Fezleke görüşmeleri reddedildi

CHP’nin fezlekeler ile ilgili Meclis’te genel görüşme talebi açılması talebi kabul edilmedi. Grup Başkanvekili Sadık Yakut’un fezlekeleri okumayacağını söylemesinin ardından muhalefet milletvekilleri kürsüyü işgal etti. Muhalefet milletvekilleri ve grup başkanvekillerinin Yakut’u eleştirdiği sıralarda Meclis TV yayının sesini kesti.

cumhuriyet.com.tr

Yerel seçim nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güle ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler için bugün toplandı. Toplantı yeter sayısının 184'ü bulmasının ardından oturum başladı. 

Tartışmaların yaşanması beklenen oturuma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılmadı.

Genel Kurul'da 4 eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış hakkındaki fezlekelerin üst yazıları okunacak. Muhalefetin fezlekelerin tartışmaya açılabilmesi için genel görüşme talebinde bulunması da bekleniyor. Bu talep Genel Kurul'da oylanacak. Görüşmelerin ardından Genel Kurul, başka bir konuyu ele almadan yeniden tatile girecek.

 

 MHP'li Oktay Vural: Alo Fatih hattı mı var?  - VİDEO

Genel Kurul, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, birleşimi açtıktan sonra CHP'nin yaptığı başvuru üzerine olağanüstü toplanıldığını belirterek, elektronik cihazla yoklama yaptı. Bu sırada CHP, MHP, BDP ve HDP milletvekilleri sisteme girerken, Genel Kurul salonunda bulunan AKP milletvekilleri ise sisteme girmedi. Bu sırada sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı'na pusula gönderdi.

BDP'li Hasip Kaplan: Adınız ak da olsa aklamaz - VİDEO

MHP'li Bal: Dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp - VİDEO

AKP'li Canikli: Allah aşkına daha ne istiyorsunuz? - VİDEO



Yoklama için 5 dakika süre tanınmasına rağmen, pusulalar nedeniyle sonucun açıklanması uzun sürdü.

Yakut, pusula gönderen milletvekillerinin ismini okuyarak Genel Kurul'da olup olmadığını kontrol etti. Bu sırada bazı milletvekillerinin itirazı üzerine, Yakut, "15 mükerrer pusula var, niye itiraz ediyorsunuz? İsim okumadım" diyerek toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündeme geçti.


NELER YAŞANIYOR?

BAŞBAKANLIK KÜRSÜSÜNDEN YAPILAN SUNUŞA İTİRAZ

MHP’li Oktay Vural ve CHP’li Akif Hamzaçebi fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti.

TBMM Başkanlığı'nın fezlekelerin içeriğinin değil sadece üst yazısının okunması girişimi muhalefetin tepkisini çekti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi oturumu yöneten Sadık Yakut'a hitaben, "Milletvekillerinden bu bilgiyi saklama hakkına sahip değilsiniz" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Sadık Yakut'a, geçmişte kendi milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerin çoğunun Meclis'te okunduğunu hatırlattı.

Hasip Kaplan, BDP'liler hakkında 945 fezlekenin geldiğini, bunların genel kurulda okunduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti:

''Allah şükür, rüşvet yok, zimmet yok, dolandırıcılık yok, cinsel saldırı suçları yok.''

AKP'NİN BAHANESİ "GİZLİLİK"

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, fezlekelerdeki bilgilerin herhangi bir şekilde üstünün kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Canikli, "Zaten bu bilgiler Türkiye'ye servis edilmiş durumda" dedi.

AKP yetkilisi, ama hassasiyetlerinin soruşturma üzerinde gizlilik kararı alınmış olmasından kaynaklandığını söyledi.

"CANİKLİ'NİN SÖYLEDİĞİNE KARGALAR BİLE GÜLER"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP grubunun öne sürdüğü soruşturmanın gizliliği gerekçesine tepki gösterirken, "Sayın Canikli'nin söylediğine kargalare bile güler." dedi.

Akif Hamzaçebi, aralarında müstafi bakanların da bulunduğu AKP milletvekillerinin soruşturma önergesi imzası toplama girişimlerini de, "Bugüne kadar niye beklediler?" diye sordu.


"Bizi soruşturun" dilekçesi

Olağanüstü toplanan Meclis'te bugün ilginç gelişmeler de yaşandı.Haklarında fezleke bulunan 4 bakan, bugün Meclis Başkanlığı'na dilekçe verdi. Dilekçede, şu ifadeler yer aldı:

"17 Aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilen veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin yine yasalara aykırı olarak TBMM Genel Kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik ağır bir karalama kampanyası yürütülmektedir. Bu nedenle gerek aziz milletimize gerek yüce Genel kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuz gereği olarak hakkımızdaki iddiaların TBMM tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla anayasanın 100. ve içtüzüğün 107. maddesi uyarınca Meclis'te soruşturma açılması hususunun gereğin arz ederim."

