'Eylemli içtüzük ihlali yapılıyor'

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz hükümetin Anayasa değişikliği teklifini değerlendirdi ve bazı önerilerde bulundu...

cumhuriyet.com.tr

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliğine ilişkin ilk teklifteki imzaların ''depo'' olduğu iddiaları üzerine, tekliften 61 imzanın çekildiğini, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun 214 imzalı tekliften 61 imzanın çekildiğini ve böylece Anayasanın öngördüğü imza sayısı kalmadığı gerekçesiyle teklifi iade ettiğini anımsattı.

Meclis Başkanlığı'nın da teklifi sahiplerine geri gönderdiğini belirten Okay, ''Kuzu, içinde sahte imzalar ve sahte işlemleri içeren suç delili olan evrakı iade ettiğini'' ifade etti.
Kuzu'nun yaptığı işlemin ''hukuka uygun olmadığını'' söyleyen Okay, Anayasa değişiklik teklifinin 184 milletvekilinin ''kolektif iradesiyle'' verilebildiğini kaydetti.

Okay, ''Kolektif bir iradeyle verilmiş olan bir teklif söz konusu ise ve teklif ulaşacağı makama ulaşmış ise teklif sahiplerinden birilerinin bireysel iradesiyle teklifi geçersiz kılmaları mümkün değildir. O teklife imza atan herkes hep birlikte imzalarını geri çekmek zorundadır. Bu Anayasa Mahkemesi kararlarıyla teyit edilmiş bir hukuk düzenlemesidir. Yani, 216 imzalı teklifteki bütün imzaların geri çekilmesi lazım'' dedi.

Gelinen aşamada o fırsatın elden çıktığını savunan Okay, şu görüşleri dile getirdi:
''Fakat kolektif iradeyle verilmiş bir teklif vardır. Bu da Anayasa Komisyonunda ikinci teklifle birlikte değerlendirilmek zorundadır. Açıkçası eylemli bir içtüzük ihlali yapılmıştır. Hukuk tanımaz anlayışıyla bir kez daha ihlalle karşı karşıya kalınmıştır. Anayasa Komisyonundan yapılacak görüşmelerde bunlar gündeme gelecek ve tartışılacaktır. Olası bir Anayasa Mahkemesi müracaatında da bu husus gündeme getirilebilir.''
 

Maddede çelişki var

Hakkı Suha Okay, sürecin özensiz, aceleci, oldu bitti mantığıyla götürüldüğünü iddia ederek, teklifin 3. maddesiyle seyahat hürriyetinin sınırlandırılmasının yeniden düzenlediğini anımsattı.

Teklifle yurtdışına seyahat hürriyetinin hakim kararıyla sınırlandırılmasının öngörüldüğünü, ancak Anayasanın söz konusu değişiklik yapılan maddesinin bir başka fıkrasında ise savcı kararıyla sınırlandırılmasının hükme bağlandığını belirten Okay, ''Türkiye cumhuriyetinin Anayasasını değiştiriyoruz. Böylesine bir hukuk ihlali Anayasa Komisyonunun elinde. Bunlar sıradan yanlışlar değil, hukuka bakış yanlışları. Kabul edilebilir yanlışlıklar değil. Önlerine mikrofon gelince mahalle kavgasında söylenmeyecek sözleri söyleyenler, ellerindeki evraklara bakıp neyin altına imza attıklarını düşünmeleri lazım'' dedi.

"Skandal teklifin'' altında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da imzasının bulunduğunu belirten Okay, ''AKP grubunun bir Anayasa değişikliğini ne kadar hazırlıksız şekilde Türkiye'ye dayatmak istediği görülüyor'' dedi.
 

''Cumhurbaşkanı elini taşın altına koyarsa...''

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yaptığı çağrıyı anımsatan Okay, Gül'ün 3 maddeyi referanduma götüreceğini taahhüt etmesi durumunda paketin tamamı oylanırken olumlu oy verebileceklerini söyledi.

