Filamingolar göçlerini sürdürüyor
Tuz Gölü'nün ev sahipliğinde yazı geçiren ve bu yıl üreme rekoru kırarak 16 bin yavruyu kulaçkadan çıkaran filamingoların, güney bölgelere göçü devam ediyor. Filamingolar, göçleri öncesi son görsel şölenlerini sunuyorlar.
cumhuriyet.com.trTuz Gölü, bu yıl 50 bin civarında flamingoya ev sahipliği yaptı. Doğa Koruma Merkezi Tür Koruma Programı Koordinatörü ve flamingo uzmanı Özge Balkız, Türkiye'de ''allı turna'' olarak da bilinen flamingoların, tuzlu sulak alanları yaşam ve üreme alanı olarak seçtiğini, bu kapsamda da Akdeniz kıyısı ülkelerin flamingolar için önemli bir durak olduğunu söyledi.
Akdeniz kıyısı ülkeler içinde Türkiye'deki Gediz Deltası ve Tuz Gölü'nün flamingolar için önemli bir kuluçka sahası olduğunu belirten Balkız, ''Üreme alanında çok seçici olan flamingolar, Gediz Deltası'nda ve Tuz Gölü'nde kuluçkaya yatıyorlar. Gediz Deltası'ndaki koloninin köpekler tarafından dağıtılması nedeniyle flamingolar bu yıl sadece Tuz Gölü'nde üreme yaptılar'' dedi.
Doğa Derneği tarafından yapılan çalışmanın sonucuna göre, flamingoların bu yıl üreme rekoru kırarak, Akdeniz kıyısı ülkeler içinde bugüne kadarki en büyük kreşi Tuz Gölü'nde oluşturduklarını anlatan Balkız, şunları kaydetti:
''Bu yıl 16 bin flamingo yavrusu kuluçkadan çıkarken, bu Akdeniz ülkelerinde bugüne kadar kayda geçen en büyük yavru popülasyonudur. Gözlemlerimize göre, Tuz Gölü'nde kuluçkaya yatan flamingo sayısı, su durumuna göre değişmekte. Bugüne kadar yumurtadan çıkan flamingo sayısı kuraklığa bağlı olarak 2008 yılında bine kadar düşerken, 2009 yılında ise rekor yağışlarla 14 bin 644'e kadar yükselmiş ve üreme rekoru kırılmıştı.''
50 bin flamingo güneye göç etti
Flamingoların mart ayından itibaren kışlamak ve kuluçkaya yatmak için düzenli olarak Tuz Gölü'ne geldiğini vurgulayan Balkız, şöyle devam etti:
''Tuz Gölü ve çevresindeki sulak alanlarda beslenen flamingolar, yavrularını Tuz Gölü içinde dünyaya getirip, burada büyütüyorlar. Flamingoların ana besin kaynağını ise artemia salinalar oluşturmakta. Yavrularını büyüten flamingolar, eylül ve ekim aylarında güneydeki sıcak ülkelere göç etmekte. Bir kısmı ise Türkiye'de kalmakta. Bu yıl göle gelen yaklaşık 35 bin erişkin flamingo ile birlikle dünyaya gelen 16 bin flamingoyu da eklersek toplamda 50 bin civarında flamingo Tuz Gölü'nden ayrılarak Akdeniz kıyısındaki ülkelere göç etti. Daha önce Türkiye'de halkalanan flamingoların, Yunanistan, İtalya, Fransa, Tunus, Cezayir ve Moritanya'ya kadar göç ettiklerini tespit ettik. Ayrıca Doğu Akdeniz'de İran ve İsrail'e de gittiklerini düşünüyoruz.''
Tuz Gölü büyüleyici bir etkiye sahip
Balkız, Tuz Gölü'nün bozkırın ortasında beyaz görüntüsüyle gölün yakınından geçen yada gölü ziyaret eden 100 binlerce yerli ve yabancı turist üzerinde büyüleyici bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
Gölün ziyaretçi sayısının fazla olmasına karşılık göldeki flamingoları görenlerin sayısının yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Balkız, şöyle devam etti:
''Özellikle Ankara-Adana karayolunu kullananlar ve Kapadokya'ya giden yerli ve yabancı turistler, Şereflikoçhisar'da Tuz Gölü'nün kıyısından geçiyorlar. Burada göl kıyısındaki bir tesise gelenler, göl içinde yürüyüşte yapmakta. Bu insanlara gölde 50 bin flamingonun yaşadığını söylerseniz kimse inanmak istemiyor. Akdeniz havzasındaki en büyük flamingo popülasyonu burada. Ama onları turistler göremiyor. Bunun nedeni de, flamingoların insan baskısından dolayı gölün uzak kesimlerini yaşam ve kuluçka alanı olarak seçmesi. Bu sayede flamingolar insan faaliyetlerinden korunabiliyor.''
Balkız, Tuz Gölü'nde uygulanması düşünülen projelerin su dengesine zarar vermeyecek şekilde uygulanması gerektiğini, aksi taktirde flamingo ve diğer canlı türlerinin büyük zarar göreceğini sözlerine ekledi.