Fabrikanın temel atma törenine Gül'de katıldı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçak ''ANA'' ile saat 11.28'de İzmir'e gelerek Kale Grubu ve ABD'li Pratt&Whitney grubu ortaklığıyla Ege Serbest Bölgesi'nde kurulacak F-135 uçak motoru fabrikasının temel atma törenine katıldı.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Adnan Menderes Havalimanı'nda, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer ilgililer karşıladı.
Gül ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de İzmir'e geldi.
Uçak motoru fabrikasının temel atma töreni
Kale Grubu ve ABD'li Pratt&Whitney grubu ortaklığıyla Ege Serbest Bölgesi'nde kurulacak F-135 uçak motoru fabrikasının temeli, Cumhurbaşkanı Gül'ün de katıldığı törenle atıldı.
Gül, törende yaptığı konuşmada, aylar önce Kale Grubu Murahhas Azası İbrahim Bodur'dan davet aldığında, törene memnuniyetle geleceğini ifade ettiğini söyledi.
Böyle bir yatırımın yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Gül, iki gruba da teşekkür ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, İbrahim Bodur ve Kale Grubu'nun, sanayinin kökleşmesine çok önemli hizmetlerde bulunan ender girişimlerden olduğunu, ticarete nazaran daha zor olan sanayiyi tercih ettiğini anlattı.
Grubun son yıllarda da daha yüksek teknoloji, ihtisas gerektiren ve sofistike sanayi alanlarına girmelerinin Türkiye'ye ayrıca çok şey kazandırdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkiye'nin gerçek büyümesini temin eden büyük firmalardan birisi olarak, bundan dolayı tüm Kale Grubu'nu tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum'' dedi.
Savunma sanayisinin çok önem verdiğini; tarihi derinliği, büyük coğrafyası ve büyük ordusundan dolayı Türkiye'nin güçlü bir savunma sanayisine sahip olmasının kaçınılmaz olduğuna işaret eden Gül, şöyle konuştu:
''Bunun için çok önemli adımlar atılmıştır, atılan bu adımları destekliyorum. Savunma Sanayii Müsteşarlığını yakından takip ediyorum, başarılarıyla gurur duyuyorum. TAİ, Aselsan, Makine Kimya gibi önemli kuruluşlarımızı devamlı ziyaret ediyor, yaptıkları işleri yakından izliyorum, takdir ediyorum.
Özel sektörde de çok önemli gelişmeler görüyoruz şimdi. Kale Grubu'nun 2008'de havacılık sanayinin açılışını İstanbul'da yapmıştık, bugün temel atmayı yapıyoruz. Umuyorum ki çok kısa bir süre içinde tesislerimiz bitecektir ve bunu örnek alan yeni firmalar, içerde ve dışarda çıkacaktır. Bunlar savunma sanayi yatırımları ama sadece askeri konularla, savunma konularıyla bağlantılı görmemek gerekir. Bunlar aynı zamanda ticari konulardır, yatırım konularıdır.
ABD Başkanı Sayın Obama, Ankara'yı ziyaret ettiğinde kendisiyle ofisimde konuşurken, iki köklü müttefik ülke olarak ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların ne kadar eksik olduğunu, bunda bir aksaklık olduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini söylediğimde, konuyu hemen kavramış Beyaz Saray yöneticilerine 'bu işe bakmamız gerekli' demişti. Daha sonra Washington'da Türkiye ile ABD arasında ticaret ve yatırımın artırılması için çok önemli bir protokol yapıldı. İnanıyorum ki tüm bu çalışmalar neticesinde iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım daha da gelişecektir. Bunlar ancak takip ve ısrarlı bir çalışmayla mümkün olan konulardır. Bu konularda yeni gelişmeler olacağından hiç şüphemiz yoktur.''
Cumhurbaşkanı Gül, temelini attıkları tesisin kısa sürede açılışını da beraber yapmayı temenni ettiğini de söyledi.
'Hedefimiz, ülkeler arasında ittifakı sağlamak'
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ''Başkan Obama'nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir'' dedi.
Kale Gurubu ile ABD merkezli Pratt&Whitney tarafından Ege Serbest Bölgesi'nde yaptırılacak olan F-135 Uçak Motoru Fabrikasının temel atma töreninde Türkçe konuşan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, ABD ile Türkiye ticaret ilişkilerinin ne kadar parlak olduğunun bu yatırımla ortaya çıktığını, ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaret ettiği ilk ülkelerden birinin Türkiye, ilk liderlerden birinin de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğunu söyledi.
