Felluce'ye baskın hazırlığı

Irak ordusu El Kaide bağlantılı örgütün bir aydır Anbar eyaletindeki kontrolüne son vermek için Felluce'ye baskın düzenlemeye hazırlanıyor. Ordu silahlarını bırakması için örgüte "son çağrısını" yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Bağdat'ın batısındaki Anbar eyaleti bölgesi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve hükümet karşıtı diğer militanlar ve El Kaide bağlantılı olmayan aşiretler tarafından aralık ayının sonundan beri işgal altına tutuluyor.

Iraklı üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada "İşte bu. [Militanlara] seçimlerini yapmaları için yeterli zaman verildi ama başarısız oldu" dedi.

Adının gizli tutulmasını isteyen yetkili Felluce'ye bugün operasyon yapma kararı alındığını söyledi. Yetkili Felluce içindeki militanlara af şansı elde etmek için silahlarını bırakıp kenti terk etmeleri için "son uyarının" yapıldığını söyledi. Kim ki Felluce'de kalırsa militan muamelesi görecek.

Güvenlik yetkilisi "Mesaj açık, onlara kenti terk etmelerini önerdik ve ulusal uzlaşma projesinin bitr parçası olmalarını söyledik. Ama güçlerimize karşı kim savaşmakta ısrar ederse olsun ya da olmasın IŞİD militanı muamelesi görecek" dedi. Bölgeye konuşlandırılan hükümete bağlı güçlere herhangi bir saldırı için hazır olmaları emri verildi.

Bölgedeki askerlerden bir "Herhangi bir anda girmeye hazırız. Güney ve güneydoğu Felluce'deki askerlerimizin bazıları kente girmek için hareket etti bile" dedi. Hükümet ayrıca özel kuvvetlerle birlikte hava saldırısı yapmaya da hazırlanıyor. Özel gübenlik yetkilisinden bir yetkili "Militanların tuttuğu kentin güney bölgesinde sert çatışmaların olmasını bekliyoruz" dedi. İki hafta önce Irak İçişleri Bakanı Yardımcısı Adnan El Esadi IŞİD'in başken Bağdat'ı işgal edebilecek silaha sahip olduğunu söylemişti.