'Filistin, Barışa Hasret'in gösterilmesinden memmun olacağız"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, İsrail'in yardım gemilerine saldırısı ve İskenderun'daki terör saldırısı nedeniyle ertelenen ''17. Adana Altın Koza Film Festivali''inde yer alan ''Filistin, Barışa Hasret'' başlıklı özel bölümün ''47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali''nde gösterilmesinden memnun olacağını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ''17. Adana Altın Koza Film Festivali'nin değil, festival içinde yer alan ''Filistin, Barışa Hasret'' başlıklı özel bölümün Adana Büyükşehir Belediyesince iptal edildiği, iptalin sinema dünyası tarafından şiddetle kınandığı ileri sürüldü.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Adana'da iptal edilen Filistin filmlerinin, ''47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali''nde gösterilmesinden memnuniyet duyacağını ifade etti. Açıklamada, Akaydın'ın şu ifadelerine yer verildi:
''Sinema, aydın duyarlılığı gerektiren çok önemli bir sanat koludur. Biz sansüre, sanat üzerinde siyasi iradenin keyfi uygulamalar yapmasına kesinlikle karşı bir yönetimiz. Adana'daki olayın ayrıntılarını bilmiyorum, ama 'Filistin'e Barış' diye bir özel bölüm yasaklanmışsa bundan üzüntü duyarız. Biz bölgemizde iyiliğin ve sevginin kazanmasını, Filistin ve İsrail arasında barışın bir an önce başlamasını, dünyada kan ve gözyaşının dinmesini istiyoruz. Sinema sanatı, barış ve anlayışın yaygınlaşmasının en önemli etkenlerindendir. Türkiye'nin en değerli sinema ustalarının emeğiyle gerçeklesen bir 'özel bölüm' Adana'da yasaklanmışsa, buna kapılarımızı açmayı görev olarak görürüm.''


SİYAD'dan ertelemeye tepki


Bu arada festivalin ertelenmesine tepki gösteren Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) internet sitesinde yer alan ''Sanata ve Dayanışmaya İzin Yok mu'' başlıklı açıklamada, ''Belli ki sanatın, sinemanın bir dayanışma biçimi olduğu akıllarına gelmemiş. Ayrıca film festivallerini sadece 'eğlence' aracı olarak gören bu zihniyet kabul edilemez. Başlamasına bir hafta kalan kendi festivalinin programına göz atmayı dahi akıl edememekse tam bir sorumsuzluk örneğidir'' denildi.

Açıklamada, dikkatli bakıldığında, ilgililerin, Altın Koza'nın tam da gündemin nabzını yakalayan ''Filistin, Barışa Hasret'' adlı özel programını görebilecekleri hatırlatılarak, ''Filistin'in trajedisini anlatan usta işi filmler ve belgesellerin yanı sıra ''Filistin'de Sinema Yapmak'' başlıklı açık oturum da engellenmiş oldu. Yani Filistin'in hiç değilse sanatla sesini duyurabileceği bu platform iptal edildi'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şu görüşler dile getirildi:
''Üstelik Filistinli sinemacılar tam tersini düşünürken. Daha önce işleri nedeniyle gelemeyeceğini açıklayan Filistinli yönetmen Najwa Najjar, taziyelerini bildirdi ve 'dayanışma adına' festivale gelmek için elinden geleni yapacağını açıklayan bir mesaj gönderdi.

Peki şimdi dayanışma ruhuna ve sinemanın birleştirici gücüne en fazla ihtiyaç duyulduğu bu zamanlarda Filistinli konuklarımıza ne diyeceğiz? Panelin konuşmacılarından gazeteci-yazar Bashar Ibrahem, yönetmenler Kamal Aljafari, Nasri Hajjaj ve Mohamed Soueid, film eleştirmeni Nadim Jarjoura'yı yarı yolda bırakmış olacağız. Çünkü hem onlar bir kez daha 'susturulmuş' hem de Altın Koza'nın uluslararası alanda ses getirecek bu sinemasal etkinliğe imza atması engellenmiş durumda.

Film festivalleri 'kötü gidişata rağmen' var olan etkinliklerdir. Bir 'direniş' ve 'dayanışma' platformudur da aynı zamanda. Her türlü baskı ve genel geçer dayatmalara karşı alternatif bakışlara yer verirler.''