"Eyleme doktorların yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Tabipleri Birliği'nin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı ''iş bırakma'' çağrısıyla ilgili olarak, ''Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur'' dedi.
cumhuriyet.com.trSağlık Bakanı Recep Akdağ, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Abdullah El Rabiya ve beraberindeki heyetle bakanlık binasında bir süre görüştü.
Recep Akdağ, hekimlerin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı ''iş bırakma'' eylemine ilişkin bir soru üzerine, ''Aslında hekimlerin eylemi yerine tabip örgütünün gösterisi desek daha doğru olur. Türkiye'de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1'i bile iştirak etmiyordur'' dedi.
Büyük şehirlerde de durumun aynı olduğunu, daha önce de benzer bir durumun yaşandığını kaydeden Akdağ, şunları söyledi:
''Dolayısıyla ben değerli hekimlerimize insan sağlığını aziz bir unsur olarak bilen, insan sağlığına hizmet etmeyi çok kutsal bir vazife olarak bilen ve bu bilinçle görevlerinin başında olan bütün hekimlerimize Türk halkı huzurunda teşekkürü bir borç biliyorum. Çok ciddi bir hizmet aksaması da yoktur. Nadiren, çok nadiren eğer münferit aksamalar olursa tabii ki bunlarda hukukun konusu olacaktır. Umarım olmaz.''
Tam Gün Yasa Tasarısı'nda ön görülen ''Mesleki Zorunluluk Sigortası''na yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine Akdağ, Türkiye'de son 10 yıl içinde hekim hataları sonucu mahkemelerin çok ciddi tazminatlara hükmetmeye başladıklarına dikkati çekti. Bir hekimin bunu ödemesinin mümkün olmadığını, dolayısıyla bir sigorta sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydeden Akdağ, Türkiye'de aslında bir sigorta imkanını bulunduğunu, ancak zorunlu hale getirilmedikçe sistemin çalışmadığını söyledi.
Yeni kanunun hekimleri korumak için zorunlu mesleki sigorta getireceğini ifade eden Akdağ, bu sigortanın yarısının da işveren tarafından karşılanmasının zorunlu olacağını bildirdi. Böylece hekimlerin yüksek miktarlarda tazminat ödemelerinin önüne geçileceğini ifade eden Akdağ, en riskli uzmanlık alanlarında ayda yüz lira civarında ödenmesi gereken primin, yarısının hekim yarısının da işveren tarafından karşılanacağını aktardı. Akdağ, bunların son derece düşük miktarlar olduğunu dikkati çekerek, ''Bu sistemi mutlaka hekimlerimizin yararına geliştireceğiz'' dedi.
Haiti'deki deprem
Akdağ, Haiti'de meydana gelen depreme Sağlık Bakanlığı'nın gönderdiği yardıma ilişkin soruyu yanıtlarken de felaketten duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bakanlığından 19 kişilik bir sağlık afet ekibinin bölgeye gittiğini bildiren Akdağ, Türk Kızılayı ve İçişleri Bakanlığı'ndan da kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaştığını bildirdi.
Akdağ, giden sağlık ekiplerinden büyük çoğunluğunun uzman olduğunu, Pakistan'daki depremde de bu uzmanların sahra hastanelerinde başarı gösterdiklerini söyledi. Akdağ, bölgeye 40 ton sağlık malzemesi, birer seyyar hastane ve ambulans ile iletişim hizmetlerini sağlamak üzere afet iletişim aracı da gönderdiklerini söyledi.
''Domuz gribi''nden yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin soru üzerine Akdağ, bu hastalıktan Türkiye'de 600'ün üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Akdağ, ''Ama artık hastalık şu anda yatışmış durumda. Biz özellikle hamilelere, kalp ve akciğer hastalarına, benzeri sürekli hastalığı olan vatandaşlarımıza eğer aşılanmadılarsa aşılanmalarını öneriyoruz. Çünkü onlar için hala önemli bir risk mevcuttur. Ama hastalık yatışmış durumda Türkiye'de'' şeklinde konuştu.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Dr. Abdullah El Rabiya da ülkesindeki tam gün düzenlemeleriyle ilgili soru üzerine, bir uzman doktor olarak Tam Gün Yasa Tasarısı'nı desteklediğini söyledi.
Burada sağlık hizmetine ihtiyaç duyan yurttaşın esas alındığına dikkati çeken El Rabiya, ülkesinde de hem özel sektörde hem kamu sektöründe tam gün uygulamasının sürdüğünü bildirdi. Ancak tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenehane açma hakkı bulunduğunu anlatan El Rabiya, bu öğretim üyelerinin tam gün çalışması için bir yasa tasarısının meclise sevk edildiğini kaydetti. El Rabiya, ''Tam günü biz de destekliyoruz ve tasvip ediyoruz'' dedi.
El Rabiya, ''Mesleki Zorunluluk Sigortası'' ile ilgili soruyu yanıtlarken, ülkesinde bunun için özel mahkemeler bulunduğunu, çünkü bu yanlışlıkların doktorun herhangi bir kastı olmadan meydana geldiğini söyledi. El Rabiya, ülkesinde 1.5 yıldır tüm doktorların sigorta ödemeye başladıklarını belirtti.
Sağlık alanında iş birliği
Akdağ, ziyaret dolayısıyla yaptığı açıklamada da Türkiye ile Suudi Arabistan arasında sağlık alanında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik kararlar alındığını bildirdi. Bu iş birliğinin bölge açısından da önemli olduğunu anlatan Akdağ, her iki bakanlıktan görevlendirilen birer uzmanın gerekli çalışmaları yaptıktan sonra nihai çalışmanın başlatılacağını söyledi. Akdağ, Suudi Arabistan'ın hac döneminde verdiği sağlık hizmetinden dolayı da takdirlerini ifade etti.
El Rabiya da ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iş birliğinin uzmanlar arasında irtibat sağlanması, tıbbi araç ve gereç ile ilaç üretimini kapsadığını söyledi.