Ferhat Gerçek'e yönelik eylem kasten adam öldürmeye teşebbüs

Yenibosna’da 7 Ekim 2007’de Yürüyüş dergisi satarken polis kurşunuyla vurularak felç olan Ferhat Gerçek’in davası, görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderildi. 4 yıl 5 aydır, “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla yargılanan sanık polisler, “kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçundan yargı önüne çıkacaklar.

Ferhat Gerçek’in 17 yaşında felç olmasına neden oldukları öne sürülen 7 polis memurunun yargılanmasına Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Ferhat Gerçek de bu davada, görevi yaptırmamak için direndiği, kamu görevlisine hakaret ettiği iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Gerçek’in avukatlarından Ebru Timtik, dünkü oturumda, soruşturmanın sanık polislerce yürütüldüğünü anımsatarak, olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Dosyada emniyetin verdiği bilirkişi raporlarının olduğuna dikkat çekerek, İstanbul Üniversitesi ya da tarafsız başka bir kurumdan yeniden bilirkişi incelemesi istedi. Ferhat’ın olay sırasında üzerinde bulunan gömleği ve vücuduna isabet eden mermiyle ilgili Adli Tıp Kurumu’nun dosyaya gönderdiği raporun da eksik incelemeyle hazırlandığını ifade etti. Timtik, olay anını kaydeden kamera görüntülerinin olduğu CD’nin de emniyet tarafından incelendiğini anımsatarak, CD’lerin Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’nde yeniden incelenmesini talep etti.

Mahkeme ise görevsizlik kararıyla, dosyanın Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Heyet, sanık polislerin Ferhat Gerçek’e yönelik eylemlerinin, doktor raporları, Adli Tıp Raporu ve dosya kapsamı dikkate alınarak, olası kast ile kasten öldürmeye teşebbüs olarak değerlendirildiğini belirtti. Heyet, polislerin kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmasını istedi. Davayı, Uluslararası Af Örgütü’nden Barbara Lodge de izledi.