Farklı disiplinlerin 'cool' buluşması
Londra merkezli kültür projeleri oluşturan Liberatum ile Türkiye'deki resmi ortağı İSTANBUL'74 bir kez daha, farklı disiplinlerden uluslararası isimleri ülkemizdeki meslektaşları ile 'İstancool Festivali' kapsamında 27-29 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da buluşturuyor.
cumhuriyet.com.trBu yıl ikincisi düzenlenen festival çerçevesinde; Cannes’da bu yıl “Melancholia” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazanan Kirsten Dunst, İngiliz senarist, yönetmen ve oyuncu Terry Gilliam, R.E.M grubunun solisti Michael Stipe, Oscar’lı oyuncu Tilda Swinton, İngiliz yönetmen, fotoğrafçı ve kavramsal sanatçı Sam Taylor-Wood, Fransız moda markası Givenchy’nin kreatif direktörü Riccardo Tisci, moda tasarımcısı Haider Ackermann ve müzisyen Courtney Love İstanbul’a geliyor. Festivale konuşmacı olarak ülkemizdense Serra Yılmaz, Reha Erdem, Nurgül Yeşilçay, Murathan Mungan katılacak.
Geçen yıl mimar Zaha Hadid, Nobel ödüllü yazar Naipaul, yazar Hanif Kureishi, piyanist, besteci Michael Nyman’ın da aralarında bulunduğu “yıldız” isimleri ağırlayan festival, ilk bakışta bir kültür sanat etkinliğinden çok “kokteyl festivali” havasında geçmişti.
Festivalin kurucusu ve artistik direktörü Pablo Ganguli, bu eleştiriyi “Festival, buradaki insanlar için bir sürprizdi. Geçen yıl bazı basın organları festivalin anlamını anlamadan heyecanlı davrandı” şeklinde açıklıyor. Festival adını, aslında ‘cool’ isimleri ağırladığı için değil, resmiyeti kırmak ve gençlerin ilgisini çekmek için almış.
İstancool’un bu yılki programında ağırlıklı olarak sinema dünyasından isimler var. Ganguli, “Türkiye’nin sinemaya ilgisini fark etmemiz de bir etken. Sinema dünyasının önemli ve farklı isimlerini bir araya getirmek ve tanıtmak istedik. Örneğin Tilda Swinton ile Serra Yılmaz bir soru-cevap etkinliğinde buluşturacağız” diyor.
Festivalin en önemli özelliklerinden biri de halka açık ve ücretsiz olması. Festivalin kreatif başkanı Demet Müftüoğlu Eşeli bu noktada söze giriyor: “Festivale gelen isimleri bir zamanlar dergi sayfalarında görmek bile zordu. Şimdi ise çeşitli etkinlikler aracılığıya onlarla buluşabiliyor, sohbet edebiliyoruz.”
Ana konsepti sanat olan festivalin “cool” tarafını ise şöyle özetliyor Eşeli: “Amacımız farklı disiplinlerden isimleri bir araya getirerek bir çarpışma, buluşma yaratmak. Bir müzisyenle edebiyatçının farklı bir konu başlığı altında buluşması... İşin en ‘cool’ yanı da bu zaten. ” Etkinlikler Pera Müzesi ve Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.