Filistinlilere vize, İsraillilere muafiyet
Filistinlilerin hakları için uluslararası arenada İsrail’e esip gürleyen Ankara, diğer yandan Filistinlilere yönelik vize zorunluluğunu İsrail’e uygulamıyor.
Cumhuriyet/Dış Haberler Servisi
Dünyada Filistinlilerin haklarının “baş savunucusu” olma iddiasındaki Türkiye hükümeti, sıradan Filistin vatandaşlarına vize uygularken, İsrail’in hem sivil hem de resmi yetkililerine 90 gün vize muafiyeti tanıyor.
Türk Dışişleri konuya www.mfa.gov.tr adresli internet sitesinde açıklık getiriyor. Site’deki ‘konsolosluk’ bölümünde yer alan ‘Yabancıların tabi olduğu vize rejimi bölümünde’ Filistin başlığı altında şu ifadeler yer alıyor: “Diplomatik pasaport hamilleri bir aya kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Diğer resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport
hamilleri ise vizeye tabidir.” Bu da başta Filistin Yönetimi ile Hamas hükümet yetkililerinin vizesiz Türkiye’ye girişlerini sağlarken, sıradan Filistinliler için engel teşkil ediyor. Dışişleri sitesinin aynı bölümdeki İsrail başlığı altında ise “Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır” denilmesi dikkat çekiyor.
Vatikan’la Filistin’in tarihi anlaşması
Vatikan nüfusunun yüzde 25’inin Hıristiyanlardan oluşan Filistinlilerle tarihi bir anlaşmaya imza attı. Dünya Katoliklerinin ruhani liderliğini üstlenen Vatikan devleti Şubat 2013’te iki devletli çözüm çerçevesinde Filistin’i devlet olarak tanımışken, dünkü anlaşma ile Filistin Katolik Kilisesi’ne yönelik faaliyetler çerçeveye bağlandı. Anlaşma dün Papalık Sarayı’nda, Vatikan Devletlerarası İlişkiler Sekreteri Monsenyör Paul Richard Gallagher ile Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki tarafından imzalandı. Törene Hz. İsa’nın doğum yeri Beytüllahim’in Belediye Başkanı Vera Baboun da katıldı. Ortadoğu’daki Hıristiyan azınlıklara yönelik zulme dikkat çekildi. İsrail’den ise anlaşmanın “barış çabalarına zarar vereceği” açıklaması geldi. Vatikan’ın 1993’ten beri diplomatik ilişkileri bulunmazken, İsrail’deki kiliselerin haklarına dair 1999’dan beri anlaşmaya varılmış değil.