Feribotlar hareket etti
Libya'daki Türkler'i getirecek olan Osman Gazi-1 ve Orhan Gazi-1 feribotu yola çıktı.
cumhuriyet.com.trYenikapı Limanı'ndan saat 16.40'ta hareket eden feribotta, Türk Kızılayı'nın Türk vatandaşları için hazırladığı giyecek, yiyecek ve sudan oluşan 20 ton yardım malzemesi bulunuyor. Feribotta, sağlık ekibiyle birlikte 40 personel bulunuyor.
Osman Gazi-1'in Trablus'a yaklaşık 30 saat sürecek yolculuğun ardından ulaşması planlanıyor.
Öte yandan, Libya'nın Derme kentine gidecek olan Orhan Gazi-1 adlı feribotun da, saat 17.00 sıralarında hareket etmesi bekleniyor.
Türk Kızılayı devrede
Türk Kızılayı ve İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri, Yenikapı'daki iskelede bekleyen bin 200 kişilik Osman Gazi ve Orhan Gazi feribotlarına, Türk vatandaşları için götürülen yardım malzemelerini ve sağlık araçlarını yükledi.
Türk Kızılayı Marmara Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Bayram Emir, Libya'daki Türk vatandaşlarının dönmesi için İDO'nun iki feribotunun yola çıkacağını hatırlatarak, Türk Kızılayı'nın da yolculuk sırasında Türk vatandaşlarına destek vereceğini söyledi. 3 bin adet battaniye, yatak ve giysi götürdüklerini anlatan Emir, Türk Kızılayı'nı temsilen tek başına yolculuk edeceğini söyledi.
İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri
İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Dr. Türkay Esin de, ekiplerinin 10 kişiden oluştuğunu ifade etti. 2 doktorun Bingazi'ye uçak ile gideceğini ve burada ekibi karşılayacağını, diğer 8 kişilik ekibin ikiye bölünerek gemilerle yola çıkacağını belirten Esin, sağlık araçlarının da gemilerle birlikte götürüleceğini anlattı.
Libya'da ihtiyaç duyulacak malzemelerin gemiye yüklendiğini dile getiren Esin, bir gün sürecek yolculuktan sonra gemiye binecek olan Türk vatandaşlarına yaralı veya hasta olmaları halinde müdahale edileceğini söyledi.
Ekipte, doktor, hemşire ve anestezi uzmanının yer aldığını belirten Esin, şehiriçi ya da şehirdışından vaka getirilmesi halinde iki kurtarma aracı gönderdiklerini, yaklaşık bir hafta sürecek bu görevde malzeme ya da lojistik açısından bir sıkıntılarının olmadığını kaydetti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AKP İzmir İl Başkanlığını ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Libya'daki olaylarla ilgili soru üzerine Bakan Yıldırım, bu ülkede çok sayıda Türk müteahhit, işçi ve teknisyeninin bulunduğunu, vatandaşların emniyetle tahliyesinin en öncelikli konu haline geldiğini ifade etti.
Olayların başlangıcından bu yana Libya makamlarıyla yaptıkları koordinasyon neticesinde bir uçağın bugüne kadar yolcuları alıp Türkiye'ye getirdiğini kaydeden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
''Bingazi ve Derme şehirlerinde şu anda olayların devam ettiği ve orada uçakların inişine izin verilmediğini biliyoruz. Ancak bizim uçaklarımız her an hazır. Gerekli diplomatik görüşmeler devam ediyor. 600 civarında vatandaşımız Bingazi Havalimanı'nda şu anda bekliyorlar. Şartlar oluştuğunda onların alınması ve Türkiye'ye getirilmesi sağlanacak. Ayrıca herhangi bir ihtimale karşı da İDO'ya ait 1200 yolcu kapasiteli 2 feribotumuz da saat 13.00'te hareket ediyor. Yaklaşık 22 saat gibi sürede Libya'ya varmış olacaklar. Biri Tripoli'ye, diğeri de Derme'ye gidecek ve orada toplanan vatandaşlarımızı alacağız. Bütün bunları yaparken vatandaşlarımızın emniyetle tahliyesi, gönderilen gemilerin güvenliğinin de sağlanması gerekiyor. Bu konuyu 2 türlü planlıyoruz. Bir tanesi Libya makamlarıyla Dışişleri Bakanlığımız ve Başbakan Yardımcılığı başkanlığında oluşturulan kriz merkezi, bu görüşmeleri, çalışmaları yürütüyor. Diğer bir konu da feribotlarımıza refakat edecek Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait firkateyn, eş zamanlı olarak Aksaz'dan yola çıkacak. Ümit ediyoruz ki Libya'daki bu belirsizlik, karmaşa bir an önce sona erer ve her şey normale döner."
