"Fiyatlar Ramazan boyunca düşmeyecek"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, mart ayında çıkan yeni Hal Kanunu ile sebze ve meyve fiyatlarını belirlemenin süpermarketlerin eline geçtiğini ifade ederek, ''Artan fiyatları sadece sıcak havalara bağlamak yanlış. Fiyatlar Ramazan süresince düşmeyecek'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

İbrahim Yetkin, Ankara İç Kale Otel'de düzenlediği basın toplantısında, sebze ve meyve ile et fiyatlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin ürettiği yılda 45 milyon ton sebze ve meyve ile dünyanın beşinci büyük üreticisi olduğuna işaret eden Yetkin, üretimin yüzde 70'inin kayıt dışı olduğunu söyledi. İbrahim Yetkin, yüzde 30 olan kayıtlı oranının Hal Kanunu ile arttırılmasının mümkün olmadığını, hale giren ürünlerle bir fiyat oluşmadığını savundu.

Kanunun bildirim yoluyla kayıt altına almayı amaçladığını belirten Yetkin, hallere giren sebze ve meyvelerin sahte irsaliye ve fatura ile olduğundan daha az gösterildiğini iddia etti.

Yetkin, yeni Hal Kanunu ile sebze ve meyve fiyatlarını belirlemenin süpermarketlerin eline geçtiğini, yasanın fiyatları ucuzlatmak amacıyla çıkarılmasına karşın sebze meyve fiyatlarının düşmediğini söyleyerek, ''Artan fiyatları sadece sıcak havalara bağlamak yanlış. Fiyatlar Ramazan süresince düşmeyecek'' dedi.

Domateste rastlanan ''domates güvesi'' hastalığına da değinen Yetkin, Türkiye'de yılda 10 milyon ton üretilen ve 5 milyon tonu ihraç edilen domatesin risk altında bulunduğunu dile getirerek, hastalığa karşı önlem alınmasını istedi.

 

Et fiyatları

TZD Genel Başkanı Yetkin, et fiyatları ve et ithalatı konusunda da görüşlerini açıkladı.
Et ithalatının devam ettiğini ifade eden Yetkin, Et ve Balık Kurumu satış noktalarında kuyruklar oluştuğunu, yurttaşın aldığı etin ise yerli değil ithal olmasının üzücü olduğunu söyledi.

Et ithaline karşın fiyatların düşmediğine dikkati çeken Yetkin, Ankara'da yaptıkları araştırmalarda, etin kilosunun 21-27 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Yetkin, kasaplık canlı hayvan yerine damızlık ve besi hayvanı ithal edilmesinin daha doğru olduğu yolundaki görüşünü yineledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından et ithali konusunda kendilerine bilgi verildiğini anlatan Yetkin, bakanlığın Türkiye'de 2 milyon 200 bin besi hayvanı bulunduğunu kendilerine bildirdiğini kaydetti.

Yetkin, söz konusu sayının Türkiye'nin et ihtiyacını karşılayabileceğini bildirdi.

İbrahim Yetkin, genetik değişime uğrayan şap virüsünün aşısı olmaması nedeniyle hayvanların telef olduğunu da söyledi.

Toplantı sonunda, Et ve Balık Kurumu'nun Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ne maddi tazminat davası açtığını belirten Yetkin, dava açılmasını eleştirdi.