Fitch, Türkiye'nin notunu yükseltti
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB 'dan yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltti.
cumhuriyet.com.trFitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan ''BBB-''ye yükseltmesinin ardından Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) 2012 Aralık vadeli endeks kontratı tarihi zirvesi olan 93 bin puanı gördü.
Güne 89.525 puandan başlayan endeks kontratı, İMKB'nin ilk seans kapanışında 89.725 seviyelerinde bulunuyordu.
Fitch'in açıklamalarının ardından 93.000'e kadar yükselen endeks kontratı şu dakikalarda 92.200 - 92.300 seviyelerinde dengelendi.
Kararın ardından tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,98 seviyelerinden yüzde 6,80'e kadar geriledi. Bankalararası piyasada dolar 1,7816 liraya, Avro ise 2,2795 liraya kadar geriledi.
Şu dakikalarda bankalararası piyasada doların 1,7860, Avro'nun ise 2,2865 seviyelerinde dengelendiği görülüyor.
Potansiyel risklere karşı hatırlatma
Not artırım açıklamasında, ''Fitch, Avro Bölgesi'nin sağlam kalacağını ve küresel finansal stabiliteyi etkileyecek, Türkiye gibi geniş cari açığı olan ülkelere sermaye akışında ani duruşlara neden olacak, birbirini peşi sıra izleyecek bir riskin oluşmayacağını varsaymaktadır. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi not indirimini tetikleyebilir'' ifadesine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, bölgesel gerilime de dikkat çekilerek, ''Bölgesel istikrardaki gerilim artışı yok sayılamaz ve bu derecelendirmenin tolearns limitleri içerisinde. Buna rağmen Fitch, Suriye'de Türkiye'yi de içerisine çekebilecek bir sivil savaş beklememektedir. Böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde, bunun not indirimine varabilecek ekonomik ve mali etkileri olabilir'' görüşü dile getirildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) bağlı çalışan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF-Financial Action Task Force) Ekim ayında Türkiye'ye ilişkin uyarısına da atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye'nin gereken tedbirleri almaması durumunda notunun indirilebileceği uyarısında bulunuldu.
''Türkiye'nin FAFT üyeliğinin Şubat 2013'te askıya alınmayacağını varsayıyoruz'' beklentisine yer verilen açıklamada, üyeliğin askıya alınması halinde, bunun Türkiye için uluslararası finansman kapasitesine olumsuz etkileri olabileceği belirtildi.
Açıklamada, ''Eğer benzeri aşağı yönlü riskler somutlaştırsa, bu, not indirimine neden olabilir'' denildi.
Bu arada, FATF, Ekim ayında yazılı bir açıklamayla Türkiye'den, ''Terörizm finansmanının yeterli bir şekilde suç sayılmasını sağlayacak önlemlerin yasalaşması, teröristlerin varlıklarının dondurulması ve saptanması için yeterli yasal çerçevenin uygulanması'' yönündeki taleplerini resmi web sitesinde duyurmuştu.
Söz konusu yazıda, ''FATF, 22 Şubat 2013 tarihine kadar bu şartlar yerine getirilmediği takdirde Türkiye'nin üyeliğini askıya alma kararı almıştır'' ifadelerine yer verilmişti.
Babacan'dan değerlendirme
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak BBB-'ye, yani "yatırım seviyesi"ne (investment grade) çıkardığını belirterek, "Yerel para birimi cinsinden uzun vadeli kredi notumuz da Fitch tarafından iki basamak artırılarak BBB'ye yükseltilmiştir. Böylelikle, TL cinsinden kredi notumuz S&P'nin ardından Fitch tarafından da yatırım seviyesinde derecelendirilmiştir" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu artırmasının ''diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da yol göstereceğini umduğunu'' kaydetti.