'Fişleme değil bilgi notu'
CHP'li Aygün, eski Tunceli komutanı Dursun'un dinlendiği komisyon toplantısının içtüzüğe aykırı yapıldığını belirterek toplantının tekrarını istedi.
cumhuriyet.com.trTBMM İnsan Hakları Hozat Fişleme Alt Komisyonu’nun dinlediği dönemin Tunceli Jandarma Komutanı Albay Namık Dursun, “fişleme değil bilgi notu” nitelemesinde bulunduğu iddialarla ilgili olarak kendi döneminde fişleme yapılmadığını, “bu tür işlere meraklı olan personel tarafından bazen manuel, bazen dijital ortamda bunların tutulmuş olabileceğini” söyledi. Yurtdışında olduğu için komisyon toplantısına katılamayan CHP’li Hüseyin Aygün, içtüzüğe aykırı olarak yapıldığını belirttiği ve 15 dakika süren toplantının tekrarı için komisyona başvurdu.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Hozat’taki fişleme skandalını inceleyen alt komisyonda “gündem krizi” yaşandı. İki hafta önce Hozat’taki incelemede muhtarların ifadeleri üzerine dönemin Jandarma Komutanı Albay Dursun’u dinleme kararı alan alt komisyon, bu yöndeki gündemini üyelere toplantıdan yalnızca bir gün önce duyurdu.
Aygün, AKP’li Alt Komisyon Başkanı Mehmet Metiner’e iki hafta önce Dursun’un dinlenmesi sırasında vereceği katkının önemli olacağını ilettiğini belirterek “Terör alt komisyonuna katılamayacağıma dair mazeret göndermemin ardından bu toplantının gündemi gönderildi. Olayın üzerini örtmeye çalışıyorlar. Komisyonun bu toplantısı benden kaçırıldı” dedi. İçtüzüğe göre en az iki gün önce komisyon üyelerine gündemin bildirilmesi gerektiğini söyleyen Aygün, toplantının yeniden yapılması için komisyona başvurdu. Yaklaşık 15 dakika süren toplantıda AKP’li Metiner, Albay Dursun’un kendisine resmi yazı tebliğ edilmeden önce komisyonla iletişime geçtiğini belirterek “Medyamızın bilmesi gereken önemli bir ayrıntı” dedi.
‘Meraklı personel tutmuş olabilir’
Komisyona bilgi veren Dursun, muhtarlarla yapılan toplantının terörle mücadelede muhtarlardan beklentilerin ne olduğu ve vazifelerin hatırlatılması amacıyla düzenlendiğini “Köylüleri tehdit etmedim. Toplantı 10 Kasım’da oldu. 18 Kasım’da kim tarafından kaleme alındığı meçhul bir bildiri 28 muhtara imzalatılmıştır” dedi. Dursun, bu konuyla ilgili olarak hakkında 3 farklı suç duyurusu yapıldığını ancak Tunceli Valiliği’nin soruşturma izni vermemesi nedeniyle her üç dosya hakkında da takipsizlik kararı verildiğini belirtti.
Dursun, fişleme iddialarıyla ilgili olarak 2005 yılında TCK’de yapılan değişiklikle kişisel kayıtların toplanmasının yasaklandığını ve bu kapsamda Jandarma Genel Komutanlığı’nın emriyle tüm fişlerin imha edildiğini belirtti. Dursun, bunları “fiş değil, bilgi notu” olarak gördüğünü ancak bunların yasal olmadığını belirtti. Görev yaptığı dönemde TCK değişmeden önce insanlarla ilgili bilgi fişleri denilen kayıtların tutulduğunu kaydeden Dursun, bilgi notunda teröristin adı soyadı, nüfusa kayıtlı olduğu il, irtibatla olduğu kişiler, kişisel görünümü gibi verilerin yer aldığını söyledi. Dursun, “Bu tür işlere meraklı olan personel bu gibi şeyleri bazen manuel, bazen dijital ortamda tutmuş olabilir. Biz o dönemde yaptığımız incelemede bir dosyaya rastlamadık” diye konuştu. Hozat’taki fişlemenin lokal olduğunu düşündüğünü belirten Dursun, “Jandarmanın benim dönemimde herhangi bir gayri yasal fiş toplaması ve kaydetmesi de mümkün değil. Çünkü bu konuda defalarca personelimi uyardığımı çok iyi biliyorum” diye konuştu.