileri, yapıtın, Bacon ile Freud’un yakın ilişkisini, aralarındaki yaratıcı ve duygusal yakınlığı yansıtan gerçek bir başyapıt olduğunu vurguladı.

“Lucian Freud Üstüne Üç Çalışma” için artırmanın 80 milyon dolardan açıldığı müzayedede yapıt, 6 dakika süren amansız bir çekişmeden sonra, müzayedeye telefonla katılan bir kişi tarafından 142 milyon dolara satın alındı. Christie’s yetkilileri, yapıtı satın alan kişinin adını açıklamadı. Öte yandan, aynı müzayedede, Jeff Koons’un büyük boyutlu “Şişme Köpek (Oranj)” adlı heykeli, 58 milyon dolara (yaklaşık 116 milyon TL) alıcı bularak bir başka rekor kırdı ve yaşayan bir sanatçının bir müzayedede satılan en pahalı yapıtı oldu.