Fibromiyaljinin ilacı da egzersiz

Kas ağrıları ve vücutta aşırı hassasiyet nedeni.

cumhuriyet.com.tr

Fibromiyalji sendromu (FMS), yaygın kas ağrıları ve vücudun birçok bölgesinde aşırı hassasiyetle seyreden kronik bir ağrı sendromu. Uzmanlar, tedavide egzersizin önemli bir yerinin olduğunu belirterek “Egzersiz ile kas gücü korunur, uykular düzenlenir, depresyon azalır” dediler.

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Dünya Fibromiyalji Günü nedeni ile dün bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Dernek başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ketenci, hastalarda yaygın ağrı, yorgunluk, konsantre olmada zorluk, sabah uyanamama gibi nedenlerle yaşam kalitesini, üretkenliği etkileyen hastalığın tedavisinde multidisipliner yaklaşımın önemli olduğunu söyledi. Ketenci, tedavide ilaç ve ilaç dışı tedavilerin uygulandığını belirterek “Her ülkede özellikle önerilen eğitim ve egzersiz yapmaktır” dedi.

Beslenme şekli de önemli

Son yıllarda yapılan çalışmalarda beslenme şeklinin de ağrının devamına katkıda bulunabileceğinin düşünüldüğünü anımsatan Ketenci, “Özellikle aspartam içeren gıdalardan, gazlı içeceklerden, kırmızı etten, özellikle sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etten uzak durmak, düzenli günlük sebze ve meyve yemek, balık yemek fibromiyalji hastalarında ağrının azaltılmasında yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Haftada 2-3 gün egzersiz

Dernek İkinci Başkanı Prof. Dr. Dilşad Sindel ise “Egzersizler kas gücünü korur, uykuyu düzenler, endojen endorfin salgısını arttırır ve depresyonu azaltır. Haftada 2-3 gün egzersiz yapmak yeterlidir” dedi. Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Evcik de fibromiyaljide ağrının kader olmadığını belirterek “Önemli olan doğru uzmana giderek doğru tanıyı almaktır” değerlendirmesini yaptı.