Fezlekeler aynen iade

Adalet Bakanlığı 4 bakanın 17 Aralık fezlekelerini de iade etti.

Cumhuriyet/Ankara Bürosu

4 bakanla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını içeren fezlekelerin Adalet Bakanlığı tarafından savcılığa iade edildiği ortaya çıktı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “4 bakanla ilgili konu Adalet Bakanlığı’na gelmiş, bildiğim kadarıyla bakanlık da o genelgeye uygun olarak savcılığa iade etti, kesin bilmiyorum ama böyle. Çünkü ‘yetkimiz yok’ dediğine göre Sayın Bakan, onu bakanlıkta tutmayacak, ilgili makama, savcılığa gönderecek, onlar bize gönderecek” açıklamasını yaptı.

Çiçek, muhalefetin sürekli neden bekletildiğini ve Meclis’e neden gönderilmediğini sorduğu 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin savcılığa iade edildiğini A Haber’de açıkladı. Çiçek, “Adalet Bakanlığı’ndan TBMM Başkanlığı’na ulaşan fezleke olup olmadığı” sorusuna 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin Meclis’e değil Adalet Bakanlığı’na geldiği yanıtını verdi. Bugüne kadar Meclis’e gelen dosyaların bakanlık ve Başbakanlık üzerinden geldiğini belirten Çiçek, “Ama 2011’de Adalet Bakanlığı savcılıklara genelge gönderiyor, ‘bu evrakları doğrudan Meclis’e gönderin’ diyor. 4 bakanla ilgili konu Adalet Bakanlığı’na gelmiş, bildiğim kadarıyla bakanlık da o genelgeye uygun olarak savcılığa iade etti, kesin bilmiyorum ama böyle. Çünkü ‘yetkimiz yok’ dediğine göre Sayın Bakan, onu bakanlıkta tutmayacak, ilgili makama, savcılığa gönderecek, onlar bize gönderecek” diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ilgili soruşturmayı etkileme iddialarını içeren fezleke ile ilgili olarak da Çiçek, “Adalet Bakanı ile ilgili bize gelen bir dosya oldu. İzmir’de yürütülen bir soruşturma ile ilgili Sayın Bakan’ın yargıya müdahale ettiği anlamına gelebilecek, görüşme yapmış ilgili savcı ile ‘tarafsız olun, adil davranın’ diye. Başsavcılık önce Adalet Bakanlığı’na göndermiş, bakanlık da ‘siz bunu Meclis’e gönderin’ demiş” dedi.

 

‘Bozdağ ile ilgili dosyaları açmadık’

Dosyanın Meclis’e gelirken usul ve hukuki açıdan hata yapılarak geldiğini belirten Çiçek, “Soruşturma gizlidir. Bir bakanla ilgili Meclis soruşturması yolunu açacak bir yazı bize geliyorsa, sadece o bakanla ilgili evrakın bize gönderilmesi lazım. Bize yazı geldi, arkasından 32 klasör dosya geldi. Biz bu dosyaları gizli olduğu için açmadık. 32 tane adamla ilgili bilgileri kamuoyunun bilmemesi gerekiyor. Bu soruşturmalar belki 2 yıl sürecek. Bu soruşturma İzmir’de gizli ama Ankara’ya gelince açık hale gelecek. Bu insanların ticari ve mesleki itibarı, çoluğu, çocuğu var. Gizliliği ihlal ederek ve bunda da Meclis’i aracı kılarak... Bunu gönderiyorsunuz. Yazdığım yazıda, ‘bu evrakın bize bakanlık, Başbakanlık üzerinden gelmesi lazım’ dedim. Ama aksi kanaatte iseniz, bizimle alakası olmayan 32 klasörü göndermek yerine, soruşturma başlatılması istenen bakanla ilgili evrakı gönderin, biz ondan sonra gereğini yapalım” açıklamasını yaptı.

 

‘Bir daha kimse sehven bir şey yapmasın’

CHP’li Umut Oran’ın soru önergesine ilişkin gelişmeye de işaret eden Çiçek, “Herkes siyaset kurumu, siyaset yapanlarla ilgili işlem yapacaksa biraz daha dikkatli olması lazım. Milletvekiliyse yaptığı faaliyeti kısıtlayacak, görevini layıkıyla yerine getirmesini engelleyecek davranışlardan, kararlardan; şunlardan bunlardan kaçınması gerekir. ‘Sehven oldu’ diye açıklamalar oldu. Bir daha da sehven kimse bir şey yapmasın” değerlendirmesini yaptı.