İki komisyon talebi

Bakanların bu dilekçesinin ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile 55 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçe için harekete geçti. İmzaya açılan dilekçe Meclis Başkanlığı'na verilecek. Ak Parti; iki ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek. Üç bakan için bir soruşturma komisyonu, Erdoğan Bayraktar için ise ayrı bir komisyon kurulması talebinde bulunulacak.

 

Tansiyon yükseldi

CHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "Ortada bir durum var. Bu durum rüşvet, yolsuzluk ve kara para aklama gibi dinen haram, örfen ayıp, kanunen suç olan, delileri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Cumhuriyet Savcılığa soruşturma başlamıştır. Ortada suç örgütü var ve içinde 4 bakan var. Savcı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Bu bakanların dokunulmazlı ile ilgilidir. Buradaki çalışmanın iki anlamı vardır. Soruşturmanın direksiyonunda TBMM vardır. Siz sayın başkan hiç duydunuz mu savcıdan gizlenebilir mi. Siz savcıdan ilindeki dosyanın gizliğini isteyen bir karar verdiniz. Ortada gayet açık ve nettir ki dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır ve bu bir haksızlıktır, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Siz vicdanınızda partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz" dedi.

Söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise şunları söyledi: "Soruşturma gizli bu fezlekeler okunmaz deriniz. Adalet Bakanlığı'nda TBMM'de bütün bürokratlar okur, sonra gider Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başta olmak üzere hepsi okur. Ama milletin iradesi söz konusu olunca, söz konusu milletvekilleri olunca okuyamaz. Kuzu okur, Kaplan okuyamaz dimi. Kaplana okutturmam derseniz bu tutumunuza yanlış deriz. Yolsuzlukla ilgili kamu vicdanı karşısında çırılçıplak olmak zorundasınız. " CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise söz alarak şunları söyledi: "Sayın Canikli aslında şunu demek istiyor. 'Bunlar burada okunursa duman oluruz.' O nedenle elinden gelini yapıyor fezlekelerin okunmasını engellemek için. Başkanlığın bu günkü tutumu kara leke olarak yer alacaktır. Başkanlık bunlar gizli diyor. Bu gizliyse bürokratlardan da gizli olacak. İktidar hepsini biliyor, elinde incelediler o yüzden bilgiye sunmuyorlar."

 

Bozdağ: Bu tartışmaların bir faydası yok 

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "CHP Grup Başkanvekillerinin verdiği genel görüşme açılmasına ilişkin önerge üzerinde hükümetimizin görüşlerini açıklamak üzere söz aldım. Genel görüşme önergesini incelediğimiz zaman bası hususların öne çıktığını görüyoruz. Birinci nokta bu fezlekelerin TBMM'ye ulaşıp, milletvekillerinin bilgisine sunulmasının, bir dizi idari işlemlerle engellendiği iddiası yapılmaktadır. Baktığınız zaman soruşturma kapsamında, sayın bakanlarla ilgili bir takım hususlar gündeme gelince, dosya Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor. Bu tarihten sonra Adalet Bakanlığı bu dosyayı 26 gün sonra iade etmiştir, basında bir takım açıklamalar yapılmış 45 gün bakanlıkta bunun bekletildiğine ilişkin değerlendirme yapılmıştır. Bu gerçek dışıdır. Görevde bulunan veya görevden ayrılan başbakan ve bakanlar hakkında, bakanların görevleriyle ilgili olarak yapılan şikayet ve ihbarların ancak anayasanın 100'ncü maddesine göre işleme tabii tutulacağı, belirtilen şartlarda oluşmadan TBMM'ye intikal ettirileceğine dair yasal bir dayanak bulunmadığı, bu tür evrakın doğrudan TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi hükmünü ifade ediyorum. Bakanlığın buradaki görevi sadece postacılıktır. Bu evrakın içerisine bakması mümkün değildir. Biz bunu iade ettik. Bakarsanız esasında cumhuriyet savcılığın yazısına, 2006'daki genelgeye atıf yaparak gönderiyor. Burada usule aykırı bir işlem yok. Biz geldiği gibi göndermiş olsaydık bu sefer de başka şeyler söylenecek. Niye onu yapmadınız, niye bunu yapmadınız? Bu tartışmaların bir faydası yok. Yürürlükteki mevzuata uygun mu değil mi? Bizim yaptığımız işlem doğrudur. Diğer bir husus bakın bakanlarla ilgili hususlarda Meclis'i harekete geçirme görevi savcılara ait değildir" dedi.

Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılacaksa, o zaman bu işlemi yapmanın yolu, anayasa açıkça ifade ediyor, milletvekillerinin 10'da birinin yazılı müracaatıyla, soruşturma komisyonu kurulabilir. O zaman yol belli. Savcıların yazısı değil. Milletvekillerinin kararıyla bu ancak mümkün olabilir.CHP bu önergeyi bugüne kadar verebilirdi. Ben şimdi soruyorum.17 Aralıkta gündeme gelen tartışma çerçevesinde, TBMM Meclis soruşturmasına ilişkin önergeyi verebilirken, 3 ayı geçti, neden bugüne kadar vermediniz?"

 

Vural: Bugün Meclis Başkanlığı milletin egemenliğini kısıtlamıştır

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural beraberindeki çok sayıda MHP'li milletvekili ile TBMM Genel Kurulu Salonu'ndan çıktı ve basın toplantısı düzenledi.

Vural, 19 Mart'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kara günü olduğunu belirterek, milletvekillerine Anayasa ve İç tüzükle verilen haklarının gasp edildiğini söyledi.

Vural, 4 eski bakanla ilgili tezkerelere değindi. Vural, "Milletvekillerimizden saklanan dosyalar meclis bürokratlarının, çoğunluk iradesinin incelemesine açılmıştır. Bugün milletvekillerimiz Cumhuriyet Savcılığı'nın TBMM'ye gönderdiği ve Anayasa gereği kendisine tevdi edilen görevi yapması engellenmiştir. TBMM haram para aklayan İranlı ajanın rüşvet ağına batmış, bakanları hakkındaki iddiaları milletten ve milletvekillerinden saklanıyor. Bu tablo Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kılavuzlarının yönetiminin bizatihi bu yolsuzluk soruşturması içine gömüldüğünü ortaya koymuştur. Bu bakımdan milletimize şikayet ediyoruz. Bugün milletin makamlara taşıdıklarının sahip olduğu yetkilerle haram para aklayan Reza'dan rüşvet alması ile ilgili eylemler ve haklarındaki suçlamalar milletvekillerinden ve milletten saklandı. Milletvekilleri olarak Türkiye büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın milletvekillerimizin bu konudaki egemenliğini ve iradesini kısıtlayan, yok sayan iradesini bizatihi millete hakaret olarak görüyoruz. Bugün Meclis Başkanlığı milletin egemenliğini kısıtlamıştır" dedi.

Vural,sözlerini şöyle sürdürdü: "Milliyetçi Hareket Partisi olarak biz, yargının çalışması, Meclis soruşturması sürecinin devam etmesi gerektiği ve Yüce Divan'da bu yargılama sürecinin önünün açılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bakımdan milletvekilleri olarak bu süreç içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı'ndan bu dosyaları inceleme ve tetkik etmek üzere yazılı olarak müracaatlarımızı yapacağız. Milletvekillerinin bu şekilde görevlerini yapamaz hale getirmesi darbeci Evren Paşa'nın darbesinden başka bir anlam taşımamaktadır."

 

Fezleke görüşmeleri reddedildi

4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, grup temsilcilerinin usul üzerinden yaptığı konuşmaların ardından genel üzerinden görüşme açılıp açılmaması oyladı. CHP,MHP,BDP, HDP ve bağımsız milletvekilleri ayağa kalkarak ellerini kaldırdılar. Ancak AKP'li milletvekilleri oylamaya katılmadı. Buna muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi ve AKP'li milletvekillerine dönerek ‘Cesaret’ diye bir süre bağırdılar.

Katip üyeler arasında sayı konusunda anlaşmazlık yaşanınca, elektronik oylamaya istendi. Muhalefet milletvekilleri oylamaya itiraz edince Yakut, tekrar oylama yaptı. Görüşmeler yapılması konusunda muhalefet milletvekilleri kabul oyu verirken,AKP'li milletvekileri ise red oyu kullandı. Katip üyeler arasında sayı konusunda tekrar anlaşmazlık yaşanınca elektronik oylamaya geçildi.

 

Meclis'te slogan 

Oylama sırasında CHP’li milletvekilleri ‘Ahlak, vicdan, cesaret’ diye bağırdılar ve ‘Heryer rüşvet heryer yolsuzluk’ sloganları attı. Tamamlanan yoklamanın ardından kabul 158, 259 red oyu kullanıldı ve genel görüşme açılması kabul edilmedi.

 

Melda Onur Genel Kurul'dan canlı yayın yaptı

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, TBMM Genel Kurulu'nda 4 eski bakanla ilgili fezlekelerin görüşüldüğü sırada, Genel Kurul ortamını ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin yaptığı konuşmayı, tableti ile çekti ve internet üzerinden canlı yayınladı.


Dört bakandan fezleke hamlesi