F-35 yaptırımının ardından 'Saray Savunma Sanayii' harekete geçti
OHAL KHK’si ile kurulan ‘Saray Savunma Sanayii’nden yeni adım geldi.
Sinan TartanoğluMilli savaş uçağının üretileceği tesisin ve projeye verilecek devlet yardımının ayrıntıları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararla belli oldu. Milli savaş uçağının Ankara’da kurulacak üretim tesisine 15 yıl boyunca 5.6 milyar TL devlet desteği verilecek. 15 yıllık hedef tutturulamazsa 7.5 yıl daha ek süre verilecek. Tesiste 3 bin personel çalıştırılacak.
OHAL döneminde çıkarılan KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmış, vakfa atanan mütevelli heyetinin başkanı Cumhurbaşkanı olmuştu. Vakfı büyük savunma sanayii şirketlerinden oluşan bağlı ortaklarının yönetimi de böylece Saray’a devredilmişti. Saray dün, vakfa bağlı ortaklardan biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ/TAİ)’nin F-16 uçaklarının kademeli olarak hava filosundan çıkarılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğü milli savaş uçağı için yeni bir adım attı. Cumhurbaşkanlığı kararı ile dün, milli savaş uçağının üretileceği tesisin ve alacağı devlet yardımlarının ayrıntıları belirlendi. Buna göre milli savaş uçağının üretim tesisi Ankara’da kurulacak. Tesise 15 yıl boyunca 5 milyar 659 milyon 670 bin 340 TL devlet desteği verilecek. Yatırımın 15 yılda gerçekleşmemesi durumunda Mustafa Varank’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 7.5 yıl ek süre tanınacak. Tesiste 300’ü nitelikli olmak üzere 3 bin personel çalıştırılacak.
Hedef yılda 12 uçak
Projede, yılda 12 adet milli savaş uçağı geliştirilmesi hedeflendi. Uygulanacak devlet desteği; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, yatırım yeri tahsisini de içerecek. Ayrıca devlet, proje kapsamında en fazla 660 milyon TL olmak üzere nitelikli personel desteği verecek. Bu destek, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının yirmi katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacak. Ayrıca faiz desteği veya kâr payı destekleri de sağlanacak. Devlet, tesisin işletmeye geçişinden itibaren 10 yıla kadar 350 milyon TL’yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’sini bile karşılayacak.
TUSAŞ, 2017 Nisan ayında milli savaş uçağı projesi için ASELSAN ile bir işbirliği anlaşması imzalaşmıştı. Hazırlanan ön mutabakat metnine göre uçak için milli radar, elektronik harp ve elektro optik sistemler geliştirilmesi öngörülmüştü. Proje kapsamında, milli savaş uçağı için ihtiyaç duyulan kritik görev sistemlerinin milli olarak geliştirilmesi ve projenin ilerleyen süreçlerinde uygun aşamalarda tam harekât yeteneği kazanacak şekilde uçağa entegre edilmesi hedefleniyor.