"Eylemin faturasını eylemcilerden çıkaracak"

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, eylemler nedeniyle oluşan kurum zararlarını tazminat davası açarak tazmin edeceklerini açıkladı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım-Sen tarafından 16 çalışanın göreve iade edilmesi için yapılan eylem hakkında bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. 25 Kasım'da yapılan genel grevinde demiryollarının da aralarında bulunduğu bir çok sektörde eylem yapıldığını anımsatarak, eylem sonrasında 16 çalışanın, "çalışan sinyali kapatarak tren trafiğini engellemek, trenlerin önüne yatarak trenin hareketini engellemek, çalışmak isteyen personeli trenden zorla indirmek ve treni yolda terk etmek gerekçeleriyle açığa alındığını anımsattı.
 

"Geri gelsin dersem teftiş bana döner"

Bunlarla ilgili soruşturma sürecinin devam ettiğini anlatan Karaman, soruşturma bitmeden açığa alınan personelin göreve almasının mümkün olmadığını söyledi. Karaman, "Geri gelsin dersem teftiş bana döner. Normal işleyişi bu. Ne diye kendimi riske atayım" dedi. Soruşturmanın inceleme aşamasında olduğunu anlatan Karaman, müfettişlerin bağımsız olduğunu, müfettişlere "hadi çabuk ol, raporu akşama getir" diyemeyeceğini, böyle bir yetkisinin de olmadığını ifade etti.
 

Açığa alınan personel arasında memur-sen üyeleri de var

Son yapılan eylem sonrasında 30 kurum çalışanın da benzer gerekçelerle açığa alındığının altını çizen Karaman, gar müdürlerinin de kamu görevlisinin görevini yapmasına engel olması nedeniyle bazı çalışanlar hakkında savcılıklara suç duyusunda bulunduklarını söyledi. Eyleme katılanlar hakkında idari incelemeye birlikte, TCK'nin 109. maddesi "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 113. maddesi "kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi", 117. maddesi "iş ve çalışma hürriyetinin ihlali", 223. maddesi "ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" maddeleri uyarınca savcılığa suç duyusunda bulunulduğu kaydetti. Karaman, 25 Kasım'da ve son eylemlerde açığa alınanlar arasında Memur-Sen üyesi çalışanların da bulunduğuna dikkat çekti.
 

"Hapis cezası var, bunlar şaka değil"

Karaman, "Bunlar şaka değil ki, bunlar çıktı bar bar bağırıyorlar sokaklarda. Bunları söyledik. Bunlar memuriyetten atmanın ötesinde şeyler yaptılar, bunu aştılar. Sanki benim elimde bir şeymiş intibası yaratıyorlar. 5 yıl hapis cezası alma ihtimali olan kişiye 'Buyur kardeşim' diyecek halim yok. Bu eylemlerde kuralları ihlal eden sendika temsilcilerini de dava edeceğiz" dedi.

İnceleme sonucunda idari olarak en fazla 250 TL para cezası verilebileceğinin altını çizen Karaman, eylemler nedeniyle oluşan kurum zararlarını tazminat davası açarak tazmin edeceklerini açıkladı.

"Makinist bulamadık"

Eylemler sonrasında Haydarpaşa Garı'nın kilitlendiğini ve makinist bulamadıklarını ifade eden Karaman, yolcular için otobüs tuttuklarını, bir günlük otobüs maliyetinin 10 bin TL olduğunu kaydetti. Bunu tazminat davası açıp eylem yapanlardan tahsil edeceklerinin altını çizen Karaman, daha önceki yıllarda gerçekleştirilen eylemlerde personele hapis cezası verilmesine hükmeden Yargıtay kararı bulunduğunu, Yargıtay kararının hem personele dağıtıldığını hem de panolara asıldığını ifade etti. Eylemler sonrasında İranlı yetkililerin arayarak İstanbul-Tahran seferleri hakkında bilgi aldığını anlatan Karaman, eylemin "Transaysa" seferinin öncesinde sona ermesinden dolayı herhangi bir aksaklık yaşanmadığını söyledi.
 

Maaş sıralamasında 50. sıradayım

Kendisinin, TCDD'de en çok maaş alanlar sıralamasında 50. sırada yer aldığını vurgulayan Karaman, "Eyleme çoğunlukla makinistler katıldı. Makinistler 5 bin TL'ye kadar maaş alıyor. Ortalama maaşları ise 2 bin TL" dedi.

 

Soluk, eylemi terbiyesizlik olarak değerlendirdi

Toplantıya eşlik eden Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, ise TCDD'nin 2009 başlangıç yatırımlarının gerçekleşme oranının yüzde 99 olduğunu, başlangıç ödeneğinin 1 milyar 350 milyon TL'den 1.5 milyara çıkarıldığını kaydetti. TCDD yaşanan eylemleri de değerlendiren Soluk, yapılanların "terbiyesizlik" olarak yorumladı.