Filipinler'e AB yardımı

Haiyan tayfununun vurduğu Filipinler'e Avrupa Birliği'nden (AB) yapılan yardım 103 milyon avroyu buldu.

AA

AB Komisyonu, 20 milyon avro kaynak sağlarken, üye ülkelerin yaptığı yardım 83 milyon avroya yükseldi. Tayfunun hemen sonrasında Filipinler'e yardımı koordine edebilmek amacıyla Sivil Koruma Mekanizması'nı devreye sokan AB, bölgede 16 ekip bulunduruyor. Ülkeye çeşitli seviyelerde ve çeşitli yöntemlerle yardımda bulunan AB üyesi sayısı ise 20'ye ulaştı.

Manila, Cebu ve Tacloban şehirlerinde inceleme ve temaslarda bulunan AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, düzenlediği basın toplantısında, "Felaketin etkisi korkunç" dedi.

Tayfunun yarattığı yıkım nedeniyle ülkedeki koşulların çok zor olduğunu belirten Georgieva, "AB olarak Filipinler'de ne kadar kalmamız gerekirse o kadar kalacağız" ifadesini kullandı. Georgieva, yürütülen yardım operasyonundaki önceliklerinin, herkesin gıda yardımına ulaşması, salgın hastalıkların önüne geçebilmek için cesetlerin ve leşlerin toplanması ve sağlık hizmeti sunulabilmesi olduğunu söyledi.

Resmi rakamlara göre tayfunda 3900 kişinin öldüğü, 1600 kişinin kayıp olduğu ve 18 bin kişinin yaralandığı Filipinler'de 4 milyon kişinin de evsiz kaldığı belirtiliyor. Tayfundan bir şekilde etkilenenlerin toplam sayısının ise 10 ila 13 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor.