Fişleme skandalı rafa kaldırıldı

TBMM'nin bulgularına ulaştığı Hozat'taki fişleme skandalı İçişleri tarafından rafa kaldırıldı...

cumhuriyet.com.tr

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Hozat Alt Komisyonu, Tunceli Hozat’ta yasadışı fişleme yapıldığı sonucuna varırken; İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kaymakam Murat Eren başta olmak üzere sorumluluk hakkında yapılacak bir işlem olmadığına, ilgililer hakkındaki ihbar ve şikayetin işleme konulmamasına karar verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin konu hakkındaki soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hozat’ta Kaymakam Eren’in talimatı ile Jandarma ve Emniyet tarafından vatandaşların fişlendiği iddialarıyla ilgili olarak müfettişlerin çalışmalarının sona erdiğini bildirdi. Güler, Mülkiye müfettişleri tarafından yapılan araştırma sonucunda Hozat Kaymakamı Eren, İlçe Jandarma Komutanı Fatih Hati, Eski İlçe Emniyet Amiri Oktay Kaygısız, polis memurları Harun Orhan, Oğuzhan Sönmez, İnan Soylu ve Fırat Purtaş hakkında yapılacak bir işlem olmadığı sonucuna varıldığını bildirdi. Güler bu kapsamda Eren ve diğer ilgililer haklarında ihbar ve şikayetin işleme konulmaması kararı verildiğini kaydetti.

 

TBMM fişleme yapıldığı sonucuna ulaşmıştı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hozat Alt Komisyonu yaklaşık 3 ay boyunca yaptığı çalışmalarda fişleme bulgularına ulaşmıştı. Komisyona gönderilen raporlarda fişleme belgelerinin yer aldığı Emniyet’teki harici bellekte yapılan incelemelerde fişlemelerin bulguları net bir şekilde ortaya çıkarken, bilişim uzmanlarının biyografik fişlemede kullanılan “göz rengi, saç rengi, boy, kilo, yaş, mezhep, yandaş, katıldığı eylem, siyasi görüş” gibi anahtar kelimelere de ulaşılmıştı.

 

AKP’li Metiner: Fişlemeleri tespit ettik

Alt komisyonun AKP’li Başkanı Mehmet Metiner, komisyonun ulaştığı bulguların yasal olmayan işlerin varlığını teyit ettiğini açıklayarak, fişlemeyle ilgili şu tespiti yapmıştı: “Bizim şu aşamada tespit ettiğimiz ne yazık ki yasadışı fişlemelerin yapıldığı yönündedir. Bu fişlemelerin bir kısmı elimizin altında bulunmaktadır. Bunlar yasal olmayan fişlemelerdir. Biyografik bilgi fişi adı altında bize de ulaşan bizimde bizzat gördüğümüz fişlemeler gerek Cumhuriyet başsavcımızla görüşürken gerekse il Emniyet müdürümüzle görüşürken ortaya çıkan ve elimizde olan bu fişlemelerin yasal yollarla elde edilen istihbari bilgiler olmadığı şeklinde. Bu aşamada bile biz çok rahatlıkla yasal olmayan yollarla elde edilmiş bilgilerle fişlemelerin yapıldığı sonucuna vardık.”

Hozat’taki fişleme skandalıyla ilgili alt komisyonun çalışmalarını yaklaşık 2 ay önce bitmesine karşın raporun da hala yayınlanmaması akılları karıştırdı.