'Fatih Sultan Mehmet gut hastalığından öldü'
Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil, bazı yabancı tarihçilerin iddia ettiği gibi Fatih Sultan Mehmet'in zehirlenerek değil, Nikris (Gut) hastalığı' nedeniyle öldüğünü söyledi.
DHAGebze Belediyesi'nin Fatih Sultan Mehmet’in vefatının 533'üncü yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde, konuşan tarihçi Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil, bazı yabancı tarihçilerin iddia ettiği gibi Fatih Sultan Mehmet'in zehirlenerek öldürüldüğüne dair hiçbir kaynakta böyle bir bilgi olmadığını söyledi. Prof.Dr. Şimşirgil, Fatih Sultan Mehmet'in 'Nikris (Gut) hastalığı' nedeniyle Memlüklüler üzerine sefere giderken Gebze’de Hünkar Çayırı’nda öldüğünü anlattı.
Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen Fatih Sultan Mehmet’i anma etkinlikleri, Gebze Kent Meydanı'ndaki Kültür Merkezi'nde yapıldı. Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Belediye Başkanı Adnan Köşker’in yanı sıra belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ile birçok Gebzelinin izlediği panele konuşmacı olarak tarihçiler Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Prof. Dr. Mehmet Çelik katıldı.
Fatih Sultan Mehmet’in yaşamı, fetihleri, siyasi ve askeri dehasına ilişkin bilgilerin konuklarla paylaşıldığı panelin açılışında konuşan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Fatih Sultan Mehmet'in 533 yıl önce Gebze'de günümüzde 'Hünkar Çayırı' olarak bilinen bölgede hayatını kaybettiğini söyledi. Köşker, şöyle konuştu: "Fatih’i anmak, onu anlamak, gençlerimize ve halkımıza tanıtmak ve anlatmak Gebze için vefa borcudur. Fatih Sultan Mehmet, gerçekten de üzerinde çok durulması ve vizyonu ve düşünceleri üzerinde derin tahliller yapılması gereken bir insandır. Fatih’in eğitimi, yetişmesi, İstanbul’u fethi ve fetihten sonra izlediği siyaset, hepsi eşsiz birer tecrübedir."
Hünkar Çayırı'nda yapmayı planladıkları proje ile burasını büyük bir ziyaret mekanı haline getireceklerini anlattı.
'FATİH ÖLDÜRÜLMEDİ'
Panelde konuşan tarihçi Prof.Dr. Ahmet Şimşirgil ise, Osmanlı padişahlarının her birinin birer Fatih olduğunu belirtirken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok yerleri Osmanlı topraklarına katarak devletin büyümesini sağladılar. Ancak Fatih Sultan Mehmet’e 'Fatih' deriz. O, Peygamber efendimizin övgüsüne nail oldu."
Tarihçi Franz Babinger'in Fatih Sultan Mehmet’in zehirlendiği iddiasını ortaya attığı halde hiç bir tarihi kaynakta bundan sözedilmediğini söyleyen Prof. Dr. Şimşirgil, "Fatih’in doktoru Yakup Paşa’nın devşirme olduğu belirtilerek onun Fatih’i zehirlediği iddiasını ortaya attılar. Fatih nikris hastalığı nedeniyle Memlüklüler üzerine sefere giderken Gebze’de Hünkar Çayırı’nda Hakk’a yürüdü” dedi.
'TARİH, MİLLETİN HAFIZASIDIR'
Prof.Dr. Mehmet Çelik ise, 1500 yıllık imparatorluğa son veren ve Ortaçağ’ı kapatan Fatih’in Osmanlı’da da özel bir yeri olduğunu, Cihan padişahı Fatih’in bu topraklarda vefatının Gebze’nin tarihi kimliğinin en önemli yapı taşı olduğunu söyledi.