FİBA Sigorta, Sompo Japon Insurance'e satılıyor
Japon NKSJ Holdings Inc. iştiraki Sompo Japan Insurance, Fiba Sigorta'nın tamamını satın alma kararı aldı.
cumhuriyet.com.trFiba Sigorta ile Japonya'nın ilk sigorta şirketi Japan Insurance arasındaki hisse alım-satım anlaşmasına ilişkin düzenlenen toplantıda, Japon şirketinin Üst Yöneticisi (CEO) Takeshi Oiwa, Fiba Sigorta hisselerinin tamamını satın alma kararı aldıklarını belirtti.
Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Fiba Sigorta'nın ana hissedarı Fiba Holding'in, sahip olduğu hisselerin tamamını 15 Haziran 2010 tarihi itibariyle Japon NKSJ Holdings Inc. iştiraki olan Sompo Japon Insurance Inc.'ye devretmek üzere imzalanan sözleşmenin duyurulması amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 7 yıllık bir şirket olarak alanında hasar prim oranı en düşük, özsermaye karlılığı en yüksek ve büyüme oranı en yüksek olan Fiba Sigorta'nın sigortacılık tarihine geçecek bir başarı öyküsü olduğunu ifade etti.
Hüsnü Özyeğin, kuruluşundan itibaren üst düzey ve orta düzey yöneticilerden oluşan 22 kişinin şirketin bir kısmına ortak olduğunu dile getirerek, ''Sompo gibi hayat dışı branşlarda Japonya'da 2. dünyada 4. büyüklüğe sahip şirket Türk sigorta endüstrisine de önemli katkılarda bulunacak'' diye konuştu.
Japon sigorta sektörünün en eski ve lider şirketlerinden 122 yıllık geçmişe sahip Sompo Japon Insurance Inc'in, Fiba Sigorta'nın toplam değeri 485 milyon lira olarak belirlenen hisse devrini, ilgili yasal mercilerden alınması gerekli olan izinlerin tamamlanmasını müteakip yapılacağını belirten Özyeğin, Sompo'nun uluslararası ilişkilerini Türkiye'ye getireceğini belirtti. Özyeğin, Türkiye'de sigorta sektörünün kişi başı hayat dışı branşlarda 100 dolar civarında bir prim ürettiğini, Japonya'da bu oranın 840 dolar olduğunu belirterek, bir Japon sigorta şirketini gelişen Türkiye'ye kazandırdıklarını bildirdi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özyeğin, bu satış ile elde edecekleri kaynağın nasıl kullanılacağına ilişkin soruya şu karşılığı verdi: ''Şu anda en büyük yatırımlarımızı Özyeğin Üniversitesi'ni geliştirmek için yapıyoruz. Yeni kampüs inşaatına başlıyoruz. Perakende sektöründe gerek Türkiye'de gerek Rusya'da gerek Ukrayna'da mağazalar açıyoruz. Marks & Spencer ve GAP olarak... Bir de enerji sektöründe rüzgarda yatırımlarımızı var. Öncelikle, yatırımlarımız olan alanlarda büyümeye devam edeceğiz. Yeni bir sektöre girmeyi düşünmüyoruz.'' Fiba Sigorta ile grup olarak çalışmaya devam edeceklerini dile getiren Özyeğin, yurt dışındaki finansal faaliyetlerinde de Sompo ile yakın ilişkilerde olmayı planladıklarını, gruplarının Rusya ve Romanya'da da sigorta şirketlerinin olduğu ve bu iki ülkede de Sompo'nun desteğiyle ürün gamını geliştirmeyi planladıklarını kaydetti.
'FİBA Sigorta'nın yüzde 100'ünü satın alma kararı aldık'
Sompo Japon Insurance Üst Yöneticisi (CEO) Takeshi Oiwa ise şirketlerinin 1888 yılında Japonya'nın ilk sigorta şirketi olarak kurulduğunu belirterek, şu anda 29 ayrı ülkede operasyonlarını yürüttüklerini bildirdi. Türkiye'ye gelmeden önce 1,5 yıl pazar araştırması yaptıklarını anlatan Oiwa, birkaç hayat dışı sigorta şirketi ile görüştüklerini, daha sonra Fiba Sigorta ile anlaştıklarını ifade etti. ''Fiba Sigorta'nın hisselerinin yüzde 100'ünü satın alma kararı aldık'' diyen Oiwa, ''Şu andaki yönetim son derece kaliteli ve başarılı. Fiba Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş'ın ekibi bu nedenle bu birleşmeden bu satın almadan sonra yönetimde kalmaya devam edecek. Ama bunun yanında kendi kapasitemizi, bilgi birikimimizi de bu sürece dahil edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Oiwa, gelecekte daha çok Japon şirketinin Türkiye'ye ilgi göstereceğini dile getirerek, özellikle Brezilya, Rusya, Çin gibi ülkelerde yatırımlarının ağırlık kazanacağını söyledi. Fiba Sigorta'nın hayat dışı sigortada pazar payının yüzde 3 olduğuna dikkati çeken Oiwa, şöyle devam etti: ''Bizim için önemli olan karlılığımızı sürdürülebilir kılmaktır. Şu andaki yönetim felsefesi de devam ettirmeyi düşündüğümüz bir felsefe. Türk sigorta şirketi şu anda iki haneli rakamlarla büyüme trendi içerisinde. Biz bu büyüme trendinin 5-10 hatta 20 yıl sonrasında da devam edeceğini düşünüyoruz. Şu andaki yönetim felsefemiz dahilinde hedefimiz pazar payımızı büyütmek değil. Karlılığımızı artırmak ve sürdürülebilir kılmak.''