1 feribot Mersin Limanı'ndan hareket etti
Libya'dan tahliye edilecek Türk vatandaşlarına gönderilmek üzere gıda ve ihtiyaç malzemeleri yüklü 1 feribotun Mersin Limanı'ndan hareket etti.
Türk Kızılayı Mersin Şube Başkan Necmi Erdem, tahliye edilecek vatandaşların sorunsuz bir yolculuk geçirebilmesi adına hareket ettiklerini söyledi.
Bu kapsamda sabah saatlerinde hazırlanan bir feribotun Mersin Limanı'ndan hareket ettiğini ifade eden Erdem, feribotun 6 bin kişilik kumanyanın yanı sıra ihtiyaç malzemeleri ile yüklü olduğunu belirtti.
Türk Kızılayı ekibinin tahliye çalışmalarına destek vermek üzere feribotta yer aldığını anlatan Erdem, ''Mersin'den hareket eden bir feribot ile tahliye edilecek 2 bin vatandaşımızın 3 gün sürecek yolculuk boyunca yiyecek ve içecek ihtiyaçları da Türk Kızılayı tarafından karşılanacak. Bizim hedefimiz Türk vatandaşlarının sağ salim Türkiye'ye ulaştırılmasına katkı sağlamak'' diye konuştu.
İki uçak geri döndü
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Libya'daki Türklerin tahliyesi için Atatürk Havalimanı'nda hazır bekletilen THY'ye ait Boeing 777 tipi TK 3996 sefer sayılı özel uçak, saat 05.00'de Bingazi'ye hareket etti.
Uçak, Libya sivil havacılık otoritesinin Bingazi'ye iniş izni vermemesi üzerine havada bir saat tur attıktan sonra dönüp saat 09.45'te Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.
"Kriz Merkezi"
Türk Dışişleri Bakanlığı da, Ortadoğu bölgesindeki Türk vatandaşlarını etkileme potansiyeli bulunabilecek gelişmeleri takip etmek ve vatandaşların durumlarıyla ilgilenmek amacıyla "Kriz Merkezi" oluşturdu.
Kriz Merkezi'ne ulaşılabilecek telefon ve faks numaralarıyla e-posta adresi ise şöyle:
Dışişleri Bakanlığı Kriz Merkezi
Telefon: 0312-292 2600, 0312-292 2601, 0312-292 2602
Faks: 0312-292 2754
E-posta: kriz1@mfa.gov.tr, kriz2@mfa.gov.tr, kriz3@mfa.gov.tr
"Libya'da en önemli öncelik can güvenliği"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus'a giderken uçakta yaptığı açıklamada, Libya'daki olaylarla ilgili gereken çalışmaların yapıldığını belirterek, "Libya'da en önemli öncelik can güvenliği" dedi.
Bakan Davutoğlu, özellikle Bingazi, Derme ve Tobruk gibi ülkenin doğusundaki gelişmelerin ciddi can güvenliği sorunu yarattığını söyledi.
Libya'da 25 bine yakın Türk vatandaşı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Libyalı kardeşlerimizin can güvenliği de bizim için önemli" diye konuştu.
Kriz durumlarında Türkiye'nin artık ciddi bir tecrübesinin olduğunun altını çizen Davutoğlu, Kırgizistan'dan, Mavi Marmara olayının ardından İsrail'den, Tunus'tan ve Mısır'dan Türk vatandaşlarının 24 saat içinde başarıyla tahliye edildiğini kaydetti.
