Eylül ayında neler yaşadık?

Her gün yeni haberlerle uyanıyoruz güne... Henüz birini sindirememişken içimize diğerleri geliyor üst üste. Birçok haberi unutuyoruz bu yoğunlukta. Mesela geçtiğimiz Eylül ayında neler olmuştu?

cumhuriyet.com.tr

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derleyerek hazırladığı "ayın medya gündemi" raporu yayınlandı.

Buna göre Eylül ayının en çok konuşulan gündem maddesi, geçtiğimiz ay da olduğu gibi yine "Kürt Açılımı" konusu oldu. "Kürt Açılımı" ile ilgili toplam 27 bin 436 haber yayınlanırken, konu 429 saat boyunca ekranlarda konuşuldu.

Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden bir diğeri olan PKK ise ayın öne çıkan konu başlıkları arasında yerini aldı. Birçok askerin şehit olmasıyla derin üzüntüye neden olan PKK terörü, ay boyunca 16 bin 628 haber ve yazıda yer aldı.

 

Gözler IMF'de

IMF ve Dünya Bankası'nın, bu yıl Ekim ayında İstanbul'da yapılacak yıllık olağan ve öncesinde yapılan hazırlık toplantıları; ay boyunca gerilen Türkiye-IMF ilişkileri, geçtiğimiz ayın ekonomi gündemine damgasını vuran başlıca gelişmelerdendi. Türk medyasında büyük ilgi gören IMF, Eylül ayı toplamında 7 bin 421 haber ve yazıya konu oldu.

 

Doğan Yayın Grubu'na rekor vergi cezası

Doğan Yayın Holding'e kesilen rekor cezadan sonra, grup şirketlerinden Doğan Dış Ticaret ve Işıl İthalat İhracat'a da vergi cezaları kesilmesi, Eylül ayının en çok gündem yaratan konuları arasında üst sıralarda yer aldı. Aldığı vergi cezasıyla dikkatleri üzerine toplayan Doğan Yayın Grubu, Türk medyasının yanı sıra dünya medyasından da büyük ilgi gördü. Eylül ayında Doğan Yayın Grubu toplam 4 bin 176 haber ve yazıda yer buldu.

 

Sel felaketi tüm Türkiye'yi üzüntüye boğdu

İstanbul ve Trakya bölgesinde yaşanan yoğun yağış nedeniyle, birçok kişinin yaşamını yitirmesi ve selde kaybolması Eylül ayında Türk halkını derin üzüntüye boğdu. Türkiye'de yaşanan son yılların en büyük felaketi olarak nitelendirilen "sel", medya tarafından da yakın takibe alındı. Sel'le ilgili toplam 13 bin 789 haber okuyucusuna/izleyicisine sunuldu.

 

Münevver Karabulut cinayeti

Münevver Karabulut cinayeti, Cem Garipoğlu'nun yakalanmasıyla son noktaya ulaştı. Birçok soruyu da beraberinde taşıyan cinayete ilgi, Garipoğlu'nun yakalanmasıyla yükselişe geçti. Münevver Karabulut, ay boyunca 8 bin 775 haber ve yazıda yer aldı.

 

Ergenekon gündemden düşüyor

Aylardır Türkiye'nin gündemine yerleşen Ergenekon Davası'nın, Eylül ayındaki haber yoğunluğu ise azalma gösterdi. Önceki aya göre haber sayısında yüzde 48 oranında düşüş yaşanan Ergenekon Davası ay boyunca 6 bin 147 haber ve yazıda yer aldı.

 

En çok CHP konuşuldu

"Medyada siyaset gündemi"
raporuna göre ise Eylül ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında en çok bahsi geçen siyasi parti, CHP oldu. Aylardır Türkiye'nin en çok konuşulan gündem maddesi olan AKP'yi geride bırakarak listenin başına yerleşen CHP, toplam 23 bin 184 haber ve yazıda yer aldı. "Kürt Açılımı" konusuyla sıkça gündeme taşınan CHP, iktidara yönelik sert eleştiriyle de sıkça medyanın markajındaydı. CHP'nin toplamda ekranda kalma süresi ise 294 saat oldu.

 

AKP 20 bin habere konu oldu

Aynı araştırma sonuçlarına göre; Eylül ayında en çok haber olan ikinci siyasi parti ise iktidar partisi AKP'ydi. AKP geçtiğimiz ay boyunca, Ermenistan protokolü ve "Kürt Açılımı" konusuyla medyanın yakın takibine girdi. Medyatik parti ay boyunca 20 bin 915 haber ve yazıda yer alırken, toplamda ekranda kalma süresi 380 saat oldu. AKP'nin CHP'den daha fazla süreyle ekranlarda kalması araştırmanın dikkat çeken ayrıntıları arasında kayda geçti.

 

MHP'de konuşuldu

Aynı aştırma sonuçlarına göre; en çok haber olan bir diğer parti MHP oldu. Ay içerisinde çeşitli mitinglerle medyada yer alan MHP, "Hükümet hukuk dışı Ermeni taleplerine boyun eğdi" gibi ağır söylemleriyle de dikkat çekti. MHP, ay boyunca basında 8 bin 772 kez haber oldu.

 

Erdoğan yine yerini korudu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eylül ayında da popülaritesini korudu. Türk basınının en çok konuştuğu isim olan Erdoğan, yaptığı her açıklamayla yine manşetlere taşındı. Erdoğan, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 35 bin 759 kez haber oldu. Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi ise 416 saate ulaştı.

 

Cumhurbaşkanı Gül 10 bin habere konu edildi

Rapora göre, geçtiğimiz ayın en medyatik bir diğer siyasetçisi Abdullah Gül oldu. Türkiye - Ermenistan ilişkilerinde başlayan yakınlaşma ve protokol süreciyle sıkça gündeme yerleşen Abdullah Gül, 10 bin 767 haber ve yazıda yer aldı. Gül'ün ekranlarda kalma süresi 149 saati buldu.

 

Baykal'da gündemdeydi

Gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerini kapsayan aynı araştırma sonuçlarına göre; ayın dikkat çeken bir diğer siyasi ünlüsü Deniz Baykal oldu. Başbakan Erdoğan'la girdiği polemiklerle dikkat çeken Baykal, ay boyunca 9 bin 54 haber ve yazıda yer aldı.