Filipinler'in gerilla lideri öldürüldü

Dünyanın en eski silahlı mücadele sürdüren örgütü Filipinler'in Mao'ist Yeni Halk Ordusu (NPA) lideri Leonardo Pitao'nun öldürülmesinin yankıları sürüyor.

Mete Kızık/Cumhuriyet

Filipinli General Eduardo Ano, "Aylardır süren takip sonucunda, Davao bölgesindeki dağlık bölgede, 'komutan' lakaplı lider ve yanındaki 3 kişinin de öldürüldüğünü" açıkladı. Açıklamada öldürülenler arasında Piato'nun kadın doktoru da olduğu belirtti.

NPA sitesinde ise " 37 yıldan beri devrim mücadelesinde bulunan Piato'nun diyabet, hiper tiroidi ve hepatit hastalığından dolayı dağlık bölgede tedavisi sürerken, askeri birliklerce katledildiğini, silahsız dört yoldaşın Genfer Antlaşmasına, insan haklarına aykırı biçimde infaz edildiğini" açıkladı. Piaoto'nun bir çok devrimciyi eğittiği belirtilen açıklamada Piato'nun kızının 1989'da askerlerce kaçırılıp, tecavüz edilip öldürüldüğü de belirtilerek, " ADD ve Marcos döneminde bile, başına konan on milyonlar ödüle karşın sağ kalmayı başarmış, devrimci mücadelenin bu büyük önderinin izinde genç devrimcilerin kararlılıkla yürüyeceklerinden emin olduklarını" vurgulandı.

Filipinler'de Mücadelenin Tarihi

İspanyol sömürgeliği döneminde başlayan bağımsızlık mücadelesi , daha sonra ABD ve Marcos döneminde de üst aşamalara ulaştı.

1930'ların en güçlü partisi Filipinler Komünist Partisi (CCP), 1948'de iç ayrılıklar nedeniyle bölünme aşamasına geldi. 1954'de pratik olarak sonlandı. 1968'de Jose Maria Sion tarafından yeniden kuruldu. Bu parti yapılanmasından Yeni Halk Ordusu (NPA) gerilla kanadı oluştu. Hükümet yetkilileri bu yapılanmayı " terörist örgüt" olarak ilan etti. Maoist ve halk savaşını öne çıkartan bu yapı, ülkenin çeşitli bölgelirnde " kurtarılmış bölgeler" kurmayı başardı. 1960'lardan beri süregelen devlet güçleriyle yaşanan çatışmalarda 40 bin kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Son yıllarda devlet yöneticileriyle kesintili olarak barış görüşmeleri sürdürülüyor.