Foreign Policy’nin 2017’nin ’10 çatışma alanı’ arasında Türkiye ikinci sırada

ABD’nin önemli dergilerinden Foreign Policy’nin yaptığı 2017’nin ‘10 çatışma alanı’ değerlendirmesinde Türkiye’ye, Suriye/Irak’ın ardından ikinci sırada yer verildi.

cumhuriyet.com.tr

ABD’nin önde gelen dergilerinden Foreign Policy, Türkiye’yi 2017’de öne çıkan çatışma alanlarından biri olarak gösterdi.

Dergide yer alan haberde dünyanın son yıllarda en tehlikeli dönemine girdiği ve savaşın keskinliğinin arttığı yorumu yapılırken, “Türkiye’den Meksika’ya kadar dünyanın en istikrarsız parlama noktaları bu sene daha da öngörülemez bir hal aldı” denildi.

Çatışma alanı olarak 10 ülkenin yer aldığı bir liste oluşturan dergi sıralamayı şöyle yaptı: Suriye/ Irak, Türkiye, Yemen, Büyük Sahra ve Çad Nehri Havzası, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Afganistan, Myanmar, Ukrayna ve Meksika’ya yer verdi. Dergide, ülkeler hakkında neden çatışma alanı olduklarına ilişkin geniş analizlere de yer verildi. Dünya genelinde ise bunun gerekçeleri arasında Suriye’deki iç savaşın dünyaya yayılması, ülkelerin dış politikalarındaki hatalar ve göçmen krizi gösterildi. Listede Türkiye’nin Suriye ve Irak’ın ardından ikinci sırada yer alması dikkat çekerken, haberin Türkiye’yle ilgili bölümünde Temmuz 2015’ten bu yana Türkiye’nin içinde bulunduğu çatışma ortamından ötürü 350 bin kişinin yerinden edildiği hatırlatıldı. Çatışmaların gerekçesi olarak hükümet ile PKK arasında yürütülen çözüm sürecinin ‘buzdolabına kaldırılması’nın yarattığı olumsuz etki gösterilirken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 100 bini aşkın kişinin görevden uzaklaştırılmasının ve cumhurbaşkanlığı sistemi sürecinin toplumdaki gerginliği artırdığı belirtildi. Türkiye’nin Washington’a sırt çevirmeye başlayıp Rusya’yla ilişkileri kuvvetlendirme çabası içine girdiğine dikkat çekilen haberde, “Ankara, Rusya ve İran’la anlaşmalar yaparak kumar oynuyor. Ancak Türkiye ve İran hâlâ, Irak ve Suriye’deki çıkarları üzerindeki derin anlaşmazlığın tetiklediği tehlikeli bir rotada ilerliyor” dendi.