Fındığın fiyatı düştü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasadan çekilmesi nedeniyle fındık fiyatının geçen aya göre yüzde 26,2 düşüş gösterdiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında bir hareketlilik yaşanması ve iç talebin canlanmasının beklendiğini belirterek, "Gıda piyasalarında beklenen hareketlilik bazı spekülatörlerin iştahını kabartmaktadır. Spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmesini istiyoruz" dedi.

Temmuz ayı için yapılan tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 339, kurutulmuş ürünlerde yüzde 260, baklagillerde yüzde 325, pirinçte yüzde 257 ve hayvansal ürünlerde yüzde 231'lere kadar çıktığı ifade eden Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla yüzde 339,3 ile sivri biberde olduğunu kaydetti.


"Ramazan öncesi baklagil ve piriçtesi spekülatif artışlar önlemleri"

Marketlerde kuru üzüm, kuru incir ve yumurtada fiyat değişimi görülmediğinin altını çizen Bayraktar, elmada yüzde 17,7, karpuzda yüzde 18, kavunda yüzde 26,6, patlıcanda yüzde 27,5 fiyat düşüşü görüldüğüne dikkat çekti. Buna karşılık patateste yüzde 31,3, limonda yüzde 9,8, domateste yüzde 7,4, kırmızı mercimekte yüzde 6,8 fiyat artışı yaşandığını belirten Bayraktar, Ramazan öncesi baklagiller ve pirince özellikle dikkat edilmesi ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Kuzu eti üretici kilogram fiyatı 12 TL iken, marketlerde kuzu etinin kilosu 24,2 TL ile üreticinin yaklaşık 2 katı bir fiyata satılmaktadır. TMO'nun piyasadan çekilmesi nedeniyle fındık fiyatı da geçen aya göre yüzde 26,2 düşüş gösterdi" diye konuştu.


"Talep artışı stokçular ve fırsatçılar tarafından suistimal edelebilir"

Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının birtakım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilebileceği, bunun da fiyatların suni olarak artmasını sağlayacağı uyarısında bulunan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu durum engellenmeli, spekülatörlere fırsat verilmemelidir. Üreticiler ve tüketiciler mağdur edilmemelidir. Fiyat artışının sorumlusu üretici değildir. Tüketicilerin ödediği fiyat üreticilere yansımamaktadır. Üreticiler ve tüketicilerin mağdur edilmemesi bakımından küçükbaş ve büyükbaş hayvan üretimi desteklenmeli, çeltik üretimine gereken önem verilmeli, üretici birlikleri idari ve mali açıdan güçlendirilmeli, piyasaya müdahale ederek, piyasayı düzenleyecek hale getirilmelidir."