Fisun Demirel'e uluslararası destek: Türkiye'de oyuncu olmak...
Cumhuriyet'e verdiği röportajında 'Gerilla kızları oynamak istiyordum' sözlerinden dolayı linçe tabi tulup rol aldığı diziden çıkarılan oyuncu Füsun Demirel’e Uluslararası Aktörler Federasyonu’ndan (FIA) destek geldi.
cumhuriyet.com.trDeneyimli oyuncu, “Oynamak istediğiniz bir rol kaldı mı” sorusunu, “Çok var. Mesela o dağlardaki gerilla kızları oynamayı çok istedim. Belki bir gerilla annesi olurum artık ya da anneannesi” diye yanıtlamıştı.
Demirel bu sözler üzerine sosyal medyada ‘vatan haini’ ilan edilmiş, ATV’de yayınlanan ‘Aile İşleri’ adlı dizinin kadrosundan çıkarılmıştı. Daha önce meslektaşlarının yanısıra Oyuncular Sendikası ve Filmmor da Demirel’e sahip çıkmıştı.
Son olarak Uluslararası Aktörler Federasyonu (FIA) da Demirel’e destek oldu. FIA, aynı zamanda Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) eski başkanı da olan Demirel’in işinden atılması üzerine ‘Bugünlerde Türkiye’de Oyuncu Olmak’ başlıklı bir bildiri yayınladı.
Oyuncunun işi ‘canlandırmaktır’
Zete’nin aktardığı açıklamada FIA oyuncuların aldıkları rol ne olursa olsun amaçlarının ‘canlandırmak’ olduğunu hatırlatarak, “Kimi canlandırırlarsa canlandırsınlar, onlar her kimlerse o olmaya devam ederler” dedi. Bahsi geçen söyleşinin Ankara saldırısıyla aynı günde yayınlanmış olmasını ‘talihsizlik’ olarak değerlendiren federasyon, Demirel’in sözlerinin ‘bağlamından çıkarılarak kendisine karşı ağır şekilde kullanıldığını’ belirtti.
“Oyuncunun bir karaktere hayat vermek istemesi yüzünden hayatının yerle bir edilmesini kabul edilemez” diyen FIA, Türkiye’deki oyuncuların ifade özgürlüklerine yapılan müdahalenin giderek arttığını kaydetti.
‘Gerçek kurmacaya, kurmaca gerçeğe dönmesin’
Bildiride yer alan ifadelerden bazıları şöyle: “Oyuncuların amaçladıkları, eğitimini aldıkları şey, bir karakteri canlandırmaktır. Hayatlarını kazanmak için yaptıkları şey budur. Türkiye’de oyuncular çalışma, yaşama ve hatta mesleki hedeflerine ilişkin bireysel görüşlerini dile getirme özgürlükleri konusunda giderek daha çok sıkıntıyla karşılaşmakta. Eğer gerçek kurmacaya, kurmaca da gerçeğe dönüştürülürse, sonuçta ortada kalan ve ağır bedeller ödemek zorunda kalan oyuncular olur. Sosyal medya ve kamu, oyuncuları canlandırdıkları rollerle özdeşleştirme yönündeki irrasyonel dürtüye karşı koymalıdır, sektör ise yalnızca temel işiyle ilgilenip oyuncuların ifade özgürlükleri ve kişisel mesleki ideallerine müdahale etmemelidir.”
FIA, Türkiye’yi Anayasa ve taraf olduğu uluslararası anlaşmalar doğrultusunda, oyuncuların haklarının korunması için gerekli adımları atmaya davet etti.