Okay, ''Sayın Cumhurbaşkanı her ne kadar AKP grubunun bünyesinden çıkmış, hala AKP'li gibi kimi düşüncelerini ifade ediyor ise de devletin başı konumundadır, tarafsız bir kimliği vardır. Cumhurbaşkanı elini taşın altına koyarsa kolaylık sağlanabilecektir. Sayın Genel Başkan samimi bir teklifte bulunuyor. Bundan sonraki süreç öncelikle Cumhurbaşkanındır'' dedi.


Topuz'dan 'seçim barajı indirilsin' önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz da düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği teklifini değerlendirdi ve bazı önerilerde bulundu.

Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması halinde, geniş tabanlı uzlaşma anlayışının büyük ölçüde ortadan kalkacağını ifade eden Topuz, halk oylamasında nitelikli çoğunluk aranmadığını, geçerli oyların yarıdan 1 fazlasıyla kanunun kabul edildiğini söyledi. Topuz, halk oylamalarına katılım zorunluluğunun ve alt sınırın bulunmadığını belirtti.

Topuz, Anayasa değişikliklerinde TBMM'de aranan 3'te 2 çoğunluğun, halk oylamasında aranmadığını vurgulayarak, bunun bir çelişki olduğunu ifade etti. Topuz, siyasi parti liderlerinin, hukukçuların, basının, yazarların bu konuya çare bulması gerektiğini dile getirerek, çözüm yerinin parlamento olduğunu söyledi.

Uzlaşma ortamından uzaklaşma nedenlerinin, objektif değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Topuz, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifinin, bir ölçüde dayatma olduğunu savundu. Topuz, çelişkili ortamlarda, birbirinden uzaklaşmış siyasi partilerin biraraya gelebilmesi için uygun ortam yaratılması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Öyle bir uzlaşma ortamı hazırlayacağız ki, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin tamamı, eşit koşullarda ve eşit hakka sahip olarak tartışma yapma ve öneri sunma hakkına sahip olacak. O uzlaşma masasına iktidar partisi, Meclisteki çoğunluğundan güç alarak oturursa uzlaşma olmaz. 'Mutabakata vardığımız konuları Anayasa değişikliği haline getirerek Meclise sunacağız, mutabakata varmadığımız konuları da Meclise getirmeme garantisini size vererek, buyurun gelin uzlaşalım' diyorsanız, bu çok anlaşılabilir bir şeydir ve çok uygun bir uzlaşma ortamıdır.

Anayasa değişikliği için zor bile olsa, kaosu aşabilmek için, eğer kafamızda bir art niyet yoksa, kendi dediğimde ısrar edeceğim gibi bir yaklaşım söz konusu değilse, masaya eşit koşullarda oturarak, mutabık kalınan konuları Meclise taşıyarak, Anayasa değişikliği paketi müzakereye açılabilinir. Mecliste grubu bulunan 4 partinin genel başkanlarının, bu anlayışa evet demesiyle, bu mümkündür.''

''Türkiye milletvekili sayılsın"

Topuz, toplantıda 4 öneride de bulundu.

Seçimlerde temsilde adaleti önlediğini söylediği yüzde 10 barajının, makul bir düzeye indirilmesi gerektiğini ifade eden Topuz, bu oranın yüzde 5 olabileceğini belirtti.
Topuz, barajın, ''yönetimde istikrar için getirildiğinin'' ifade edildiğini vurgulayarak, ''Temsilde adalet, istikrardan daha önemlidir'' dedi.

Siyasi partilerin iç işleyişinin mutlaka demokratikleşmesi, partilerde yönetim yetkilerinin merkezde toplanması, bu yetkilerin liderde yoğunlaşmasının önlenmesi için anayasal güvenceler getirilmesini öneren Topuz, milletvekillerinin, seçim bölgesinin değil, Türkiye'nin milletvekili sayılması gerektiğini belirtti.

Topuz, milletvekillerinin, parlamentoda özgür hareket etme imkanına kavuşturulmasını ve milletvekili seçimlerinin ön seçime dayandırılmasını istedi.

CHP'li Topuz, milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasını, partilerin finansmanı ve siyasal etik gibi konuların anayasal güvenceye kavuşturması gerektiğini sözlerine ekledi.

AKP'DEN CHP'YE YANIT

DSP'DEN ŞARTLI DESTEK

'AKP YÜCE DİVAN'A DOĞRU HIZLA YOL ALIYOR'