Oiwa, Fiba Holding'in, Fiba Sigorta'nın hisselerinin yüzde 93'üne sahip olduğunu ve geri kalanların da yöneticilerin hisseleri olduğunu hatırlatarak, hisselere sahip olan yöneticilerin satma konusunda istekli olması halinde onların hisselerini de satın alacaklarını, bu konuya biraz opsiyonel yaklaştıklarını söyledi. Türkiye'de Fiba Sigorta ile devam edeceklerini ve başka bir sigorta şirketine şu anda yatırım yapma planlarının olmadığını dile getiren Oiwa, ''Şu anda marka ve isim üzerinde herhangi bir karara varmadık. Bir isim değişikliği olmak durumunda ama bir isim üzerinde karar vermiş değiliz'' diye konuştu.
Oiwa, Bir gazetecinin, bireysel emeklilik ve hayat sigortalarıyla ilgili bir çalışma yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir sorusu üzerine de bunun için biraz erken olduğunu, ilk önce Türk sigorta sektörünü biraz daha tanımak gerektiğini bildirdi. Türkiye'de hayat dışı sigorta sektöründe daha çok fırsat olduğunun altını çizen Oiwa, ileride bireysel emeklilikte de aktif olabileceklerini, ancak şu anda böyle bir planlarının olmadığını bildirdi.
Pazar kapma savaşı
Fiba Sigorta hakkında bilgi veren, Şirketin Genel Müdürü Recai Dalaş da Fiba Sigorta'nın 2009 sonu itibariyle Fiba sigorta prim üretiminin yaklaşık 306 milyon lira, özsermayesinin 120 milyon lira, çalışan sayısının 309 kişi, poliçe sayısının 1,3 milyon ve müşteri sayısının da 1 milyon civarında olduğunu bildirdi. Şirketin, 6 bölge müdürlüğü, 2 temsilcilik ve 752 acente ile aktif acente yönetimine sahip olduğunu dile getiren Dalaş, ''Zarar etmek bir kader değil. Doğru strateji ve kararlarla bizim sektörümüzde de kar elde edilebilir'' diye konuştu.
Dalaş, bir gazetecinin, ''Sektördeki ağır rekabet koşulları bir 'kamikaze' olabilir mi?'' sorusuna da şu karşılığı verdi: ''Sektörümüzde çok ağır rekabet koşulları var. Son yıllarda sektörümüze giren yabancı sermaye de gerçekten rekabetin yumuşaması yönünde bir katkı sağlamadı. Rekabeti hızlandırdı. Pazar kapma savaşına dönüştü bu iş. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da pazar payı rekabeti içerisinde yer almayacağız. Böyle bir çılgınca rekabetin içerisinde yer almadığınız zaman en azından bu çok zor dönemlerde karlılığı ve pazar payını korumanın mümkün olduğunu görüyoruz.''
Sompo Japon Insurance
Toplantıda verilen bilgilere göre, Sompo Japon Insurance, 1 Nisan 2010 tarihinde Nipponkoa Insurance ile birleşerek NKSJ Holdings Inc'yi kurdu. Dünyanın 4. büyük sigorta pazarı olan Japon sigorta sektörünün en büyük 2. sigorta şirketi olan ve prim üretiminin yaklaşık yüzde 50'si otomobil sigortaları üretiminden gelen Sompo Japon Insurance'in dünya genelinde 49 bin 430 acente ve 17 bin 42 çalışanı bulunuyor. NKSJ Grup, önümüzdeki üç yıl içerisinde dünya genelindeki yatırımlarını 2,3 milyar dolara kadar artırmayı hedefliyor.