Bingazi, Tobruk ve Derme'de 22 şantiye olduğunu belirten Davutoğlu, buradaki bütün vatandaşlarla ilgilenmenin büyük çaba gerektirdiğini, dün gece de Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıda geç saatlere kadar gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.
170 yolcu Trablus'tan İstanbul'a geldi
Libya'daki olaylar nedeniyle Libya Havayolları'nın tarifeli uçağıyla 170 yolcu Trablus'tan İstanbul'a geldi. Libya Havayolları'na ait LN 192 sefer sayılı yolcu uçağı, aralarında Fas ve Tunusluların da bulunduğu 170 yolcusuyla saat 15.45'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi.
İstanbul'a ulaştıkları için buruk bir sevinç yaşadıklarını söyleyen yolculardan mimar Erkan Uzunlar, kendisinin Trablus'a 250 kilometre uzaktaki bir kentte çalıştığını belirterek, ''Bütün Libya'da sıkıntı yaşanıyor. Bizim olduğumuz yerde de bütün Türk şantiyeleri yakılıp yağmalanıyor. Biz canımızı zor kurtardık'' dedi.
Şu anda Trablus Havalimanı'nın insanlarla dolu olduğunu ifade eden Uzunlar, dün akşam havalimanına gelmelerine rağmen uçağa bugün öğlen bindiklerini söyledi. Uzunlar, Bingazi'deki bir arkadaşıyla telefonla görüştüğünü de anlatarak, ''Arkadaşım Bingazi Havalimanı'nın yakıldığını söyledi. Havalimanında bulunan yolcuların da bir hangara kapatıldığını belirtti'' dedi.
Libya'da demirci kalfası olarak çalışan Erol Çakmaktepe de Libya'da çok büyük karışıklıklar yaşandığını, çatışmaların olduğunu ve aldıkları duyumlara göre Trablus'ta 84 kişinin öldüğünü söyledi.
Çalıştıkları şantiyenin tamamen boşaltıldığını ifade eden Çakmaktepe, kendi şantiyelerine bir saldırı olmadığını ancak kentte yağma ve kundaklama olaylarının yaşandığını anlattı. Çakmaktepe, havalimanında binin üzerinde Türk yolcunun dönmek için beklediğini de belirterek, ''Olayların durması durumunda şirketimiz isterse geri dönebiliriz'' dedi. İsmail Karabela adlı bir işçi de çalıştıkları şantiyenin basıldığını ve iş makinelerine el konulduğunu belirterek, ''Canımızı kurtarmaya çalıştık. Biz kimseye karşı koymadık bu nedenle bize saldırı olmadı'' diye konuştu.
İşçi Ünsal Topal da Libya lideri Kaddafi yanlıları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşandığını ifade ederek, ''Arada ezilen Türkler oldu. Kaddafi karşıtları Türkleri hedef alıyor, Türklerin mallarını yağmalıyor'' dedi. Bu arada, Ümit Karadağ adlı mimar da ''Libyalı bir yetkili Trablus'ta çatışmalarda bir Türk vatandaşının öldüğünü söyledi'' dedi.
Yaralı olduğu için tekerlekli sandalye ile Türkiye'ye gelen Bahri Parlak adlı beton işçisi de ameliyat olmak için hastanede beklerken, olaylar çıkması üzerine hastaneden ameliyat olmadan ayrıldığını, hastanenin daha sonra yağmacılar tarafından basıldığını anlattı.
Libya'daki Türkleri yurda getirecek olan ''Orhan Gazi-1'' feribotu İstanbul'dan yola çıktı.
Yenikapı Limanı'ndan saat 18.15'te hareket eden feribotta, Türk Kızılayının Türk vatandaşları için hazırladığı giyecek, yiyecek ve sudan oluşan 20 ton yardım malzemesi de Germe kentine götürülüyor. ''Orhan Gazi-1''in Derne'ye yaklaşık 22 saat sürecek yolculuğun ardından ulaşması planlanıyor.