Football Leaks’in ucu Türkiye’ye dokundu mu?

Dünya gündemine bomba gibi düşen ‘Football Leaks'de “İşin ucu Türkiye’ye de mi dokundu” iddiaları konuşuluyor.

ŞUAYİP YÜCEL

Dünya futbolunu sarsan, 12 Avrupa gazetesi tarafından oluşturulan bir kurulun ortaya çıkardığı ve ‘Football Leaks’ olarak servis edilen vergi kaçakçılığı haberinin odağındaki isimlerden Jose Mourinho ve Ronaldo’nun ünlü menajeri Jorge Mendes’in Süper Lig bağlantıları, “İşin ucu Türkiye’ye de mi dokundu” iddiasını gündeme getirdi.

Mourinho ve Ronaldo’nun suçlandığı konulardaki kilit isim olan Mendes’in 1996’da kurduğu ‘Gestifute’ menajerlik şirketi; değerleri iki haneli milyon Avrolarla ölçülen birçok yıldızın menajerliğini üstleniyor. Portekizli menajerin, Beşiktaş’ın Quaresma transferinde ve birçok yıldızın Türkiye’ye getirilmesinde de ismini duyururken aldığı ücretler uzun süre konuşulmuştu. Beşiktaş’ın özellikle ‘fon aracılığı’ ile aldığı Almeida ve bonservisi elindeyken 3.1 milyon Avro ödenen Alves, Mendes’in şaibeli transferi olarak yorumlanıyor. Mendes ayrıca Simao, Fernandes, Bebe ve Sidnei’i menajerlik şirketi Gestifute aracılığı ile Beşiktaş’a sattığı ve sırf komisyon olarak 6 milyon 600 bin Avro aldığı biliniyor. Mendes’in bu oyuncular için aldığı hizmet ücretleri şöyle:

Quaresma: 2 milyon Avro, Almeida: 1.5 milyon Avro, Simao: 1 milyon Avro, Fernandes: 1 milyon Avro, Bebe: 375 bin Avro, Sidnei: 375 bin Avro, J.Regufe Alves: 350 bin Avro.

Değeri fırladı

Bu transferlerin en dikkat çekeni ise J.Regufe Alves... Beşiktaş, 2011’de Portekizliyi daha Atletico Madrid’e attığı imza kurumadan renklerine bağladı. Alves’in değeri de bir anda 6.2 milyon Avro’ya çıktı. Oysa Alves, Beşiktaş’a imza atmadan 1 ay önce, Atletico’yla sadece 300 bin Avro’ya sözleşme yapmış, Portekizli futbolcu maça çıkmadan değerini 10’a katlayıp Beşiktaş’a 3.1 milyon Avro’ya gelmişti. Alves’in Türkiye’ye gelmeden kariyeri boyunca 11 resmi maça çıkması da konuyu şaibeli hale getiriyordu. O dönemde bu transfer sıkça gündeme geldi, ancak kimse konunun üzerine gitmedi. Mendes’in menajerliğini yaptığı bir diğer isim antrenör Carlos Carvalhal. Carvalhal, 2011-2012 sezonu öncesi Tayfur Havutçu’nun tutukluluk süresi sona erene kadar yardımcı antrenör sıfatıyla vekâleten teknik direktör olarak Beşiktaş’ta görev yapmaya başlamıştı. Daha sonra, İstanbul BŞB (Medipol Başakşehir) ile anlaşmış, ardından aldığı başarısız sonuçlar sonucunda ise 12 Kasım 2012 tarihinde İstanbul BŞB’deki görevinden istifa etmişti. Beşiktaş camiası bu isme de tepkiliydi.

Mendes’in Türkiye’de çalıştığı menajerler arasında A.B. de dikkat çekiyor. A.B. birçok yerli ve yabancı futbol yıldızının menajerliğini üstlenmiş durumda.

Tutumlu’ya Laudrup suçlaması

Football Leaks skandalında bir Türk menajerin daha adı geçiyor. Kopenhag’dan Sadi Tekelioğlu’nun haberine göre, vergi kaçırma skandalında Danimarkalı eski ünlü futbolcu ve teknik adam Michael Laudrup’un menajeri Bayram Tutumlu’nun ismi geçiyor. Laudrup’un teknik direktörlük yaptığı yıl Swansea’nin neredeyse tüm transfer çalışmalarını Bayram Tutumlu üzerinden yapılması şartını koştuğu ve bu ismin de Swansea’ye getirilecek futbolcuların işlemlerinde yasadışı yollarla komisyon aldığı ileri sürülüyor. Danimarka’da yayımlanan Politiken gazetesindeki habere göre; transfer kontratları, banka havale dekontları ve hesap dökümlerinden Bayram Tutumlu; Roland Lamah, Jose Canas, Alejandro Pozuelo, Alavro Vazquez, Ben Davies, Chico Flores ve Pablo Hernandez transferlerinden toplam 32.3 milyon Kron kayıt dışı gelir elde etti.