Feyzioğlu, Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etti, adli yıl açılışı için kararını açıkladı

TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacak olan Adli Yıl Açılış Törenine katılmayacağını yineleyerek "Adli yılın külliyede açılması kanaatimize göre hem iç, hem dünya kamuoyuna kuvvetlerin birleştiği görüntüsünü verecek. Biz bundan rahatsızız. Bu Türkiye'ye zarar verir. Dünyaya, Türkiye'de yürüyen terör örgütüne yönelik soruşturma ve davaların bağımsız ve tarafız şekilde yürütüldüğünü anlatmak mümkün olmaz" dedi.

cumhuriyet.com.tr


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Artvin'deki saldırı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM'deki makamında 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Basına kapalı olan ziyaret sonrasında Metin Feyzioğlu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılacak olan Adli Yıl Açılış Törenine ilişkin soruları yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu adli yıl açılışı için son kararını verdi

Feyzioğlu, törene katılmayacağını yineleyerek, "Bugün külliyede yapılacak bir açılış korkarız ki yürümekte olan soruşturmalar başta olmak üzere Türkiye'de hakimlerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesini daha da fazla sorgulamasına sebebiyet verir. Bizim düşüncelerimiz bu. Bunu bir polemik konusu yapmayı da doğru bulmuyoruz. Sayın Yargıtay Başkanı, Sayın Adalet Bakanı, Sayın Başbakan da iletişim kanallarını açarak düşüncelerini aktardılar. Bizim düşüncelerimizi paylaştık. Türkiye'nin bu kadar önemli sorunu varken bunun bir polemik yapılmak yerine yargının dediğimiz gibi bağımsız ve tarafsız hale getirilerek sorunun kökten çözülmesi lazım. Yoksa biz burada yerini konuşuyoruz yerini konuşacağımıza gelin içeriğini konuşalım ve çözelim. Biz bu kararı uzun istişarelerden değerlendirmelerden sonra aldık. Şunu açık şekilde izah etmek istiyorum biz 70 baro başkanımızla birlikte külliyeye giderek devletin birliği arkasında dimdik durduğumuzu ilan ettik. Çünkü 15 Temmuz bir işgal hareketiydi. Rejime yönelik bir hareketti. Ancak adli yılın külliyede açılması kanaatimize göre hem iç, hem dünya kamuoyuna kuvvetlerin birleştiği görüntüsünü verecek. Biz bundan rahatsızız. Bu Türkiye'ye zarar verir. Dünyaya, Türkiye'de yürüyen terör örgütüne yönelik soruşturma ve davaların bağımsız ve tarafız şekilde yürütüldüğünü anlatmak mümkün olmaz. Önce yapılması gereken yargının tarafsızlığını, bağımsızlığını adil yargılama yapabilirliğini gölgeleyen düzenlemelerin anayasadan çıkarılması bir büyük uzlaşı ile anayasanın yıllardır arzu ettiğimiz şekilde değiştirilmesi" diye konuştu.

"ALTERNATİF AÇILIŞ DÜŞÜNMÜYORUZ"
"Türkiye Barolar Birliği olarak Adli Yıl Açılışına alternatif bir tören düşünür müsünüz?" şeklindeki soruyu Feyzioğlu "Hayır. Çünkü Türkiye'nin bir gerginliğe ihtiyacı yok. Çözüme ihtiyacı var. Geçen yıl yaptık alternatif açılışı doğru da mesaj verdik. Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu durum alternatif açılışla meşgul olmak değil sorunları çözmek olmalı. Biz mutlaka yargıyı kimsenin müdahale edemeyeceği şekilde bağımsız, tarafsız kılmak zorundayız. Müdahale edilebilir olması dahi yargıda kabul edilemez. Bugün ki anayasamız siyasi iktidarın müdahalesine açık kapılar bırakıyor mu, maalesef bırakıyor. Bundan milletçe hepimiz zarar görüyoruz. Devletin birliği için devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanını arkasında durmaya devam ederiz ama kuvvetler birliği algısı yaratılması devletin birliğine zarar verir o sebeple bunun yanında değiliz" diye yanıtladı.

"RAPORUN MASADA OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Feyzioğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşme sırasında yeni anayasaya ilişkin öneride bulunup bulunmadığına dair bir soruya şu cevabı verdi: "Bu yöndeki önerimiz iki sene önce oldu. Onları da dikkate alan bir çalışma yürüyor. 2 sene önce Ergenekon, Balyoz, Casusluk Davalarının kumpas olduğunu kamuoyuna anlattığımız bir dönemde bir kitapçık halinde AİHM, Venedik Komisyonu ilkelerinden yola çıkarak yargının nasıl yeniden yapılanması gerektiğini yazılı raporla ortaya koymuştuk. O raporunda masada olduğunu biliyoruz"