Fener şirketi söndü
Almanya'daki Deniz Feneri iddianamesinde ismi en çok geçen Yeni Dünya İletişim AŞ (Kanal 7’nin sahibi) 2007'de sermaye arttırdı, 2008'de sermaye azalttı. 2009'da ise Kanal 7'yi, Hayat Görsel Yayıncılık AŞ'ye devrederek faaliyetine son verdi.
cumhuriyet.com.trAlmanya’daki Deniz Feneri iddianamesinde ismi en çok geçen Yeni Dünya İletişim AŞ (Kanal 7’nin sahibi) davanın başladığı tarihten sonra adım adım tasfiye edildi. Dosya, Frankfurt’tan Ankara’ya ulaştığında ise şirketin faaliyetine son verildiği ortaya çıktı. Tasfiye süreci CHP’nin “deliller karartılıyor” iddiasını gündeme getirirken adli yardım talebinde bulunan Almanya, yaşanan bu gelişmeden habersiz. Almanya’nın asıl failler olarak nitelendirdiği isimlerin Yeni Dünya’da gerçekleştirdiği tasfiyenin adım adım süreci özetle şöyle:
• 2007’de sermaye arttırdı Kanal 7 markasının sahibi Yeni Dünya şirketin sermayesini 8.6 milyon YTL’den 14.6 milyon TL’ye çıkardı.
• 2008’de sermaye azalttı Eylül 2008’de görülen Deniz Feneri e.V. davası sırasında ismi en çok geçen şirket bu kez sermayesini yüzde 97.2 oranında azalttı. Sermaye bir anda 14 milyon 600 bin TL’den 400 bin YTL’ye düşürüldü. 14.2 milyon TL’nin ise Almanya’nın asıl failler diye suçladığı şirket ortaklarına dağıtılmasına karar verildi.
• 2009’da Kanal 7’yi devretti 4 Aralık 2011 tarihine kadar RTÜK’ten Kanal 7 için yayın izni bulunan Yeni Dünya, Almanya’dan Deniz Feneri dosyası gelmeden kanalın yayın hakkını Hayat Görsel Yayıncılık AŞ’ye devretti. Yeni Dünya İletişim AŞ’nin faaliyetine son verildi.
Hayat Görsel’in eski adı Yeni Pasifik
İnşaat Enerjisi Sanayi ve Ticaret AŞ’ydi. Yeni Pasifik’in 21 Mart 2005 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kayıtlara göre ortakları Zahid Akman, Türkiye Deniz Feneri Ankara Temsilcisi Mevlüt Koca’ydı. Ankara merkezli Yeni Pasifik - Almanya’daki Deniz Feneri operasyonundan 9 ay sonra, 17 Ocak 2008 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi adres kayıtlarına göre İstanbul Eyüp, Otakcılar Cad. No: 78 adresine taşındı. Bu adres Yeni Dünya ile aynı adresti. Bu tarihten sonra Akman şirket ortaklığından ayrıldı. Hem Pasifik’in hem Yeni Dünya’nın ortakları aynı isimlerdi: “Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Kahraman...”
Almanya’nın Nisan 2009’da Türkiye’ye gönderdiği adli yardım talebinde yer alan eski enerji şirketi yeni adıyla Kanal 7’nin yeni yayıncısı oldu. Deniz Feneri davasında skandalın Türkiye’deki başsorumlusu olarak gösterilen Karaman, yeni şirkette yüzde 40’lık paya sahip olurken diğer isimler İsmail Karahan ve Mustafa Çelik de yüzde 15’er hisse aldı. Böylece Alman Savcılığı’nın Deniz Feneri dosyasında “meslek edinilmiş şekilde dolandırıcılık yapmaktan ötürü” suçladığı Zahid Akman eskiden sahibi olduğu bir şirketin yeni adıyla Kanal 7’nin sahibi olmasını RTÜK Başkanı olarak onaylayan isim olarak tarihe geçti.