ABD'nin Türkiye'ye verdiği öneme dikkati çeken Ricciardone, şöyle konuştu: ''Başkan Obama'nın dediği gibi hedefimiz, ülkelerimiz arasındaki ittifakı, halklar arasındaki dostluğu yenilemektir. Ticaret ilişkilerimiz de dün geçtikçe artıyor. En kısa zamanda ticaret ilişkilerimizin siyasi ve askeri ortaklığımız seviyesine ve gücüne ulaşmasını bekliyorum. Her iki ülke de bunun için çok hevesli ve kararlı. Bu ortaklık ilişkilerimizin yalnızca siyasi ve askeri boyuttan çıkarak, ticarette de ne kadar ilerliyor olduğunun bir göstergesidir. Umarım Pratt&Whitney diğer ABD'li firmalara örnek olacaktır.''
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Akyay, grup olarak milli ve çok uluslu üretilen bazı ürünlerin değişmez oyuncusu olduklarını, Milli Piyade Tüfeği'nin tasarımını Makine Kimya Endüstrisi ile birlikte yaptıklarını, Boeing, Airbus gibi dünyanın ileri gelen havacılık sektörlerine birinci seviye kritik gövde ve kanat parçaları ürettiklerini anlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine girmiş insansız hava araçlarını ürettiklerini dile getiren Akyay, dünyanın önde gelen şirketlerinden Pratt&Whitney'in kendilerini seçmesinin manidar olduğunu söyledi. Savunma sanayisinde dışa bağımlılığın tarihin en alt seviyelerine indiğini dile getiren Okyay, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu konuda destek verenlere teşekkür etti.
Okyay, Kale Grubu'nun yüzde 51 ve dünya havacılık sektöründe motor sanayisi devi olan Pratt&Whitney'in yüzde 49 ortaklığıyla kurulacak tesisin 60 milyon dolara mal olacağını, 2012'nin ikinci çeyreğinde faaliyete geçeceğini ve 20 bin metrekare kapalı alanda 5 yıl içerisinde 700 kişiyi istihdam edeceğini belirtti.
Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska da F-35'in inanılmaz bir uçak olduğunu, bu uçağın üzerinde F-135 motorunun bulunduğunu, Türkiye gibi müttefiklerinin desteğini alamamaları halinde F-35'in bu noktaya gelemeyeceğini söyledi. Galuska, ortak taarruz uçağı programının 8 ülkenin ortaklığıyla gerçekleştirildiğini, bu projenin uluslararası ortaklığın en önemli projelerinden biri olduğunu, Kale grubuyla yaptıkları işbirliğiyle bu ortaklığı pekiştirdiklerini dile getirdi. Şirketlerinin merkezinin ABD olduğunu, 54 milyar dolar değerinde yüksek teknoloji şirketi olduklarını, dünya genelinde 180 ülkede faaliyet gösterdiklerini, toplam 208 bin kişi istihdam ettiklerini ifade eden Galuska, ''Bu yatırım Türkiye ile aramızdaki tarihi birlikteliği işaret ediyor'' dedi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise Türkiye'de yapılan bu yatırımların, uluslararası rekabetçiliğe katkı sağlayan yatırımlar olduğunu, fabrikaya ilk 5 yıl içerisinde 80 milyon dolarlık yatırım yapılacağını, takip eden yıllardaysa iki ortağın 300 milyon dolarlık üretim hedeflediğini söyledi. Açılış töreni öncesi Şaman Dans Grubu, halk müziği ezgileri eşliğinde folklorik kreasyona sahip bir gösteri sundu.
Uzay Kampı Gezisi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ege Serbest Bölgesi AŞ'deki (ESBAŞ) Uzay Kampı Türkiye ve Teknoloji Merkezi'ni gezdi.
ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ve Uzay Kampı Türkiye İşletme Koordinatörü Veli Uğur Uluer tarafından uzay kampı gezdirilen Cumhurbaşkanı Gül'e, hareket eğitimi simülatörü, sıfır yer çekimi duvarı, insanlı manevra ünitesi, çok eksenli simülatör ve Discovery Uzay Mekiği'nin maketi hakkında bilgi verildi.