Felaketten 'güvenilir' miti de sorumlu

Japon hükümeti tarafından kurulan resmi araştırma komisyonu, Fukuşima santralindeki nükleer felakete, "nükleer enerjinin güvenli olduğu" mitinin de yol açtığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Fukuşima'daki nükleer felaketi araştıran komisyonun sonuç raporunda, hem Japon hükümetinin hem de santral işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi'nin (Tepco) nükleer facia riskini küçümsedikleri vurgulandı.

Temel problemin, Tepco'nun da aralarında bulunduğu enerji şirketlerinin ve hükümetin, tehlikenin gerçek olduğunu göz önünde bulundurmaması olduğu belirtilen raporda, "Çünkü nükleer enerjinin güvenli olduğu mitine inanıyorlardı" ifadesi yer aldı.

Raporda, yetkili makamların, Japonya'daki atom santrallerinde büyük nükleer kazaların olmayacağına inandıkları bildirildi.
Fukuşima felaketini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu da ay başında açıkladığı raporunda, kazaya "insan hatasının" neden olduğu sonucuna varmış, "Nükleer felaket önlenebilirdi" demişti.

Komisyon, "11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunaminin felaketi tetiklediği kabul edilse de Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki kaza doğal afet olarak görülemez. Bu kaza, insan hatasından kaynaklanan bir felaket ve önlenebilirdi" açıklamasında bulunmuştu.

Fukuşima nükleer santralinde deprem ve tsunamiden sonra peş peşe patlamalar meydana gelmiş, soğutma sistemi arızalanmış, yakıt çubukları açığa çıkmış ve önemli ölçüde radyoaktif sızıntı olmuştu. On binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Tepco geçen hafta test amaçlı iki yakıt çubuğunu çıkarmıştı. Hükümet 1, 2, 3. ve 4. reaktörlerde en erken 10 yıl sonra çekirdeğe müdahale edilebileceğini düşünüyor. Nükleer santralin tam olarak kapatılması işlemlerinin ise 30-40 yıl süreceği tahmin ediliyor.