Failler yabancı değil
Adli Tıp Profesörü Dr. Sevil Atasoy, artan pedofili vakalarına karşı "failler tanıdık" uyarısında bulundu.
İklim Öngel/CumhuriyetÜsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Suç Önleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, çocuk istismarının önlenmesinde Türkiye’deki tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte bireylere de görev düştüğünü kaydetti. Tacizcilerin filmlerde gösterildiği gibi “çirkin, bakımsız olmadığını” söyleyen Atasoy, çocukları istismar edenlerin genel özelliklerini “Çocuklarla, erişkinlere göre daha iyi iletişim kuran, evli, şiddet göstermeyen, çevresinde sakin ve saygıdeğer biri olarak görülen, polisle başı derde girmeyen kişiler” olarak sıraladı. Kaçırılan 4 çocuktan yalnızca birinin yabancı biri tarafından kaçırıldığını belirten Atasoy, kurban çocukların katillerini tanıdığına işaret etti. Atasoy’un Cumhuriyet’e verdiği bilgiler şöyle:
‘Tedavisi mümkün’
Pedofili, toplumda ender görülen bir ruhsal bozukluktur ve profesyoneller tarafından kişinin ergenlik dönemine girmemiş bir çocukla, “cinsel etkinlikle ilgili yoğun, uyarıcı fantezilerinin, dürtülerinin veya davranışlarının tekrarlar nitelikte ortaya çıkması” şeklinde tanımlanır. Kimyasal ve cerrahi kastrasyon, psikoterapi, psikofarmakolojik ilaçların kombine kullanımı gibi yöntemlerle tedavisi mümkündür.
İstismarcılar filmlerdeki gibi değil: Çocukları istismar edenler, film ve dizilerdeki gibi, “çirkin, yaşlı, yağmurluk giymiş, şeker veren biri” değildir. Bir akraba, yan komşu, anne ya da babanın iş arkadaşı, boşanmış ebeveynlerde annenin ya da babanın sevgilisi olabilir. Çocuk istismarcıları her iş kolundan, her sosyo-ekonomik kesimden olabilir. Şiddet göstermeyen, çevresinde sakin ve saygıdeğer biri olarak görülen, polisle başı derde girmeyen kişiler olarak karşımıza çıkarlar. Ancak çocuklara cinsel tacizde bulunanların tamamı pedofil değildir.
Engelliler 10 kat fazla risk altında: Çocukların en riskli yaş aralığı 8-12’dir. Ancak kurbanların yaklaşık üçte biri 4-7 yaş arasındadır. Engelliler, 4-10 kat daha fazla risk altındadır.
Çocuk istismarcıları kayıt altında tutulmalı: Çocuğun istismarının, kaçırılıp öldürülmesinin yarattığı mağduriyetin giderilmesi mümkün olmadığından, tek yol, çocuk henüz bir zarar görmeden önlem almaktır. Koruma, sadece aile ve ondan sorumlu kurumların görevi değil, tüm resmi kurum ve kuruluşların, daha önemlisi toplumun tüm bireylerinin görevidir.
1 dakika bile yalnız bırakmayın: Çocuğu korumanın en etkili şekli onunla iletişimdir. Ona, hassas şeyleri sizinle rahatça, çekinmeden, korkmadan, utanmadan konuşabilecek güveni vermek gerekir. Aileler, çocuğun gidebileceği yerleri sınırlandırmalı. AVM, park, genel tuvaletler gibi mekânlarda gözetimsiz bırakmamalıdır. Araç ya da puset içinde kesinlikle, bir dakika bile olsa yalnız bırakmamalıdır. Evde çalışan kişiler, bakıcı ve dadılar çok ciddi biçimde araştırılmadan işe alınmamalıdır. Çocuğunuzun acil durumda bilgi verebilmesi için, adını, adresini, alan kodu dahil telefon numaranızı ezberlemesini sağlayın. 155’i çevirmesini öğretin. AVM ya da büyük mağazalarda kaybolması durumunda kasiyerin yanına gitmesini, üniformalı bir güvenlik personelini bulmasını söyleyin, kesinlikle sizi aramak üzere otoparka gitmemesini tembihleyin. Tehlike anında mahallenizde hangi komşuya gidebileceğini öğretin. Evde yalnız kalabilecek kadar büyükse, her zaman kapıyı kilitli tutmasını ve kapıyı çalan kişiye kesinlikle evde yalnız olduğunu söylememesini tembihleyin.
İlk 3 saat kritik
Kaçırılan 4 çocuktan sadece biri tamamen yabancı biri tarafından kaçırılmıştır ve bu genellikle bir erkektir. Yabancı bir erkek tarafından kaçırılan üç çocuktan ikisi kızdır. Kaçırılma ender olarak okul bahçesi ve içinden gerçekleşir. Dolayısıyla okullar güvenlidir. Kaçırılmada ilk saatler çok önemlidir. Yapılacak ilk iş polise haber ve sağlıklı bilgi vermek, çocuğun son altı ayda çekilmiş fotoğrafını vermek ve polisin de her olayı ciddiye alarak hızla soruşturmaya başlamasıdır. Öldürülen çocukların kaçırılmayı izleyen ilk üç saat içinde katledildiklerini biliyoruz.