Federasyona ‘AİHM’ golü
PFDK ve Tahkim’in garip kararları Türkiye’nin başına iş açtı.
Arif KızılyalınSon 3 sezondur verdiği ‘adaletsiz’ kararlarla sporseverlerin tepkisine neden olan Futbol Federasyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Adalet Bakanlığı’nı karşı karşıya bıraktı. Caner Erkin’e TV görüntüsünden ceza veren, benzeri ihlâllerde ‘yorum farkı’ savunması ile cezaya gerek olmadığını savunup Beşiktaş başta olmak üzere Galatasaray, Fenerbahçe ile Trabzonspor kulüplerini karşı karşıya getiren TFF bünyesindeki PFDK ve Tahkim Kurulu’nun 2 yıl önce hükmettiği bir karar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce değerlendirmeye alındı. Galatasaray’ın Asbaşkanlığını ve yöneticiliğini yapan Av. Sedat Doğan, aktif görevdeyken verdiği bir demeç nedeniyle 6 ay hak mahrumiyeti cezasına çarpıtırılmış, PFDK’nin verdiği ceza Tahkim tarafından onanıp yürürlüğe girmişti. O tarihten sonra, Türkiye’deki yasalar gereği ‘üst mahkeme’ hakkı tıkanan Sedat Doğan konuyu AİHM’ye taşıdı. Sedat Doğan’ın ardından “Çocuklar ölmesin, şeker de yesin” dediği için ceza alan Amedspor’un futbolcusu Deniz Naki ile hakemlik hayatları bitirilen İbrahim Tokmak ve eski Süper Lig hakemi Serkan Akal da TFF’nin ‘adaletsiz’ kararları için AİHM’ye başvurmuşlardı. Sedat Doğan’ın dosyasını inceleyen ve değerlendirmeye değer bulan AİHM’nin, Naki, Tokmak ve Akal için de Adalet Bakanlığı’na yazı göndereceği öğrenildi.
Doğan: Anayasal hakkım
AİHM’nin kararını doğrulayan Avukat Sedat Doğan, “Galatasaray’daki yöneticilik dönemimde, hukuki kurallar çerçevesinde verdiğim bir demeç nedeniyle tarafıma verilen cezanın iptali için yaptığım başvuru federasyonca kabul edilmedi. Yasalar gereği Türkiye’de konu mahkemelere taşınamadığı için dosya AİHM’ye gönderildi. Sonuçta, sadece Anayasal hakkımı koruma adına yaptığım bir başvuruydu, bu tip yönetmeliklerde insan hakları öncelikli olmalıdır” dedi.
Bakanlık ne diyecek?
AİHM’nin Doğan’ın dosyası ile ilgili olarak sorduğu sorulara Adalet Bakanlığı’nın ne yanıt vereceği kestirilemezken, hukukçular, “TFF’nin mevcut yasası anayasaya aykırı, büyük ihtimalle TFF yasasının, ‘Tahkim’in kararı bağlayıcıdır, üst mahkemelere gidilemez’ maddesi değişecek. Zaten böyle bir yasanın kendisi bile insan haklarına aykırı” dediler. AİHM, Doğan’ın aldığı bir cezayla ilgili başvurusuna karşılık Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması için TFF’yle ilgili sekiz soru gönderdi. Sürecin sonunda AİHM’den ihlâl kararı çıkması bekleniyor. Sosyal medya yolu ile AKİT yazarlarını eleştirdiği için hakemliği bitirilen İbrahim Tokmak ise “Federasyonun ilgili organları bu tip konularda adamına göre karar veriyor. Benimle benzeri ihlâlde bulunanlar kısa cezalarla kurtuldular, benim ise kariyerim bitirildi, AİHM’nin lehte karar vermesini bekliyorum” dedi. Tokmak’ın avukatlığını sürdüren Mert Yaşar da AİHM’nin bu kararının hukuki açıdan iyi idare edilemeyen Türk futbolunda köklü değişikliklere yol açacağını belirtti