"Fon Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne götürün"
Hak İş Genel Başkanı Salim Uslu, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan genel bütçeye para aktarılmasını öngören yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalandığını hatırlatarak, "Muhalefet partileri bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptal ettirmeli" dedi.
cumhuriyet.com.trMuhalefete seslenen Hak İş Genel Başkanı Salim Uslu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi gerektiğini söyledi.
İşsizlik Sigortası Fonu'ndan bütçeye para aktarılmasının sigortacılık tekniği ile bağdaşmadığı gibi, ücretlerinden fona prim kesilen işçilerin haklarına saldırı niteliğinde de olduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
"Fondan genel bütçeye yatırımlar için kaynak aktarmak yerine, fonun yaygınlaşan işsizliğe çare olacak çözümlerde kullanılması sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Bunun yanısıra kaçınılmaz borç gereksinimlerinde hangi piyasa koşulları geçerliyse fonun kullanımında da aynı koşulların geçerli olması gerekmektedir. Ana Muhalefet Partisine ve emeğin hakkını savunan ve sahiplenen bütün milletvekillerimize vicdanlarının sesini dinleyerek ve itirazlarımızı dikkate alarak yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmeleri çağrısında bulunuyoruz."
Uslu, yasayı imzalamasına karşın, Cumhurbaşkanı Gül'ün de yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceğini sözlerine ekledi.
Türk-İş de yasanın Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istedi
Türk-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Makamı'nın, İşçi Konfederasyonlarının karşı çıkmasına, sakıncalarını ve kaygılarını defaatle dile getirmesine karşın, İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına izin veren 5921 Sayılı "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onaylamasının, Türk-İş topluluğu tarafından üzüntü ve kaygıyla karşılandığını ifade etti.
Fon'un kuruluş amacının işsizlik sigortasını düzenleyen kanunda açıkça ifade edildiğine dikkat çeken Kumlu, şöyle devam etti:
"Fon'daki para hiç kuşkusuz ve tartışmasız işçinin parasıdır. Bu fon, işsiz kalacak işçilerin gelir kayıplarını kısa bir süre de olsa karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. Türkiye'de kamu kesiminde kurulan fonların hikayesine baktığımızda sonuç acıklıdır. Devlet, çeşitli amaçlarla oluşturduğu fonlar için çalışanlardan kesintiler yapmış, bu fonlar hiç bir şekilde ücretlerinden kesinti yapılan insanlara yarar sağlamamış, amacı dışında kullanılmış ve kaybolup gitmişlerdir. Gelinen noktada İşsizlik Sigortası Fonu da kuruluş amacına hiç hizmet edemeden tarihe gömülmüş diğer fonların kaderini paylaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır."
Bu hatanın ve yaratılan güvensizlik ortamının geride bırakılabilmesi için henüz geç olmadığını vurgulayan Kumlu, CHP'den ve tüm milletvekillerinden, ilgili yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurması istediklerini kaydetti.