Falcı Serpil çok amansız
Berna Laçin, sahnedeki 30. yılında tek kişilik bir performansla “Falcı Serpil” olarak sahneye çıkıyor.
Cenk ErdemBerna Laçin, sahnedeki 30. yılında tek kişilik bir performansla “Falcı Serpil” olarak sahneye çıkıyor. Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu yeni oyun “Hayal Satıcısı” son derece yalın bir dille ve esprilerle toplumsal cinsiyet kodlarını, beklenilen kadın ve erkek rollerini gündeme de göz kırparak hiç ajite etmeden eleştiriyor. (Oysa ki canı isterse fena göz kırpar hatta derslerde sıkılınca çok pis tek göz kapama taklidini yapardı Chucky’nin, bilen bilir.)
Laçin, toplumsal duyarlılığı ve karakterli duruşuyla en sağlam kadın oyuncularımızdan biri olarak sanatçı duyarlılığını adeta bir kahve muhabbetiyle ve müthiş bir samimiyetle paylaşıyor.
Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Hayal Satıcısı”, 5 Ocak’ta, Kenter Tiyatrosu’nda perdelerini açar açmaz oradaydım. Bırakın koltukları, balkonu merdivenler taşıyordu. “Hayal Satıcısı”, gerçek bir yaşam hikâyesinden yola çıkıyor. Kadının bireyselliğini yok sayan, özgürlüklerini hapseden eril hakimiyetin kadına yönelik duygusal ve fiziksel her türlü şiddetini hikâyelerle anlatan oyunda Laçin çok aktif olduğu sosyal medyada hepimize “yok artık” dedirten ne varsa göndermelerde bulunuyor.
Cesarete çağrı
Ülkemizde mantar gibi çoğalan fal kafelerin arkasında aslında “duymak istediklerini” duymaya gelen ve mutsuzluklarına, umutsuzluklarına çare arayan kadınlar var maalesef çoğunlukla. Ne var ki koşullarla ilgili ya da kişinin kendi ile ilgili olarak bir değişikliğe adım atmak ve herhangi bir değişim için de cesareti ya da imkânı yoksa terapiste değil, falcıya koşuluyor. Umut ve hayal satan Serpil Abla da hem kadınların düştükleri durumdan yaka silkiyor hem de toplum baskısıyla uzun yıllar boyun eğmiş. İşte tam da bu noktada kadınları “hayır” demeye, karşı koymaya ve cesarete çağırıyor. Sürprizi kaçmasın ama dinsizin hakkından imansız geliyor.
Laçin’in Zehra İpşiroğlu’nun, “Duygu Asena” ödüllü eserinden oyunlaştırdığı ve gerçek bir kadın yaşam öyküsünden sahnelenen Hayal Satıcısı’nın yönetmen koltuğunda Berfin Zenderlioğlu var. Oyunun dekor tasarımı Serkan Kavurt’a (Oyundaki tek böcek ama kadınlardan yana), ışık tasarımı Alev Topal’a, afişi Dilek Seferoğlu’na, efekt Burçak Çöllü’ye, kostüm Çolpan Butik Tasarım’a, oyun fotoğrafları Dilan Bozyel’e ait. Oyunda Reji Asistanlığını Laçin’in “pırıl pırıl yeni bir oyuncu” olarak tanıttığı Mia Elif Öcal üstlenmiş.
Hayal Satıcısı 13 Ocak Pazartesi akşamı Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, 17 Ocak akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 22 Ocak Çarşamba akşamı KOZZY’de tiyatro severlerle buluşacak.