Festivalde masa sandalye protestosu

İstanbul Beyoğlu'nda masa sandalye yasağı sokak festivaliyle protesto edildi. Tabure ve sandalyelerde oturan katılımcılar, canlı müzikle eğlenerek sokakta oturma hakkını geri istedi.

cumhuriyet.com.tr

Beyoğlu Belediyesi tarafından bir yıl önce sokaklardaki masa ve sandalyelerin kaldırılması bu akşam Bekar Sokak'ta bir festivalle protesto edildi. Sokağın iki başına da "Masa sandalye yasağı 1 yaşında. Beyoğlu direnişi 1 yaşında. 18 Temmuz'da Bekar Sokak'ta direniş festivaline bekliyoruz" yazılı pankart asılan festival-protesto gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği'nin (BEYDER) organizasyonuyla gerçekleştirilen protesto kapsamında evinden tabure ve sandalye getirenler Bekar Sokak'ta kurulan mini sahnede çalınan canlı müzikle eğlendi. Eyleme destek verenler, sokakta oturma özgürlüğünün geri verilmesini istedikleri belirtti. Katılımcıların çoğu masaların kaldırılmasına yönelik belediyenin itfaiyenin geçememesi gerekçesine tepkiliydi. Eyleme katılanlar, itfaiye gerekçesine sokakların ortasına konulan çiçeklikleri örnek göstererek yanıt verdi.

Yasaklarla bir şeyin çözülmeyeceğini en iyi yasakları koyanlar bilirler

Konuya ilişkin açıklama yapan BEYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Konar, protestonun halkın katılımıyla gerçekleştiğini belirterek, "Buralar madem kamuoyuna ait. Kamuoyu da geldi, burada oturuyor. İsteyen yiyor, içiyor, müzik dinliyor, sohbet ediyor, muhabbet ediyor. Beyoğlu'nun özlediği görüntüyü esasında arz ediyor halk. Beyoğlu maalesef bir süredir hep yasaklarla gündeme geliyor. Ama müzisyenler, ama kuledibi, galata sokakları masa, sandalye, sigara ile gündeme gelmesin.

Biraz da eğlenceyle, keyifle sokakta oturarak gündeme gelsin diye böyle bir şey yaptık. Yasaklarla bir şeyin çözülmeyeceğini en iyi bu yasakları koyanlar bilirler. Zamanında kendileri bunu ifade etmişlerdi, biz de katılıyoruz. İnsanlara 'İçeride oturma, sigara içme, dışarı çık, masa sandalye yok, parkta, bahçede buluşma, içme, kule dibine gitme'. Herkes ticari mekanlarda oturmak zorunda değil.

 Herkesin  bütçesi buna uygun olmayabilir. Beyoğlu'na baktığınız zaman başka bir yer. Beyoğlu, mahallenizde yapmadığınız şeyi yapacağınız yer. Beyoğlu'nun yüz yıllardır tarihi dokusu bu. Başkalarını rahatsız etmemek gerek, bunlara katılıyoruz. Ama çözüm yolu bu değil. Türkiye'de sadece tek bir ilçede masa, sandalye yasağı var, o da Beyoğlu. Bunun yanında kriterler belli değil.

Kuledibi, Cihangir, Nevizade'de var, Asmalı Mescit'te yok. Cihangir'in yarısında var, bir kısmında yok. Yasaksa 'yasak' diyin. Yasal, hukuki zemin neyse açıklansın. Yapılan yasaktan nasıl bir Beyoğlu bekleniyorsa açıklansın. İnsanlar da ona göre davransın. Bir yerel yönetim ticari hayata haksız rekabet yaratacak şekilde müdahil oluyor. Bırakın ilçe ilçeyi, sokak sokak fark var. Bunların biraz olsun bilinmesini istiyoruz"
diye konuştu. Eylemin gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edeceğini belirtildi.